Ćevapi, bureci i tradicionalna bosanska kuhinja: ovo su restorani u Sarajevu koje morate posjetiti prema preporukama lokalaca

Foto: Shutterstock
piše Putni Kofer

Sarajevo je grad koji oduševljava svojom jedinstvenom multikulturalnošću i bogatom kulturnom baštinom. Mnogi ga nazivaju europskim Jeruzalemom zbog brojnih religija i kultura koje se susreću na ovom prostoru već stoljećima. No, ovaj je grad puno više od kulturnog središta, to je i gastronomska meka koja mami svojom raznolikom ponudom neodoljive bosanske kuhinje koja će vaša nepca odvesti do „sedmog neba”. Kako biste iskusili pravo gastronomsko iskustvo, ovdje su restorani u Sarajevu koje morate posjetiti prema preporukama lokalaca.

Uzbudljivi klanac u blizini Bleda komadić je divlje prirode i nerazvikani biser Slovenije koji krije moćne klisure, visoke slapove i špilju s tri prozora

AVLIJA – OD SKROMNOG DVORIŠTA DO JEDINSTVENOG RESTORANA SA STILOM

Avlija je prekrasni sarajevski restoran koji već 24 godine privlači posjetitelje svojim jedinstvenim karakterom. Ono što čini ovaj ugostiteljski objekt posebnim jest činjenica da je nekada bio jednostavno dvorište obiteljske kuće vlasnika, Fikreta Karkina. Međutim, zahvaljujući poznatom bosanskom arhitektu, koji je svojim majstorskim pristupom uspio sačuvati autentičan ambijent i dati mu sasvim novu funkciju, Avlija danas predstavlja pravi dragulj arhitekture.

Restoran Avlija je savršeno mjesto za opuštanje i uživanje u ukusnoj hrani koja oduševljava sve goste. Osim raznolike ponude meza, pasta, salata i jela od mesa, Avlijina pileća krilca, uštipci i palačinke predstavljaju nezaobilazni izbor prilikom posjete ovom restoranu. Ne čudi stoga što je Avlija omiljena gastro adresa u Sarajevu, koju svakako ne smijete propustiti ako želite doživjeti vrhunski gastronomski užitak.

RESTORAN KLOPA – VRHUNSKA HRANA I AUTENTIČAN INTERIJER KOJI ODUZIMA DAH

Klopa je jedan od najbolje ocijenjenih restorana na Trip Advisoru u Sarajevu, a ovdje ćete podjednako uživati u odličnoj ponudi hrane i opuštajućem ambijentu. Meni ovog restorana odiše bogatstvom i raznolikošću jela, uključujući specijalitete međunarodne kuhinje, čorbe, jela s roštilja, pizze, paste i šerpice. Ako vam je teško izabrati, pitajte ljubazno osoblje za preporuku ili dnevnu ponudu.

Emilio je "šaptač pticama", spašava ih, liječi i o njima brine: "Ovaj posao te uči kako živjeti s divljinom, a pritom na nju imati minimalan utjecaj"

Njegovim interijerom dominiraju drveni elementi ukrašeni mnoštvom cvijeća i zelenila te žive boje, što stvara utisak kao da se nalazite u vlastitom vrtu. Ono što je važno napomenuti je da je Klopa prvi nepušački restoran u Sarajevu te je udaljen samo minut hoda od Vječne vatre i slavne gradske tržnice.

KOLOBARA HAN – POVIJEST, TRADICIJA I GASTRONOMIJA U SRCU SARAJEVA

Kolobara han je jedan od najprepoznatljivijih zdanja u srcu Sarajeva, koji ima svoju priču i dušu. Izgrađen u sredini 15. stoljeća kao prvi sarajevski karavan-saraj, tadašnji objekt je svojom veličinom i kapacitetom od 40 soba mogao primiti čak 400 ljudi i 35 konja. Njegov osnivač, Isa-beg Ishaković, bio je vizionar koji je želio stvoriti sigurno utočište za putnike koji su prolazili kroz grad.

Danas, Kolobara han je preuređen u predivni restoran i kafanu s ljetnom terasom. Ovo mjesto je idealno za one koji žele pobjeći od gradske vreve i uživati u tradicionalnim bosanskim jelima poput ćevapa, bosanske pite, krompiruše, kao i raznovrsnim pizzama, pastama i hamburgerima. Ne smijete zaboraviti kušati neodoljive bosanske kolače, kao što su tufahija ili baklava, koje se pripremaju po tradicionalnim receptima.

OKLAGIJA: OMILJENA BUREGDŽINICA KOJA POSLUJE OD 1946. GODINE

Uz tradicionalne ćevape jedno od najtraženijih jela u susjednoj državi je burek ili pita, a oni se razlikuju samo u nadjevu. Naručite li tako u Bosni burek dobit ćete tanko razvučeno tijesto punjeno mješavinom mljevenog, luka i začina. S druge strane, poželite li glad utažiti pitom pred vama je širok izbor nadjeva – sir, zelje, krumpir, tikva pa tako možete birati između sirnice, zeljanice, krumpiruše, tikvenice i drugih pita. Puno je buregdžinica u kojima možete uživati u omiljenim bosanskim zalogajima, no jedna je zaista posebna, buregdžinica Oklagija, koja je otvorila svoja vrata davne 1946. godine.

MRKVA, PETICA, ŽELJO 1. i 2. KULTNE ĆEVABDŽINICE KOJE NE SMIJETE PROPUSTITI

Mali ili veliki, s lukom ili kajmakom i u lepinji! Ti maleni valjušci od mljevenog mesa pečeni na roštilju datiraju još iz Osmanskog Carstva, a u Bosni i Hercegovini već godinama imaju status nacionalnog specijaliteta bez kojeg je svaki posjet Sarajevu nezamisliv.

Tradicija duža od 50 godina najbolje govori o kvaliteti ćevabdžinice Mrkva koja je na Baščaršiji otvorena još davne 1963. godine. Tu je i ćevabdžinici Petica u kojoj ćete osjetiti istinski miris i ukus bosanskih specijaliteta i ćevabdžinice Željo 1. i 2. u centru slikovitog Sarajeva koje su ime dobile po gazdinom omiljenom nogometnom klubu s Grbavice, Željezničaru.

PODIJELI ČLANAK