
DUH TOSKANE U SREDIŠĆU
Neodoljiva kombinacija slatkog i hrskavog čini ga savršenim izborom za one trenutke kad želite nešto posebno, a jednostavno
Malo je onih koji mogu odoljeti slatkom zalogaju. Ljubitelji deserata vole završiti ručak nečim slatkim, počastiti se u poslijepodnevnim satima ili čak posegnuti za slasticom već za doručak. Upravo je banana bread, odnosno kruh od banane, savršen izbor za sve te prilike. Sočan i mirisan, ovaj biskvit osvojio je svijet svojom jednostavnošću pripreme i beskrajnim mogućnostima prilagodbe. Svaki put mu možete dodati nešto novo i pretvoriti ga u posve drugačiju poslasticu. Ako tražite recept koji nikad ne razočara, na pravom ste mjestu. Ovo je naš omiljeni recept za banana bread koji već godinama radimo…
Banana bread zapravo je prilično mlada slastica. Vjeruje se da je nastao u prvoj polovici 20. stoljeća u Sjedinjenim Američkim Državama. Nije poznato tko je prvi spasio prezrele banane na ovaj način, ali se zna zašto se naziva kruhom, a ne kolačem, što bi na prvi pogled zvučalo logičnije. Naime, u ranim se receptima koristio kvasac, pa je priprema doista podsjećala na pečenje kruha. Kasnije je kvasac zamijenjen praškom za pecivo, no ime se zadržalo, kao i običaj da se peče u duguljastom kalupu za kruh.
Glavna zvijezda ovog recepta su banane, a najbolje će biti one jako zrele. Čak i ako je kora posuta crnim točkicama, to je znak da su savršene za pripremu (važno je samo da plod nije strunuo). Upravo takve banane daju kolaču mekoću i prirodnu slatkoću.
U našem receptu koristili smo glatko brašno, kokos koji mu daje posebnu aromu, žlicu cimeta i naribanu koricu naranče za svježinu, a sve to povezali smo s jogurtom i maslacem kako bi kruh bio sočan i mekan. Dodali smo i sjeckane orahe za hrskavost, a na vrhu posuli listićima badema koji se tijekom pečenja lijepo zapeku i daju fini miris.
Ovo je naša verzija koju vi uvijek možete nadograditi. U smjesu možete ubacite žlicu kikiriki maslaca ili nutele, kombinirajte orašaste plodove po želji ili eksperimentirajte s različitim vrstama brašna poput integralnog ili pirovog. Svaki put dobit ćete novi okus, a banana bread će vam brzo postati jedna od onih slastica koje se uvijek rado peku u kuhinji.
DUH TOSKANE U SREDIŠĆU
recept za brzi ručak
ODUŠEVLJENI SMO!
Izletište 'Srce Bukovice'
Probali smo i svidio nam se
ODUŠEVILI SU I MICHELIN
PROBALI SMO I FINO JE!
Naš novi favorit
OKUSI KASNOG LJETA
ODMAK OD KLASIKE
kremasti klasik
Slatka čarolija
Najslađa tajna Duge Rese
Jednostavno, a efektno
SAVRŠEN SNACK
PRILOG BEZ PREMCA
TRADICIJA NA TANJURU
GOTOV U TRENU!