
ISKUSTVO ZA PAMĆENJE
Jednostavno je često i najbolje. Najviše volimo jela koja nije komplicirano pripremiti, koja su savršen ručak, okus djetinjstva i pritom, mnogima vrlo važno, i prilično povoljna. Jedno od tih jela je pašta-šuta, slavna dalmatinska tjestenina s umakom od pomidora (rajčica), koju je u drugim dijelovima Hrvatske proslavilo spominjanje u filmu Kako je počeo rat na mom otoku iz 1996. godine. Otkrivamo izvorni recept za pašta-šutu, s kojim nikako ne možete pogriješiti!
Pašta-šuta je naziv za jelo od rajčice i tjestenine koje se oduvijek pripremalo u Dalmaciji, vrlo slično šalši, ali malo „prostije“. Primjerice, za pašta šutu nije obavezno guliti rajčice (iako je dobrodošlo), osim češnjaka ide i luk, a osim bosiljkom, začinjava se peršinom. Iako mnogi da je ovo umak s mesom, kao bolonjez, u originalni recept ono ne ide. Vi ga slobodno dodajte ako želite. Pašta šuta je vjerojatno jedino jelo koje čak ima i svoj spomenik!
On je podignut u Kanalu svetog Ante u Šibeniku, uz istoimeni posjetiteljski centar, gdje je postavljeno i objašnjenje i originalni recept za pašta šutu koji prenosimo. Lokacija nije odabrana slučajno: upravo je na ovom mjestu, u uvali Minerska, u nekadašnjim vojarnama JNA, snimana legendarna scena u kojoj majorova žena Lucija doziva supruga da se napusti vojarnu uz riječi: “Aleksa, vrati se doma, skuvala san ti pašta šutu”.
Za pašta šutu nam, dakle, trebaju rajčice, ali ako nije ljeto, nema brige. S pelatima iz konzerve možemo ju pripremiti tijekom cijele godine. Važđno je dugo kuhati pašta šutu kako bi postala gusta i kremasta, a posipanje parmezanom prilikom posluživanja gotovo je obavezno. Pa krenimo na pripremu ovog legendarnog jela!
ISKUSTVO ZA PAMĆENJE
Kvizovi
Putovanja bez društva
PRIZORI KAO S RAZGLEDNICE
Kvizovi
NOVA AVIOLINIJA
Okusi Tajlanda
juha u centru pažnje
TALIJANSKI KLASIK
BAJKA NA DLANU
U PRIZEMLJU MSU-A
ZASLADITE SE, ZASLUŽILI STE
MEDITERANSKI KLASIK
Razgovor s Josipom Korakom
U SAMOM MUZEJU