Ovdje vladaju majmuni, žene, nema McDonald’sa i Starbucksa… 4 neobična grada koja svakako vrijedi posjetiti

Marinaleda - selo s 3000 stanovnika u kojem nema nezaposlenosti
piše Putni Kofer

Eiffelov toranj u Parizu, Kosi toranj u Pisi, Fontana di Trevi u Rimu, Aja Sofija u Istanbulu… Svjetski poznate turističke atrakcije često budu razlog da spakiramo kofere, otisnemo se u nepoznato i upoznamo nešto potpuno novo i drugačije. Iako će se mnogi složiti da za putovanja i nije potreban neki poseban motiv, ipak postoje određeni razlozi koji nas potiču da putujemo češće. Kako biste reagirali kada bi vas u nekom gradu dočekali majmuni koji grabe novčanike, samo jedna žena koja drži sve gradske konce u rukama ili pak ulice u kojima nema velikih oglasnih plakata, svjetlećih reklama uz prometnice, McDonald’sa i Starbucksa? Ako od svojih putovanja tražite nešto više, a zanimaju vas neobični gradovi, izdvojili smo 4 lokacije na kojima se nerijetko događaju velike i zabavne stvari! 

LOPBURI – TAJLANDSKI GRAD KOJIM VLADAJU MAJMUNI

Makakijima strpljenje nije vrlina. Pozorno prate kretanja oko sebe i ugledaju li u nečijoj ruci kakvu zanimljivu hranu, kreću u napad. Nije im strano ni posegnuti u torbu bezazlenog turista namjernika i poslužiti se onim što im se učini zanimljivim. Naravno, njihova meta je hrana, ali ne mogu s daljine uvijek procijeniti što je jestivo pa grabe i sunčane naočale, novčanike, bočice s vodom…

Kad shvate da njihov plijen nije jestiv, prezrivo ga odbacuju na pod i idu dalje u lov. Sve je to Lopburi, tajlandski grad kojim vladaju majmuni. Ima ih oko 4500, divljaju ulicama, rade nered i – prava su turistička atrakcija. Iako svjesni da bi mogli ostati bez svoje užine ili nekog predmeta, turisti oduševljeno dolaze vidjeti populaciju makakija koja ovdje živi stoljećima.

Najpoznatije njujorške četvrti: Svijet nevjerojatnog ritma, šarenih boja i brojnih kultura

MONOWI – GRAD U KOJEM ŽIVI SAMO JEDNA ŽENA

Monowi se smjestio u okrugu Boyd, u samom srcu kontinentalne Amerike. Četiri je milje udaljen od granice s Južnom Dakotom te čak 60 milja od najbližeg supermarketa. Okružen je dugim cestama i zelenim farmama koje osvježavaju snažni vjetrovi. Od 2004. godine ovdje stanuje samo jedna osoba, neustrašiva Elsie Eiler koja sa svojih 88 godina drži sve gradske konce u rukama. Često se voli našaliti da je sama sebi knjižničarka, gradonačelnica, tajnica i barmenica.

Monowi je od svojih povijesnih početaka 1902. godine postojao kao željeznički i farmerski grad bogat plodnim pašnjacima i zavidno uređenim rančevima. Njegova je populacija bila na svojem vrhuncu 1930-ih godina kada je tamo živjelo čak 123 ljudi, a gradić je imao svoju poštu, školu, crkvu pa čak i zatvor.

Kako je zbog Instagrama jedna od najposjećenijih atrakcija Los Angelesa postao običan – zid

Primičući se osamdesetim godinama prošlog stoljeća, modernizacija je uzela svoj danak, a s njom su u zaborav otišle starinske farme, poljoprivredni zanat kakav je do tada postojao te se željeznica zatvorila. Zbog toga je stanovništvo počelo napuštati Monowi kako bi pronašlo posao i osiguralo svoju egzistenciju, a kao podsjetnik na stara vremena ostala je stara kavana u kojoj danas vrijede Elsiena pravila. 

U MARINALEDI, GRADIĆU S 3000 STANOVNIKA, JAVNI RESURSI I INTERNET SU BESPLATNI, A ZA USELJENJE POSTOJI LISTA ČEKANJA

Prošarano kamenim uličicama opasanim drvima maslina, slikoviti andaluzijski gradić Marinaleda po mnogo čemu je jedinstven u svijetu. Neke su posebnosti vidljive na prvi pogled: nema velikih oglasnih plakata, svjetlećih reklama uz prometnice, nema McDonald’sa i Starbucksa, zidove krase grafiti koji prikazuju Che Guevaru, Lenjina i Ghandija. Druge, one još neobičnije posebnosti, otkrivaju se kad se zagrebe u način života ovog mjesta s 3000 stanovnika, smještenog u blizini Seville.

Selo osuđeno na propast spasili studenti i 96-godišnji djedica: evo kako izgleda najšarenije mjesto na svijetu

Marinaleda je gradić u kojem su gotovo svi zaposleni, a plaće iznose od 1200 do 1500 eura. Gradske vlasti pomažu mladim obiteljima izgraditi kuće, nakon čega oni plaćaju najamninu od tek 15 eura mjesečno. Javni i zajednički interes je ispred privatnog, a svi javni resursi su svima dostupni i besplatni, od interneta do zdravstvenih usluga. Grad nema policiju i pokazalo se da i nije potrebna – život funkcionira po principu solidarnosti i volontiranja te kriminala praktički ni nema.

JEDINI GRAD NA SVIJETU U KOJEM ŽIVE SAMO ŽENE: VJERUJU DA MOGU SAME I BOLJE OD MUŠKARACA, A MUŽEVI IH POSJEĆUJU SAMO VIKENDOM

Feminističkim rajem Noiva do Cordeiro, smještenim na jugu Brazila, vladaju žene i samo žene. To je jedini grad na svijetu u kojem ne živi niti jedan muškarac, a kako stvari stoje, tako će i ostati. Čak 600 stanovnica uživa u dinamičnoj svakodnevici koja je obilježena zajedničkim radom, podjelom poslova, solidarnošću i međusobnim uvažavanjem.

Njihovo društvo skladno je ustrojeno prema vlastitim pravilima koja oslikavaju prave matrijarhalne vrijednosti. Muškarci obično rade i školuju se u okolnim gradovima, dok svoje žene i majke posjećuju u točno dogovoreno vrijeme. Kada vikendu dođe kraj, žene obrađuju zemlju, kuhaju, organiziraju modne revije, rade u kozmetičkom salonu te organiziraju razne proslave blagdana i ostale društvene događaje.

PODIJELI: