
Skrivena ljepota Like
Mekane, sočne i prepune okusa – ove domaće ćufte u paradajz sosu savršen su comfort food koji uspijeva svaki put.
Mesne okruglice su jedno od onih jela koja se pripremaju u gotovo svim kulturama. Neki ih peku, drugi poslužuju sa špagetima, treći kuhaju s egzotičnim začinima… Kod nas je omiljeni način pripreme i posluživanja onaj s umakom od rajčice, a kao prilog je gotovo obavezan pire krumpir. Ćufte u umaku od rajčice jedno je od onih jela čija priprema ne zahtijeva puno vremena ni vještine, a vole ih gotovo svi. Mi vam danas donosimo maksimalno pojednostavljen recept za ovo klasično jelo, u kojem se napravi smjesa i stavi kuhati, bez prethodnog prženja i bez kompliciranih dodataka.
Mljeveno meso kod mnogih je na zlu glasu jer se brzo kvari, a kad ga kupimo u supermarketu već samljevenog nikad ne znamo zapravo što je sve u njemu, ni koliko dugo stoji. Zato, ako hoćete biti sigurni, prošetajte do svoje omiljene mesnice gdje možete rukom pokazati koje komade želite da vam samelje. Većina će vam mesara rado pomoći u odabiru, a pitat će vas želite li da ga samelje jednom ili dvaput. Za ćufte (ali i bolonjez, punjene paprike, sarme…) bit će dovoljno da ga jednom protjera kroz mašinu za mljevenje.
Kod mesara možete sami i birati omjer junetine i svinjetine. Najčešći je odabir “pola-pola”, jer je masnoća iz svinjetine ono što daje sočnost svakom jelu. No, u receptu za ćufte s umakom od rajčica možete koristiti bilo koji omjer, pa čak i mljevenu teletinu ili puretinu.
Ne zna se točno tko se prvi domislio samljeti meso i oblikovati ga u kuglice. Pretpostavlja se da jelo potječe iz stare Perzije i njihovog jela “kofta”, odnosno mljevenog mesa koje se miješalo s rižom, bulgurom ili lećom. S vremenom se recept proširio svijetom, a svaki je narod dodao nešto svoje. Preko “bare”, odnosno u Ameriku, odnijeli su ga talijanski migranti u 19. stoljeću. Danas se tamo okruglice poslužuju sa špagetima, iako u samoj Italiji to jelo gotovo nigdje nećete naći u tom obliku.
U Hrvatsku je stigla neka kombinacija svih recepata, a riječ “ćufte” vjerojatno potječe od “kofte, kūfte”, što znači izmrviti. U svakom slučaju, sigurno imamo najsimpatičnije ime ovog slavnog jela. U nastavku donosimo maksimalno pojednostavljen recept čija vam priprema neće oduzeti puno vremena. U nekim se verzijama ćufte najprije zapeku, a potom kuhaju. Drugi traže da se riža prethodno dopola skuha. Treći uključuju dinstani luk u mesnoj smjesi. Mi nećemo ništa od toga raditi (ali možete nekom prilikom kad budete imali više vremena). Pripremit ćemo smjesu, oblikovati kuglice i za manje od 10 minuta sve će biti u loncu.
Za pire krumpir (prilog, opcionalno):
Za pire krumpir:
Skrivena ljepota Like
Skok preko granice
Slavonski div od hrasta
Kad jugo podivlja...
Kvizovi
Bez vize, ali...
Tjedan azijskih specijaliteta
Uskršnja trpeza
Savršena za uskrsni stol
Domaće je najbolje
TAKO UKUSNA
Slastica s potpisom grada
Omiljeni kolač
Prava blagdanska zvijezda
Dalmatinski klasik