KAKVA PRILIKA!
Hrana i piće
Ovo lagano ljetno jelo osvojilo je društvene mreže: jako je ukusno, a priprema ne može biti jednostavnija
Ljetni mjeseci u znaku su povrća. Rajčica, paprika, tikvica… Sa svih nas strana mami šarenilo i mirisi sezonskog blaga. Zato je šteta ne iskoristiti vrijeme kad je povrće najsočnije i ne pripremiti legendarna ljetna jela kao što su šalša, sataraš, razne varijante jela s tikvicama, francuski specijalitet ratatouille, talijansku parmigianu… Jedno od ljetnih jela koji je novijeg datuma, a koje svoju popularnost duguje društvenim mrežama, je tjestenina s pečenom fetom i rajčicama. Naći ćete ju i po imenom „tik tok pasta“ pod kojim je prije tri godine osvojila kuhare diljem svijeta. U nastavku donosimo jednostavan i brz recept uz koji će vam tjestenina s pečenom fetom i rajčicama odlično uspjeti baš svaki put!
FETA SIR SE U GRČKOJ PROIZVODI VEĆ TISUĆAMA GODINA
Feta sir potječe iz Grčke, gdje se već tisućama godina proizvodi slankasti sir i čuva u salamuri. Prvi se put spominje u 8. stoljeću prije Krista, a tehnologija koju danas koriste grčki mljekari ne razlikuje se mnogo od originalnog recepta. Zbog slanoće i meke teksture, feta se najčešće koristi u salatama i s tjesteninama. Dobra grčka salata, sa sitno nasjeckanim ljetnim povrćem, nezamisliva je bez komadića fete razmrvljenih po njezinom vrhu. Za ovaj recept odaberite dobru fetu, malo tvrđe konzistencije i umjerene slanosti kako biste maksimalno uživali u jelu.
RECEPT ZA TJESTENINU S PEČENOM FETOM I RAJČICAMA
Recept za ovo jelo je jednostavan, no savršena tjestenina s pečenom fetom i rajčicama traži vrhunske namirnice. Koristite dobar sir, ekstra djevičansko maslinovo ulje i mirisne sezonske rajčice pune okusa. Za pripremu će vam trebati:
- 250 g feta sira
- 500 g cherry rajčica
- 250 g tjestenine
- 2 režnja češnjaka
- 2 dcl maslinovog ulja
- svježi bosiljak, drugi začini po želji, nasjeckane crne masline
PRIPREMA JELA
Dno manjeg lima za pečenje prelijte maslinovim uljem. U sredinu stavite blok feta sira, a oko njega poredajte oprane cherry rajčice i dva očišćena režnja češnjaka. Sve zalijte maslinovih uljem, dodajte malo soli (vrlo malo jer je sir slan), papar i stavite u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva. Nakon 30 minuta pojačajte temperaturu na 230 stupnjeva i pecite još 10-15 minuta. Za to vrijeme skuhajte tjesteninu prema uputama s pakiranja. Pola šalice vode od kuhanja sačuvajte za kasnije.
Izvadite fetu i rajčicu iz pećnice. Vilicom sve izgnječite i pomiješajte kako bi se rajčice i feta sir povezali u kremasti umak. Ako ne volite rustikalni dojam, umak možete malo izraditi i štapnim mikserom. U ovom trenutku umaku dodajte svježe začine i, po želji, nasjeckane crne masline. Dodajte umaku kuhanu tjesteninu s malo vode u kojoj se kuhala. Dobro pomiješajte, provjerite začine i dodajte ih potrebi. Servirajte toplo, posuto svježim bosiljkom!