Ove su destinacije idealne za one koji vole hodati: šest gradova koje je najbolje doživjeti i obići pješke

Najbolji europski gradovi koji su idealni za šetnju
piše Putni Kofer

Europa je prekrasan kontinent, pun zadivljujuće arhitekture i gradova koji oduzimaju dah, lokalne povijesti, različitih jezika te fenomenalne hrane i vina. Iako su svi veliki gradovi odlično povezani javnim prijevozom, ima nešto magično u upoznavanju nove destinacije hodanjem. Korak po korak, ulicu po ulicu polako ćete upijati duh i šarm grada i stopiti se s njegovim stanovništvom, što je svakako bolje od nervozne jurnjave od jedne do druge znamenitosti. No, nisu svi europski gradovi idealni za šetnju, kako zbog veličine, tako i zbog međusobne udaljenosti najvažnijih znamenitosti. Donosimo prijedlog nekoliko gradova u Europi u kojima bez problema možete uštedjeti na javnom prijevozu!

Uzbudljivi klanac u blizini Bleda komadić je divlje prirode i nerazvikani biser Slovenije koji krije moćne klisure, visoke slapove i špilju s tri prozora

FIRENCA JE JEDAN OD NAJBOLJIH EUROPSKIH GRADOVA KOJI JE IDEALAN ZA ŠETNJU

Sa svojim veći i manjim ulicama popločanima kamenom, savršenom arhitekturom i beskrajnim skrivenih draguljima, Firenca je grad kojim možete lutati mjesecima bez da vam dosadi. Teško je pronaći ijedno mjesto u gradu koje ne odiše kulturom i poviješću. Krenite s trga Duomo, koji je srce grada, razgledajte katedralu Svete Marije, obiđite svjetski poznatu Galeriju Uffizi, prošećite preko Starog mosta (Ponte Vecchio), pomilujte njušku Porcellina, vepra čije ime nosi i fontana na kojoj se kip nalazi.

Nedaleko od Starog mosta posjetite palaču Pitti, u blizini je i Trg Signoria s čudesnim umjetničkim djelima. Hodanje je uistinu najbolji način da se upije golema povijest, kultura i umjetnički duh ovog prekrasnog grada u Toskani.

AMSTERDAM JE KAO STVOREN ZA OBILAZAK PJEŠKE ILI NA BICIKLU

Glavni grad Nizozemske kao stvoren je za obilazak pješke ili na biciklu. Amsterdam je proglašen jednim od najboljih gradova za život u Europi, siguran je, ljudi su prijateljski nastrojeni, a sve se najznačajnije znamenitosti nalaze blizu jedna drugoj. Otkrijte amsterdamske kanale, posjetite stari dio grada (Oude Zijde) u kojem se nalazi rodna kuća slavnog baroknog slikara Rembrandta, tu je i muzej posvećen povijesti marihuane, a upravo u starom dijelu možete vidjeti poznatu “četvrt crvenih svjetala” s prostitutkama u izlozima. Amsterdam je uistinu grad muzeja, zato ih ne propustite posjetiti – naravno pješke. Najpoznatiji je Rijksmuseum, zatim Muzej Van Gogh, kuća Anne Frank…

U kojem hrvatskom gradu živi najviše mladih? U slikovitom rekorderu četvrtina stanovnika ima manje od 20 godina, a svaki peti ima između 15 i 29 godina

ATENA – ŠETNJA KROZ TISUĆE GODINA DUGU POVIJEST

Sve najpoznatije znamenitosti Atene, poput Akropole i muzeja Akropole, Partenona, Agore i Nacionalnih vrtova, međusobno su udaljene tek nešto više od tri kilometara i jednostavno ih je obići u ugodnoj šetnji. Posjetite i Panhelenski stadion, na kojem su održane prve moderne Olimpijske igre i jedini je u svijetu u potpunosti napravljen od bijelog mramora. Upoznajte i najstariju četvrt u Ateni, Plaku, koju ćete svakako obilaziti hodajući jer je u većem dijelu ulica promet automobilima zabranjen. Nakon što ste upili bogatu povijesnu baštinu ovoga grada, prepustite se slavnim grčkim specijalitetima po kojima je ova zemlja poznata u cijelom svijetu.

RIGA – BALTIČKA LJEPOTICA KOJA ĆE VAS ODUŠEVITI NA PRVI POGLED

Najveći grad na Baltiku, slikovita prijestolnica Latvije, površinom je dvaput manja od Zagreba, što ju čini idealnim za obilazak bez korištenja javnog prijevoza. U krugu od dva, tri kilometra nalaze se sve glavne znamenitosti kao što je slavna gradska tržnica, slikovita Kuća crnoglavih, Spomenik slobode, katedrala i Crkva Svetog Petra… Ovaj baltički biser iz godine u godinu privlači sve više turista koji vole manja, nerazvikana mjesta lijepe arhitekture i zanimljive povijesti.

EDINBURGH – PROŠETAJTE KROZ GRAD DOBROG VISKIJA, DUHOVA I KNJIŽEVNOSTI

Pješačka udaljenost između pet najvećih znamenitosti ovoga grada manja je od sat vremena normalnog, opuštenog hoda, u kojem će trebati svladati i malo uzbrdica. Nacionalni muzej, Dvorac Edinburgh, Nacionalna Galerija, Palača kuće Holyrood i Park Holyrood – svi se ovih edinburški biseri nalaze blizu jedan drugome i na hodanje nećete potrošiti puno vremena – ostat će vam ga dovoljno za uživanje u nevjerojatnim vizurama grada koji poslužio i kao kulisa za dio scena u serijalu filmova o Harry Potteru. 

MÜNCHEN – GRAD KOJI ŽIVI BAVARSKU TRADICIJU

Dom slavnog Oktoberfesta jedan je od najljepših gradova u Njemačkoj, fantastičan za hodanje i upoznavanje pravog bavarskog života. Krenite od povijesnog centra i Marijina trga, posjetite dvorac Nymphenburg, šetajte slavnim Engleskim vrtovima, predozirajte se poviješću i kulturom u muzejskoj četvrti… A nakon dana ispunjenog hodanjem, poviješću i znamenitostima, uživajte u kobasicama i popijte hladno pivo iz velike krigle – ipak ste u Bavarskoj.

View this post on Instagram

A post shared by Munich | Travel community (@munichworld)

Za ljubitelje hodanja i čistog zraka: znate li na kojim hrvatskim otocima automobili nisu dozvoljeni?

Otoci su uvijek nekako izolirani od vanjskog svijeta, okruženi morem sa svih strana daju poseban mir i opuštenost. No, za one koji se žele odmoriti od stresa za volanom, smoga i ispušnih plinova, neki od njih nude i poseban bonus. Upoznajte sedam (naseljenih) otoka bez automobila koji su idealno utočište za one koji vole miran odmor, hodanje i vožnju biciklom.

PODIJELI ČLANAK