
PUTEVIMA POVIJESTI
Pojmovi “mamina kuhinja”, “jela koja su spremale naše bake” i “stari recepti” danas su nešto što budi nostalgiju, ima pozitivan predznak, čega se rado sjećamo. U stvarnosti, ta jela kao djeca često zapravo nismo voljeli. Prežgane juhe od brašna i masti, čudni komadi zelenog povrća u tanjuru po kojem smo nezainteresirano vrtjeli žlicu… Kako odrastamo, ukus nam se mijenja, pa i sami počinjemo pripremati te stare recepte i uživati u njihovim okusima. Jedno od jela koje je mnogima najmanje jednom tjedno bilo na jelovniku je kelj varivo, za koje vam u nastavku donosimo jednostavan i provjeren recept!
Kad se radi o jelima na žlicu, kelj varivo jedno je od najpopularnijih na ovim prostorima, uz bok grahu, grašku i varivu od mahuna. Riječ je o povoljnom jelu, za koje sastojci čak ni sada, nakon brojnih poskupljenja, nisu veliki trošak. Jedemo ga tijekom cijele godine, ali posebno je popularan zimi. Dobro podnosi niske temperature pa je i usred zime moguće nabaviti svježu, domaću glavicu. Izrazito je zdrav, ima puno kalcija, vitamina A i C, željeza, te mnoštvo vlakana blagotvornih za probavu. Uz sve ove prednosti tog superpovrća, spomenimo i da na 100 grama ima samo 50-ak kalorija.
Kelj varivo može biti i vegetarijansko jelo, no u ovom receptu dodat ćemo mu kobasice. Njih možete zamijeniti i komadom suhog mesa ili suhih rebra, ili ga pripremite bez mesnog dodatka pa uz njega poslužiti faširance. Kuhajte ga u velikom loncu i imat ćete ručak i za dva dana. Za jedan veliki lonac kelj variva bit će vam potrebno:
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
PUTEVIMA POVIJESTI
izgleda kao umjetničko djelo
Bella Italia
Kvizovi
Vožnja za pamćenje
ODMOR ZA PAMĆENJE
ZASLADITE SE, ZASLUŽILI STE
MEDITERANSKI KLASIK
Razgovor s Josipom Korakom
U SAMOM MUZEJU
omiljena proljetna slastica
ISKORISTITE SEZONU
ISKORISTITE SEZONU
Ručak za pamćenje
Legendarno mjesto