POPIS ZA GURMANE
Hrana i piće
Raj za gurmane! 6 odličnih restorana i konoba zbog kojih se isplati „potegnuti” do Dalmacije
Ako je vjerovati onoj staroj uzrečici da gastronomija nije samo vještina, nego i prava umjetnost, onda su Dalmatinci majstori u pripremanju hrane. Od Michelinovih nagrađivanih restorana, autentičnih konoba pa sve do modernih, mediteranskih lokala kojima je teško odoljeti – cijelo ovo područje prepuno je vrhunskih gastro mjesta zbog kojih vrijedi potegnuti prema našoj obali. Ako se pitate gdje fino jesti u Dalmaciji, u nastavku smo izdvojili 6 genijalnih restorana koji će vas oduševiti obiljem sočnih plodova mora, svježom ribom i tradicionalno pripremljenim mesnim delicijama, a prije puta pročitajte i naš mali vodič i saznajte koja su mjesta najbolja za izlet u Dalmaciju.
PELEGRINI, ŠIBENIK
Kada biste nekome tko nikada nije bio u Hrvatskoj trebali dočarati što je to Dalmacija, a ta osoba voli isprobavati domaću, lokalnu hranu, onda je najbolji način da ga pošaljete u restoran Pelegrini. Malo je onih među pravim gurmanima koji nisu čuli za ovaj lokal u Šibeniku koji se i prošle godine našao u novom izdanju Michelinovog vodiča za Hrvatsku. Restoran u kojem kuha chef Rudolf Štefan ima baš sve – divnu atmosferu, povijesni ambijent, neponovljiv pogled na katedralu Sv. Jakova i sjajnu hranu. Gotovo je nemoguće ne uživati u fascinantnim prizorima jer gotovo svaki dio iskustva koje nudi Pelegrini krije zanimljivosti na koje je teško ostati ravnodušan.
KONOBA VINKO, KONJEVRATE
Još jedna preporuka iz Michelinovog vodiča za Hrvatsku s oznakom Bib Gourmand je i konoba Vinko, koja će vas osvojiti mirisima odojka i pivca s ražnja, slasne janjetine, jela ispod peke i nadaleko poznatog telećeg rižota koji se priprema na skradinski način. Smještena je u mjestu Konjevrate na glavnoj cesti koja vodi od Šibenka do Drniša, od šibenske rive je udaljena tek pola sata, te je omiljeno mjesto brojnih lokalaca i njihovih gostiju. Konoba se nalazi u sklopu stare kamene kuće koja ima stoljetnu tradiciju usluživanja hrane, a ponudu čine jela dalmatinske zagore koja s okusima vraćaju u pomalo zaboravljena vremena. Atmosfera je domaćinska, opuštena i ugodna, baš onakva kakva treba biti u ležernoj dalmatinskoj konobi.
FOŠA, ZADAR
Uvučen u bedeme zadarske lučice, Foša je jedan od najpoznatijih ribljih restorana u Zadru. Ima tradiciju dulju od 60 godina, a od samog početka kuhari su ovdje imali jasnu ideju, a to je ponuditi gostima najsvježije i najbolje namirnice iz Jadranskog mora. U tradicionalnom ambijentu, ovdje možete uživati u prekrasnom pogledu na plavetnilo mora, ali i u zavodljivim morskim specijalitetima kao što su škampe, kamenice, tuna, hobotnica, lignje, raznim ribljim juhama te bijeloj ribi. Od svježih namirnica karakterističnih za zadarsko područje, u Foši se pripremaju i jela koja čuvaju drevne okuse dalmatinske kuhinje, ali istodobno njeguju koncept zdrave prehrane i kreativne suvremene gastronomije.
PET BUNARA, ZADAR
Smješten pored istoimenog trga, restoran Pet bunara više od 35 godina doprinosi bogatstvu i profinjenosti zadarske gastronomske scene. Svoj jelovnik prilagodili su u skladu s poviješću grada Zadra, a kako i sami kažu, stvaraju jedinstveno kulinarsko iskustvo uporabom što je više moguće sezonskih, lokalno uzgojenih sastojaka, uključujući organsko meso, divljač, ribu, perad, povrće i žitarice proizvedene u skladu s održivim razvojem. S obzirom na to da im je cijeli meni fenomenalan, usuđujemo se reći da je ”Pet bunara” jedan od onih restorana u kojima bismo mogli ručati svaki dan dok ne isprobamo sve što nude.
ŠUG, SPLIT
Da je šug najvažniji dio svakog jela, a nezaobilazan i u životu, znaju dva prijatelja, velika kulinarska znalca i entuzijasta, Duje Kanajet i Mateo Kordić, koji su prije nekoliko godina otvorili restoran u Tolstojevoj ulici u Splitu. Pokreće ih, kažu, “dišpet” dalmatinske dice, a inspirirani su tradicionalnim jelima, koje su pretvorili u moderan jelovnik. Da se kod njih dobro jede, potvrđuje i nedavno priznanje Michelin BIB Gourmand za restoran dobre kvalitete i vrijednosti te je Šug uvršten i u službeni vodič. Izvrsne kritike dobili su i od gostiju, čak 4.7 na Googleu.
DELISTEŠ, SPLIT
Omiljena splitska zalogajnica DeListeš poznata je po tradicionalnim dalmatinskim jelima, kao što su kozletina s bižima, ječam s kozicama, teleći šnicel u toću, a njihovi su lignjuni s bobom toliko poznati da su, kako kažu iz restorana, zbog njega potrošili barem tri tone lignjuna. Splitska ulica Obrov, gdje se smjestio i DeListeš inače je splitski gastro hot spot, u kojem se nalaze restorani koji njeguju različite stilove. Za izvrsne ocjene ovog restorana, pa tako na Google imaju zavidnih 4.7., ne bi bile moguće bez ljubaznog osoblja i prijateljske atmosfere koja čini ovo mjesto posebnim.