Špageti sa šalšom jednostavan su ljetni ručak prepun okusa: imamo provjereni recept koji baš uvijek uspjeva, a tajna je u dobrim rajčicama

Foto: Getty Images

Ljeto na tržnicama puno je boja i mirisa, a mnoge najviše mame hrpe crvenih, debelih i mirisnih rajčica. Jedu se same, s mozzarelom i bosiljkom, u kuhanim jelima ili u šarenim salatama. Ali kad ih je toliko obilje, šteta je ne pripremiti i omiljeni umak koji se lako može nazvati istinskim okusom ljeta. To je, dakako, šalša, često zvana dalmatinska šalša, iako su se različite inačice ovog umaka radile oduvijek u svim krajevima Hrvatske. Ljepota šalše je u njezinoj jednostavnosti i svestranosti. Jednostavna je jer minimalna količina sastojaka jamči da će rajčica u potpunosti doći do izražaja, a svestrana jer s gotovom šalšom možete kasnije nadograđivati brojna jela, ili ju jesti samu sa svježe skuhanom tjesteninom. Špageti sa šalšom mnogima su omiljena kombinacija, a recept ne može biti jednostavniji!

KOJU RAJČICU KORISTITI? NAJBOLJI JE ŠLJIVAR, ALI I DRUGE SORTE DAJU IZVRSTAN OKUS

Rajčica je i iznimno zdrava namirnica, prepuna vitamina, a s malo kalorija pa uživajte u njima i ukusnoj domaćoj šalši cijelo ljeto bez ustručavanja. Kad kupujete rajčicu gledajte da je sasvim zrela. U Hrvatskoj se najčešće koriste dvije naše domaće sorte, šljivar i volovsko srce. Šljivar je izduženog oblika, izdržljiv i čvrste teksture, a volovsko srce potpuno suprotno: plodovi su veliki, mesnati i brzo postaju meki ako se odmah ne potroše.

Priprema ovog jela nije komplicirana, a razliku radi kvaliteta sastojaka. Neka rajčice budu domaće, mirisne i pune okusa, a svakako koristite i dobro maslinovo ulje i mirisni svježi bosiljak. Evo što će vam sve biti potrebno:

POSTUPAK PRIPREME

  • Na donjem dijelu svake rajčice napravite zarez u obliku X, pazeći da ne prerežete duboko.
  • Potopite rajčice u kipuću vodu na desetak sekundi, zatim ih premjestite u hladnu vodu.
  • Ogulite rajčice, uklonite sjemenke i vodenasti dio, te nasjeckajte na kockice (ili usitnite u blenderu).
  • Ugrijte maslinovo ulje, dodajte sitno sjeckani luk i češnjak te pirjajte 7-8 minuta.
  • Dodajte nasjeckane rajčice i dobro izmiješajte.
  • Kuhajte otklopljeno na laganoj vatri najmanje sat vremena, povremeno miješajući.
  • Začinite solju, paprom i šećerom.
  • Kad je šalša gotova, dodajte usitnjeni svježi bosiljak.
  • Skuhajte špagete al dente, ocijedite ih i pomiješajte sa šalšom.
  • Poslužite s listićem svježeg bosiljka na vrhu svakog tanjura.

Pročitajte još