Ovo su najljepši vrtovi u Hrvatskoj u kojima vladaju biljke, mir i opuštenost: okrijte umirujuće zelenilo, miris cvijeća, ponosna stara stabla…

Foto: Unsplash
piše Putni Kofer

Ima nešto smirujuće u zelenilu prirode, u šarenim bojama i blagim mirisima cvijeća. Dokazano je da već i kratka šetnja prirodom čini čuda za naše raspoloženje, a ima i brojne benefite za naše fizičko zdravlje. Ne čudi stoga da toliko ljudi koristi svaku priliku da pobjegne od gradske vreve u prirodu, na planinu, livadu, ili barem u gradski park. Kad su ti vrtovi, parkovi i zelene oaze još i blizu mora, osjećaj opuštenosti još je izraženiji. Diljem naše zemlje možete pronaći prave male oaze idealne za opuštanje, a u nastavku doznajte koji najljepši vrtovi u Hrvatskoj su idealno odredište za vaš sljedeći izlet

Samouki slikar Vicko jedan je od simbola Šolte: "Prvi sam put primio kist u ruku tek u tridesetima, a danas moja djela krase domove u svim krajevima svijeta"

MIOMIRISNI OTOČKI VRT OAZA JE S VIŠE OD 100 TISUĆA SADNICA

U Malom Lošinju, glavnom gradu otoka s bezbroj biljaka i mirisa, smjestila se i mala oaza koja svima njima odaje posebnu počast: Miomirisni otočki vrt. Nalazi se u ulici Bukovica, nedaleko od centra grada, okružen je kamenom ogradom i urednim grmovima. Na 2552 četvorna metra smjestilo se više od 100 tisuća sadnica. U vrtu raste preko 430 biljnih vrsta, 250 samoniklih mirisnih biljaka karakterističnih za područje Lošinja i Cresa, od kojih je oko stotinu autohtono. No niz je tu i biljaka iz različitih krajeva svijeta koje su lošinjski pomorci stoljećima donosili sa svojih dugih putovanja.

Vrt je podijeljen na nekoliko sekcija, od kojih je svaka posvećena određenoj vrsti bilja. Dok šetate “ulicom ružmarina”, “ulicom kadulje” ili “ulicom lavande” svakako od domaćice poslušajte priču o povijesti biljaka na Lošinju i vrstama koje vas okružuju. Sve je u vrtu posvećeno Mediteranu i njegovoj autohtonoj prirodi i običajima. Osim brojnim biljkama, vrt je dom i životinjama. Sreću da žive okruženi miomirisnim lošinjskim biljem imaju brojne ptice, leptiri, macaklini, pčelice, a najpoznatiji su stanari magarica Betty i nestašni zeko Kiki.

VRT U STAROM HVARSKOM SELU GDINJ SLAVI BOGATU TRADICIJU OTOČANA

Botanički vrt fjori fora, smješten u slikovitom selu Gdinj, svakim svojim pedljem svjedoči o tradicionalnom životu otočana i neizostavno je odredište za svakoga tko želi omirisati, kušati i doživjeti otok Hvar u njegovoj punini. A Otok Hvar su i polja lavande, maslinici, vinogradi, ali i 1163 različite biljne vrste, od kojih jedan dio krasi i botanički vrt fjori fôra u Gdinju.

Otočna zemlja s najvišim životnim standardom u zapadnoj Africi mjesto je dugih pješčanih plaža i divne prirode, a slogan arhipelaga je "bez stresa"

Svako od šest suhozidima odvojenih polja posvećen je posebnoj skupini biljaka. Sve su njih otočani stoljećima koristili u svakodnevnom životu. Neke kao hranu, druge za izradu kozmetičkih i ljekovitih preparata, treće za izradu i bojanje tekstila… Kroz polja vodi kružna staza na kojoj je moguće polaganom šetnjom upijati boje, mirise i ljepotu oko sebe.

Samoniklo bilje u obitelji Ćurin, koja s ogromnom ljubavi brine o vrtu, i danas se bere i obrađuje kao nekad, ručno, bez upotrebe mehanizacije. Ime breda „fjori fôra“ na dijalektu znači „cvjetovi Hvara“, upravo oni koje ovaj vrt čuva i uzgaja u njihovom najprirodnijem mogućem okruženju. Zato ne propustite u vrtu kupiti prirodne i lokalno uzgojene hvarske i mediteranske začine, eterična ulja i druge proizvode marljive obitelji.

SAMOSTANSKI MEDITERANSKI VRT SVETOG LOVRE ZELENA JE OAZA U SRCU ŠIBENIKA

Nedaleko od centra Šibenika smjestilo je mjesto u kojem vladaju mir, bogata povijest i bujno zelenilo, a svaka se gredica i biljka njeguju s posebnom pažnjom. To je Samostanski mediteranski vrt svetog Lovre, jedini takve vrste u Hrvatskoj, koji svojom ljepotom i šarmom očarava svakog tko ga posjeti. Vrt svetog Lovre jedno je od najljepših mjesta u gradu za opušteno uživanje u zelenilu, šalici kave ili koktelu u jedinstvenom okruženju.

U vrtu vlada mediteransko, ljekovito i začinsko bilje, ali i mnoštvo cvijeća. Tu je dom našlo oko 150 vrsta biljaka, poput lavande, ružmarina, smilja, kadulje, a na postavljenim oznakama uz gredice o svakoj možete ponešto i doznati. Cijeli vrt okružuju stoljetne samostanske zidine, a bilje je posađeno u urednim gredicama s malom, slikovitom fontanom u samom središtu.

ARBORETUM TRSTENO ZELENA JE I MIRISNA OAZA U BLIZINI DUBROVNIKA

Okupan sunčevim zrakama i umiven morskim povjetarcem punim soli, na stijenama naslonjenima na jadransko plavetnilo smjestio se Arboretum Trsteno. Ovaj mirisni vrt, u kojem se priroda na najljepši način poigrava s bojama, mirisima i oblicima, nalazi se nedaleko od Dubrovnika. Arboretum je sve popularnije odredište za zaljubljenike u zelenilo, prirodu i povijest koji posjećuju ovaj kraj. Za razliku od gužve i užurbanosti u Dubrovniku i turističkim središtima na obali, ovdje vladaju mir, elegancija i prekrasno zelenilo.

Ovaj povijesni ladanjski posjed s perivojima, starim maslinicima i površinama pod prirodnom vegetacijom prostire se na površini od 28 hektara, a danas njime upravlja Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti. Osnovan je u 15. stoljeću i jedan je od najstarijih arboretuma u Europi i jedini na Jadranskoj obali. U njemu se može vidjeti niz biljnih vrsta, prema nekim procjenama čak 465 uzgojenih i 510 samoniklih.

Jedna od najvažnijih znamenitosti u Arboretumu Trsteno je barokna fontana s rimskim bogom Neptunom i nimfama, sagrađena 1736. godine. Tu je i nekadašnji dvorac, izgrađen u gotičko-renesansnom stilu u 15. stoljeću, a u okviru kompleksa arboretuma nalaze se i kapela svetoga Jeronima iz 17. stoljeća, stara mlinica za masline…

LUNJSKI MASLINICI JEDINSTVENI SU RARITET NA CIJELOM MEDITERANU

Na tisuće stoljetnih stabala masline okruženih surovim kamenom, okupanih burom i morskom soli prizor je koji oduzima dah u malom mjestu Lun na otoku Pagu. Lun je najsjevernije mjesto otoka, a njegovi Lunjski maslinici jedinstveni su raritet ne samo u Hrvatskoj, već i na cijelom Mediteranu. Masline ovdje rastu oduvijek, a dokazano je da najstarija među njima, i jedna od najstarijih na svijetu, na ovom mjestu stoji čak 2000 godina.

Dio lunjskih maslinika još je 1963. proglašen zaštićenim botaničkim rezervatom, a kroz njega je uređena šetnica duga sedam kilometara. Jedinstvena je to i umirujuća šetnja kroz redove moćnog drveća, i kratka lekcija iz povijesti maslinarstva na ovim prostorima. Na površini od oko 400 hektara ovdje raste oko 80 tisuća stabala masline.

ARBORETUM OPEKA SPOMENIK JE PARKOVNE ARHITEKTURE, A NALAZI SE BLIZU VARAŽDINA

Jedini zaštićeni arboretum u kontinentalnoj Hrvatskoj, arboretum Opeka, nalazi se u mjestu Vinica, 20-ak kilometara od Varaždina. Uređen je kao perivoj uz dvorac, a zbog iznimno je bogate vegetacije proglašen arboretumom. Perivoj je oblikovan još 1700. godine, a današnji izgled poprima u 19. stoljeću kad je novi vlasnik posjeda, grof Bombelles počeo donositi razne egzotične biljne vrste sa svojim brojnih putovanja. Park je podijeljen u dva dijela: donji ili ravničarski u kojem se nalaze vrt i dvorac te gornji ili šumski koji se prostire pod brežuljcima. Na posjedu je i zapušteni dvorac koji, nažalost, već desetljećima čeka obnovu. Prema nekim izvorima, u parku se nalazi oko 14.000 jedinki i više stotina različitih biljnih vrsta.

PODIJELI ČLANAK