POSTALO JE NEIZDRŽIVO
PETAK JE DAN ZA RIBU
Imamo ideju za riblji ručak koji će oduševiti sve koji ga probaju: danas pripremamo sočni losos u kremastom umaku od kopra
Raznolika i zdrava prehrana ne mora nužno uključivati višesatno stajanje uz štednjak. Brojna je jela vrlo jednostavno pripremiti, bilo da se radi o nečemu na žlicu, finom rižotu ili brzoj tjestenini s ukusnim umakom. Jedna od namirnica koja ne treba dugu termičku obradu je riba. Riba je dobar izvor proteina, ukusna je i svestrana kad se radi o načinima pripreme. Mnogima je omiljena vrsta losos, nježnog okusa, bez puno kostiju i jednostavan za pripremu. Zato danas pripremamo losos u kremastom umaku od kopra koji će oduševiti sve koji ga probaju, a recept ne može biti jednostavniji!
LOSOS I KOPAR SU SAVRŠENI PAR, MORATE PROBATI TU KOMBINACIJU
Losos je praktičan za pripremu jer od njega možemo napraviti lijepe odreske koji nemaju puno kostiju, peče se kratko, a nagrađuje punim i bogatim okusom. Losos je bogat omega 3 masnim kiselinama, dobar je izvor selena i kalija, a ima i dosta vitamina A, D, E i K. Ako još niste, probajte ga pečenog u pećnici s povrćem, ili ga ispecite u foliji u kojoj će zadržati sve svoje okuse i začine. Kako ga god pripremali, možete mu dodati umak od kopra za koji vam danas donosimo recept.
LOSOS U KREMASTOM UMAKU OD KOPRA: RECEPT
Kao što se rajčica savršeno slaže s bosiljkom, tako i kopar i losos odličan par. Možete koristiti svježi ili sušeni začin, koji će ribi dati posebno fin okus i miris. Za ovaj ukusan ručan za četiri osobe bit će vam potrebno:
- 4 fileta lososa (oko 150-200 g svaki)
- sol i svježe mljeveni papar po ukusu
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 mali luk, sitno nasjeckan
- 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
- 1 žlica svježeg kopra, sitno nasjeckanog, ili 1 žličica sušenog
- 150 ml vrhnja za kuhanje (ili kiselog vrhnja za kiselkasti okus)
- 100 ml bijelog vina ili ribljeg temeljca
- sok od pola limuna
POSTUPAK PRIPREME
- Filete lososa operite, pa posolite i popaprite s obje strane.
- U tavi zagrijte maslinovo ulje na srednjoj vatri. Pržite losos oko 3-4 minute sa svake strane, ovisno o debljini fileta, dok se lijepo ne zarumeni i skoro ne ispeče do kraja. Zatim ga izvadite iz tave i stavite na tanjur.
- U istu tavu dodajte još malo maslinovog ulja, ako je potrebno, a zatim dodajte sitno nasjeckani luk. Pržite luk dok ne omekša i postane proziran, oko 2-3 minute. Dodajte češnjak i pržite još 1 minutu.
- Ulijte bijelo vino ili riblji temeljac i lagano stružite dno tave kako biste podigli sve fine komadiće. Pustite da vino kuha 2-3 minute dok alkohol ne ispari, a tekućina malo ne reducira.
- Sad dodajte vrhnje za kuhanje i sitno nasjeckani kopar. Pustite da se sve zajedno lagano kuha još 2-3 minute dok se umak malo zgusne. Dodajte sok od limuna i po potrebi još malo soli i papra.
- Vratite losos u tavu i pustite da se kratko ugrije u umaku, 1-2 minute.
- Poslužite losos preliven umakom od kopra, a po želji ukrasite svježim peršinom. Odaberite prilog po želji, mi smo se odlučili za kuhani krumpir.