Ćufte u paradajz sosu baš svi vole, a ovo je najjednostavniji recept koji ste ikad isprobali! Pripremite ih u trenu i oduševite ukućane

Foto: Shutterstock
piše Putni Kofer

Mesne okruglice su jedno od onih jela koja se pripremaju u gotovo svim kulturama. Neki ih peku, drugi poslužuju sa špagetima, treći kuhaju s egzotičnim začinima… Kod nas je omiljeni način pripreme i posluživanja onaj s umakom od rajčice, a kao prilog je gotovo obavezan pire krumpir. Ćufte u umaku od rajčice jedno je od onih jela čija priprema ne zahtijeva puno vremena ni vještine, a vole ih gotovo svi. Mi vam danas donosimo maksimalno pojednostavljen recept za ovo klasično jelo, u kojem se napravi smjesa i stavi kuhati, bez prethodnog prženja i bez kompliciranih dodataka.

Za ovu meku i mirisnu pogaču treba vam tek nekoliko namirnica koje sigurno već imate kod kuće: focaccia je nekad bila skromno jelo, a danas je simbol Italije

SVESTRANO MLJEVENO MESO KUPITE OD MESARA I ZNAT ĆETE TOČNO ŠTO JEDETE

Mljeveno meso kod mnogih je na zlu glasu jer se brzo kvari, a kad ga kupimo u supermarketu već samljevenog nikad ne znamo zapravo što je sve u njemu, ni koliko dugo stoji. Zato, ako hoćete biti sigurni, prošetajte do svoje omiljene mesnice gdje možete rukom pokazati koje komade želite da vam samelje. Većina će vam mesara rado pomoći u odabiru, a pitat će vas želite li da ga samelje jednom ili dvaput. Za ćufte (ali i bolonjez, punjene paprike, sarme…) bit će dovoljno da ga jednom protjera kroz mašinu za mljevenje.

Kod mesara možete sami i birati omjer junetine i svinjetine. Najčešći je odabir “pola-pola”, jer je masnoća iz svinjetine ono što daje sočnost svakom jelu. No u receptu za ćufte s umakom od rajčica možete koristiti bilo koji omjer, pa čak i mljevenu teletinu ili puretinu.

ĆUFTE SU ZABAVNO IME ZA SPECIJALITET KOJI OBOŽAVA CIJELI SVIJET

Ne zna se točno tko se prvi domislio samljeti meso i oblikovati ga u kuglice. Pretpostavlja se da jelo potječe iz stare Perzije i njihovog jela kofta, odnosno mljevenog mesa koje se miješalo s rižom, bulgurom ili lećom. S vremenom se recept proširio svijetom, a svaki je narod dodao nešto svoje. Preko “bare”, odnosno u Ameriku, odnijeli su ga talijanski migranti u 19. stoljeću. Danas se tamo okruglice poslužuju sa špagetima, iako u samoj Italiji to jelo gotovo nigdje nećete naći u tom obliku.

Koji otočki grad ima vlastiti dijalekt koji ne razumiju ni u susjednom mjestu? Nježan je i mek, te gotovo uopće ne koristi slova "č" i "ć"

U Hrvatsku je stigla neka kombinacija svih recepata, a riječ “ćufte” vjerojatno potječe od “kofte, kūfte”, što znači izmrviti. U svakom slučaju, sigurno imamo najsimpatičnije ime ovog slavnog jela.

RECEPT ZA ĆUFTE U UMAKU OD RAJČICE

Ovo je maksimalno pojednostavljen recept čija vam priprema neće oduzeti puno vremena. U nekim se verzijama ćufte najprije zapeku, a potom kuhaju. Drugi traže da se riža prethodno dopola skuha. Treći uključuju dinstani luk u mesnoj smjesi. Mi nećemo ništa od toga raditi (ali možete nekom prilikom kad budete imali više vremena). Pripremit ćemo smjesu, oblikovati kuglice i za manje od 10 minuta sve će biti u loncu.

Sastojci za 4 osobe:

  • 500 g miješanog mljevenog mesa
  • 100 g riže
  • 1 jaje
  • 1 manja glavica luka ili pola veće
  • 2 režnja češnjaka
  • sol, papar
  • 500 ml soka od rajčice ili pasirane rajčice
  • začini po želji (bosiljak, peršin, oregano…)

POSTUPAK PRIPREME

  • Dobro operite ruke ili u pripremi koristite rukavice jer će vam za ovaj recept trebati dlanovi.
  • Očistite luk i češnjak. Luk narežite što sitnije (možete ga i naribati), a češnjak protisnite.
  • Stavite mljeveno meso u dublju posudu, pa dodajte rižu. Dodajte luk, češnjak, sol, papar i željene začine (mogu biti i suhi) pa rukom sve dobro izmiješajte da se sjedini. Umiješajte jedno jaje u smjesu i ponovo dobro izmiješajte da sve bude ujednačeno.
  • U lonac stavite sok od rajčice i zagrijte ga do vrenja.
  • Oblikujte jednu po jednu kuglicu dlanovima i polako spuštajte u umak od rajčice. Kad ste iskoristili sve meso, dodajte vode koliko je potrebno da prekrije sve ćuftice.
  • Prvih 10 minuta nipošto ne miješajte, ali nakon tog vremena možete lagano kuhačom proći i provjeriti jesu li sve ćufte odvojene jedna od druge.
  • Ovisno o tome koliko ste velike okruglice radili, kuhajte od 40 do 50 minuta, tijekom kojih nemate nikakvog posla s ručkom. Uvijek je bolje napraviti više malih ćufti jer se brže skuhaju i lakše kasnije dijele među onima koji jedu.
  • Ogulite nekoliko krumpira, narežite ih na manje kocke pa skuhajte. Dodajte kockicu maslaca, pola šalice mlijeka, sol i malo aromatičnog maslinovog ulja. Sve izgnječite u pire (nipošto nemojte raditi pire mikserom) koji ćete poslužiti uz mirisne i sočne ćufte u umaku od rajčice!
PODIJELI ČLANAK