Kratka, ali slatka staza kroz krošnje u Zagorju lijepa je šetnica koja povezuje priču o prirodi i glazbi

Foto: Putni kofer
piše Putni Kofer

Staze među krošnjama popularne su diljem Europe, a najpoznatija koja se nalazi u blizini Hrvatske je Pot med krošnjami na Rogli. Ima nešto magično u pogledu s visine na krošnje stabala i prirodu koja vas okružuje. No jeste li znali da put među krošnjama postoji i na sjeveru Hrvatske, točnije u Zagorju? Staza kroz krošnje Zelenjak nalazi se istoimenom mjestu u blizini Klanjca i ne propustite njome prošetati sljedeći put kad krenete na izlet u Zagorje.

Uzbudljivi klanac u blizini Bleda komadić je divlje prirode i nerazvikani biser Slovenije koji krije moćne klisure, visoke slapove i špilju s tri prozora

DUŽ DRVENE STAZE POSTAVLJENO JE 20 EDUKATIVNIH PLOČA

Staza kroz krošnje Zelenjak uređena je prije nekoliko godina, duga je 125 metara, a na najvišem dijelu visoka je 5 metara. Iako nije duga, lijepo je njome prošetati. Mjesto za parkiranje pronaći ćete u samom podnožju. Duž drvene staze okružene gustim stablima nalazi se 20 edukativnih ploča na kojima možete pročitati ponešto o bioraznolikosti i posebnostima prirode Zagorja, s naglaskom na informacije o Značajnom krajobrazu Zelenjak – Risvička i Cesarska gora.

OMOGUĆEN JE I PRISTUP OSOBAMA S INVALIDITETOM, A NATPISI NA PLOČAMA SU I NA BRAILLEOVOM PISMU

Na stazi se isprepliću teme bioraznolikosti i glazbe. Skulptura trube prati cijelu stazu, a inspirirana je ovim jedinstvenim lokalitetom i spomenikom himne Lijepa naša. Staza uključuje i promatračnicu za ptice u obliku ptičjega gnijezda i ljuljačke. Podnožje staze krase perunike. Mislilo se i na osobe s invaliditetom. Pristup njima omogućen je pomoću podizne platforme na početku staze, a za slijepe i slabovidne osobe tekstovi na pločama ispisani su i na Brailleovom pismu.

NA GLAZBENOJ OGRADI MOŽETE I SAMI ODSVIRATI HRVATSKU HIMNU

Zagorska Staza kroz krošnje Zelenjak zasad je jedina takva u Hrvatskoj. Uređena je u sklopu projekta Zagorje abeceda prirode, a ovomu je poznatom biseru Zagorja, Zelenjaku, dodala vrijednost i doprinijela njegovoj većoj atraktivnosti, povećanju broja posjetitelja, a prije svega edukaciji i podizanju ekološke svijesti. U podnožju drvene staze postavljena je glazbena ograda. Na njoj svatko može, lupkajući redom postavljene melodijske cijevi, i sam izvesti hrvatsku himnu usred prirode.

Regija na sjeveru traži od Europe: “Želimo da dan kod nas traje 26 sati! Tako ćemo privući nove stanovnike i promovirati svoj način života”

POSJETITE STAZU KROZ KROŠNJE NA VAŠEM SLJEDEĆEG IZLETU U ZAGORJE

Zeleno Zagorje uvijek je privlačilo izletnike koji su iz grada bježali na njegove brežuljke. Uostalom, nisu slučajno još prije 200, 300 godina velikaši upravo po Zagorju napravili niz vikendica, danas više ili manje očuvanih dvoraca. U njima su priređivali lude zabave i zamjenjivali svoje zagrebačke domove zagorskim mirom. Jedna od omiljenih tura Zagorjem upravo je ona u kojoj se obilaze dvorci. Tu je i niz kleti i imanja s finom domaćom hranom, kao i muzeja koji pričaju priču o bogatoj i slavnoj prošlosti.

PODIJELI ČLANAK