Ovaj vegetarijanski bolonjez od leće obožavat će i mesojedi: imamo odličan recept kojem ćete se često vraćati

Foto: Getty Images / Canva

Dok Talijani vjerojatno kolutaju očima na spomen bilo kakvog bolonjeza koji ne uključuje junetinu, svijet ne odustaje od kreiranja novih inačica ovog talijanskog klasika. Vegetarijanci su tako odlučili iskoristiti zamjene za meso od kojih su najpopularniji tofu, soja i mahunarke. No, čak i ako niste vegetarijanac, nije loše povremeno pojesti obrok bez mesa, zar ne? Danas s vama dijelimo zanimljiv recept za vegetarijanski bolonjez od leće kojeg možete poslužiti uz špagete i ribani tvrdi sir. Leća je svestrana i zdrava mahunarska od koje možete napraviti ukusno varivo. Nakon što okusite ovo jela, vjerujemo da ćete pomisliti kako vegetarijanci uopće ne jedu loše!

RECEPT JE JAKO SLIČAN ORIGINALNOM BOLONJEZU, PONAJVIŠE PO TEKSTURI

Bolonjez, poznat i kao ragù alla bolognese, potječe iz talijanske pokrajine Emilia-Romagna, točnije iz grada Bologne. Autentični bolonjez je gusta, mesnata smjesa koja se tradicionalno poslužuje uz široku tjesteninu poput tagliatelle. Zanimljivo je da, za razliku od mnogih modernih verzija koje možemo pronaći u restoranima i na internetu, izvorni recept ne uključuje mnogo rajčice. Umjesto rajčice, temelj je mješavina mesa, povrća, mlijeka i vina. Kombinacija tih sastojaka stvara dubok i robustan okus, a tome pridonose i začini poput muškatnog oraščića i timijana.

Iako mi nismo koristili vino i mlijeko u našem vegetarijanskom bolonjezu, začini su se pobrinuli da okus bude što sličniji originalu. Pored toga, gusta tekstura umaka preko tjestenine jednostavno vas mora podsjetiti na talijanske trattorije.

GLAVNI SASTOJCI SU LEĆA I POVRĆE. DAKLE, TO MORA BITI DOBRO!

Osim što je pun ukusnih aroma, vegetarijanski bolonjez nutritivno je bogat. Leća se smatra jednom od najzdravijih namirnica na svijetu zbog svog visokog sadržaja proteina, vlakana, vitamina i minerala. Bogata je željezom, što je čini idealnim izborom za vegetarijance i vegane koji traže zamjenu za meso s obzirom na to da u vege prehrani često nedostaje taj mineral.

Iz leće ćete se opskrbiti i magnezijem te folnom kiselinom. Leća je izuzetno niskokalorična i nema zasićenih masti, što pomaže u održavanju zdrave tjelesne težine. Za usporedbu, junetina sadrži više od 2 grama zasićenih masnih kiselina na 100 grama.

Ako preskočite parmezan i provjerite sadrže li vaši špageti jaja ovo jelo lako može postati i vegansko. Evo koji će vam sve sastojci biti potrebni:

SASTOJCI

  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 2 žuta luka
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 mrkva
  • 1 crvena paprika
  • 1 čaša crvene leće
  • 3 čaše vode
  • 1 žlica koncentrata rajčice
  • 400 g sjeckanih pelata
  • 1 ½ žličice soli
  • ⅓ žličice papra
  • 1 lovorov list
  • 1 žličica timijana
  • 1 žličica origana
  • ⅕ žličice muškatnog oraščića
  • 1 žličica šećera
  • 350 g špageta
  • 50 g parmezana

POSTUPAK PRIPREME

  • Ugrijte ulje u tavi na srednje jakoj vatri.
  • Dodajte sitno sjeckani luk i češnjak te pirjajte 10 minuta, lagano posolite.
  • Dodajte nasjeckanu mrkvu i papriku, pirjajte još 15 minuta.
  • Dodajte leću, koncentrat rajčice, pelate, sol, papar i začine.
  • Ulijte 3 čaše vode, promiješajte i lagano kuhajte 20 minuta, djelomično poklopljeno.
  • U međuvremenu skuhajte špagete prema uputama.
  • Poslužite bolonjez preko špageta, pospite naribanim parmezanom.

Recept je pripremila Laura Bais s bloga Tikvica. Njezine recepte možete pratiti i na FacebookuInstagramuTikToku i Pinterestu.

Pročitajte još