
Kvizovi
Jednostavno je često i najbolje. Najviše volimo jela koja nije komplicirano pripremiti, koja su savršen ručak, okus djetinjstva i pritom, mnogima vrlo važno, i prilično povoljna. Jedno od tih jela je pašta-šuta, slavna dalmatinska tjestenina s umakom od pomidora (rajčica), koju je u drugim dijelovima Hrvatske proslavilo spominjanje u filmu Kako je počeo rat na mom otoku iz 1996. godine. Otkrivamo izvorni recept za pašta-šutu, s kojim nikako ne možete pogriješiti!
Pašta-šuta je naziv za jelo od rajčice i tjestenine koje se oduvijek pripremalo u Dalmaciji, vrlo slično šalši, ali malo „prostije“. Primjerice, za pašta šutu nije obavezno guliti rajčice (iako je dobrodošlo), osim češnjaka ide i luk, a osim bosiljkom, začinjava se peršinom. Iako mnogi da je ovo umak s mesom, kao bolonjez, u originalni recept ono ne ide. Vi ga slobodno dodajte ako želite. Pašta šuta je vjerojatno jedino jelo koje čak ima i svoj spomenik!
On je podignut u Kanalu svetog Ante u Šibeniku, uz istoimeni posjetiteljski centar, gdje je postavljeno i objašnjenje i originalni recept za pašta šutu koji prenosimo. Lokacija nije odabrana slučajno: upravo je na ovom mjestu, u uvali Minerska, u nekadašnjim vojarnama JNA, snimana legendarna scena u kojoj majorova žena Lucija doziva supruga da se napusti vojarnu uz riječi: “Aleksa, vrati se doma, skuvala san ti pašta šutu”.
Za pašta šutu nam, dakle, trebaju rajčice, ali ako nije ljeto, nema brige. S pelatima iz konzerve možemo ju pripremiti tijekom cijele godine. Važđno je dugo kuhati pašta šutu kako bi postala gusta i kremasta, a posipanje parmezanom prilikom posluživanja gotovo je obavezno. Pa krenimo na pripremu ovog legendarnog jela!
Kvizovi
LJEPOTA BEZ PREMCA
Kvizovi
Najveća tajna Pariza
Fenomen "jōhatsu"
Mali grad velikih priča
Grad stariji od Rima
VAŽNA INSTITUCIJA
ROMANTIKA KAO POSAO
Okusi Tajlanda
juha u centru pažnje
TALIJANSKI KLASIK
BAJKA NA DLANU
U PRIZEMLJU MSU-A
ZASLADITE SE, ZASLUŽILI STE
MEDITERANSKI KLASIK
Razgovor s Josipom Korakom
U SAMOM MUZEJU