Najsočniji banana bread koji smo ikad probali: u recept smo ubacili kokos, orahe i bademe i dobili desert za svaku priliku

Neodoljiva kombinacija slatkog i hrskavog čini ga savršenim izborom za one trenutke kad želite nešto posebno, a jednostavno

Banana bread s bademima narezan na komade, prikazana tekstura biskvita.
Foto: Foto: Gastro Kofer / Mala Mande
  • Priprema:oko 45 minuta
  • Broj porcija:8–10 kriški
  • Razina težine:Jednostavno
  • Kuhinja:Internacionalna

Malo je onih koji mogu odoljeti slatkom zalogaju. Ljubitelji deserata vole završiti ručak nečim slatkim, počastiti se u poslijepodnevnim satima ili čak posegnuti za slasticom već za doručak. Upravo je banana bread, odnosno kruh od banane, savršen izbor za sve te prilike. Sočan i mirisan, ovaj biskvit osvojio je svijet svojom jednostavnošću pripreme i beskrajnim mogućnostima prilagodbe. Svaki put mu možete dodati nešto novo i pretvoriti ga u posve drugačiju poslasticu. Ako tražite recept koji nikad ne razočara, na pravom ste mjestu. Ovo je naš omiljeni recept za banana bread koji već godinama radimo…

ZAŠTO SE KAŽE KRUH OD BANANE, A NE KOLAČ?

Banana bread zapravo je prilično mlada slastica. Vjeruje se da je nastao u prvoj polovici 20. stoljeća u Sjedinjenim Američkim Državama. Nije poznato tko je prvi spasio prezrele banane na ovaj način, ali se zna zašto se naziva kruhom, a ne kolačem, što bi na prvi pogled zvučalo logičnije. Naime, u ranim se receptima koristio kvasac, pa je priprema doista podsjećala na pečenje kruha. Kasnije je kvasac zamijenjen praškom za pecivo, no ime se zadržalo, kao i običaj da se peče u duguljastom kalupu za kruh.

BANANE MORAJU BITI ZRELE, MEKANE I SLATKE, ALI NIKAKO TRULE

Glavna zvijezda ovog recepta su banane, a najbolje će biti one jako zrele. Čak i ako je kora posuta crnim točkicama, to je znak da su savršene za pripremu (važno je samo da plod nije strunuo). Upravo takve banane daju kolaču mekoću i prirodnu slatkoću.

U našem receptu koristili smo glatko brašno, kokos koji mu daje posebnu aromu, žlicu cimeta i naribanu koricu naranče za svježinu, a sve to povezali smo s jogurtom i maslacem kako bi kruh bio sočan i mekan. Dodali smo i sjeckane orahe za hrskavost, a na vrhu posuli listićima badema koji se tijekom pečenja lijepo zapeku i daju fini miris.

IGRATE SE SA SASTOJCIMA ILI SLIJEDITE NAŠ RECEPT ZA BANANA BREAD KOJI DONOSIMO U NASTAVKU

Ovo je naša verzija koju vi uvijek možete nadograditi. U smjesu možete ubacite žlicu kikiriki maslaca ili nutele, kombinirajte orašaste plodove po želji ili eksperimentirajte s različitim vrstama brašna poput integralnog ili pirovog. Svaki put dobit ćete novi okus, a banana bread će vam brzo postati jedna od onih slastica koje se uvijek rado peku u kuhinji.

Sastojci

  • 2 jaja
  • 2 banane (prezrele)
  • 1 dcl jogurta
  • 150 g brašna
  • 70 g kokosa
  • ½ praška za pecivo
  • 1 žličica cimeta
  • Korica naranče
  • Prstohvat soli
  • 120 g maslaca
  • 3 žlice šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 100 g sjeckanih oraha
  • Badem listići za posipanje

Postupak pripreme

  1. U jednoj zdjeli sjedinite sve suhe sastojke (brašno, kokos, prašak za pecivo, cimet i soli) i lagano ih promiješajte da se lijepo povežu.
  2. U drugoj zdjeli izmiksajte maslac sa šećerom i vanilin šećerom dok ne postane pjenast, potom dodajte jaja i sve zajedno dobro sjedinite.
  3. Banane vilicom zgnječite u kašu, umiješajte jogurt i svježe naribanu koricu naranče te orase pa sve dobro promiješajte u mirisnu i glatku smjesu.
  4. Na kraju postupno dodajte suhe sastojke i lagano ih umiješajte dok ne dobijete jednoličnu, glatku smjesu.
  5. Kalup obložite papirom za pečenje, ulijte smjesu, pospite listićima badema i pecite na 180 °C oko 30 minuta.

Pročitajte još