Losos u umaku od kopra

PETAK JE DAN ZA RIBU

Imamo ideju za riblji ručak koji će oduševiti sve koji ga probaju: danas pripremamo sočni losos u kremastom umaku od kopra

Raznolika i zdrava prehrana ne mora nužno uključivati višesatno stajanje uz štednjak. Brojna je jela vrlo jednostavno pripremiti, bilo da se radi o nečemu na žlicu, finom rižotu ili brzoj tjestenini s ukusnim umakom. Jedna od namirnica koja ne treba dugu termičku obradu je riba. Riba je dobar izvor proteina, ukusna je i svestrana kad se radi o načinima pripreme. Mnogima je omiljena vrsta losos, nježnog okusa, bez puno kostiju i jednostavan za pripremu. Zato danas pripremamo losos u kremastom umaku od kopra koji će oduševiti sve koji ga probaju, a recept ne može biti jednostavniji!

LOSOS I KOPAR SU SAVRŠENI PAR, MORATE PROBATI TU KOMBINACIJU

Losos je praktičan za pripremu jer od njega možemo napraviti lijepe odreske koji nemaju puno kostiju, peče se kratko, a nagrađuje punim i bogatim okusom. Losos je bogat omega 3 masnim kiselinama, dobar je izvor selena i kalija, a ima i dosta vitamina A, D, E i K. Ako još niste, probajte ga pečenog u pećnici s povrćem, ili ga ispecite u foliji u kojoj će zadržati sve svoje okuse i začine.  Kako ga god pripremali, možete mu dodati umak od kopra za koji vam danas donosimo recept.

crkva san román de sau
Skriveno pod vodomNajstarija potopljena crkva na svijetu nalazi se podno moćnih litica, a lani je prvi put iz vode izronio i ostatak potopljenog srednjovjekovnog mjesta
Nastavi čitati

LOSOS U KREMASTOM UMAKU OD KOPRA: RECEPT

Kao što se rajčica savršeno slaže s bosiljkom, tako i kopar i losos odličan par. Možete koristiti svježi ili sušeni začin, koji će ribi dati posebno fin okus i miris. Za ovaj ukusan ručan za četiri osobe bit će vam potrebno:

  • 4 fileta lososa (oko 150-200 g svaki)
  • sol i svježe mljeveni papar po ukusu
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 mali luk, sitno nasjeckan
  • 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
  • 1 žlica svježeg kopra, sitno nasjeckanog, ili 1 žličica sušenog
  • 150 ml vrhnja za kuhanje (ili kiselog vrhnja za kiselkasti okus)
  • 100 ml bijelog vina ili ribljeg temeljca
  • sok od pola limuna

POSTUPAK PRIPREME

  • Filete lososa operite, pa posolite i popaprite s obje strane.
  • U tavi zagrijte maslinovo ulje na srednjoj vatri. Pržite losos oko 3-4 minute sa svake strane, ovisno o debljini fileta, dok se lijepo ne zarumeni i skoro ne ispeče do kraja. Zatim ga izvadite iz tave i stavite na tanjur.
  • U istu tavu dodajte još malo maslinovog ulja, ako je potrebno, a zatim dodajte sitno nasjeckani luk. Pržite luk dok ne omekša i postane proziran, oko 2-3 minute. Dodajte češnjak i pržite još 1 minutu.
  • Ulijte bijelo vino ili riblji temeljac i lagano stružite dno tave kako biste podigli sve fine komadiće. Pustite da vino kuha 2-3 minute dok alkohol ne ispari, a tekućina malo ne reducira.
  • Sad dodajte vrhnje za kuhanje i sitno nasjeckani kopar. Pustite da se sve zajedno lagano kuha još 2-3 minute dok se umak malo zgusne. Dodajte sok od limuna i po potrebi još malo soli i papra.
  • Vratite losos u tavu i pustite da se kratko ugrije u umaku, 1-2 minute.
  • Poslužite losos preliven umakom od kopra, a po želji ukrasite svježim peršinom. Odaberite prilog po želji, mi smo se odlučili za kuhani krumpir.

Aktualno

Pročitajte još