Ukusno varivo bogato okusima, povrćem i mesom idealan je ručak za dane kad želimo nešto jednostavno, toplo i na žlicu

Foto: Shutterstock
piše Putni Kofer

Tijekom radnog tjedna, jela na žlicu idealan su ručak i jednostavno rješenje kad više ukućana stiže kući i jede u različita doba dana. Najpraktičnija su ona koja kuhamo u jednom loncu, poput kelja, graha, graška ili mahuna, nakon kojih nema hrpe prljavog suđa. Jedno od jela koja su iznimno zdrava, ukusna i jednostavna za pripremu je varivo od poriluka. Ovo povrće spada u namirnice koje ljudi ili vole ili ne mogu podnijeti, ali dajte mu šansu. Dobro pripremljeno, možda ubrzo postane vaš omiljeni brzi i zdravi ručak!

Živahni otok čarobne prirode i divne arhitekture, do kojeg iz Zagreba stižete za manje od dva i pol sata, mjesto je s najbistrijim morem na Sredozemlju

PORILUK JE BOGAT VITAMINIMA I MINERALIMA, A IMA MALO KALORIJA

Za početak, dopustite da vas uvjerimo da je poriluk zaista zaslužio naći se redovito na vašem tanjuru. Ova je supernamirnica prebogata vitaminima i mineralima, obiluje vlaknima, a na 100 grama ima tek 60 kalorija pa u njemu možete uživati bez grižnje savjesti. Sadrži obilje vitamina A, K i B6, bogat je željezom i manganom… U jelima se odlično slaže s drugim povrćem, najčešće onim blažeg okusa jer je njegov dosta intenzivan. Zato ga najčešće kuhamo s mrkvom i krumpirom, a fino se slaže s domaćim kobasicama ili sjeckanim mesom, primjerice piletinom.

TEMELJITO OČISTITE PORILUK, EVO KAKO

Prije pripreme ovog jela, poriluk treba dobro očistiti. Odrežite vrhove zelenog dijela biljke ako su se počeli sušiti, te dnu bijelog dijela. Potom ga prerežite uzdužno i operite po jakim mlazom vode koja treba ući u sve njegove slojeve. Ako vam se vaš poriluk čini posebno blatan (što je normalno, jer raste iz zemlje), možete ga još jednom oprati nakon što je narezan.

RECEPT ZA VARIVO OD PORILUKA

Većinu variva pripremamo tako da najprije izdinstamo luk, kojem potom dodajemo druge sastojke. Ova put to ne moramo raditi jer je poriluk bliski rođak luka i on prvi ide na ugrijano ulje. U receptu možete koristiti svježe meso ili kobasice, pa vam navodimo način pripreme za obje varijante ovog jela. Za varivo od poriluka za četiri osobe bit će vam potrebno:

Europska unija daje 35 tisuća besplatnih karata za putovanje vlakom po Europi! Evo tko se sve može prijaviti i koji su uvjeti
  • 3-4 veća poriluka
  • 2-3 krumpira srednje veličine
  • 2 mrkve
  • 1 l vode ili temeljca
  • 0,1 dcl pasirane rajčice
  • 3 žlice ulja
  • sol, papar, crvena paprika
  • 1 par kobasica za kuhanje/ 200 g mesa narezanog na kockice

POSTUPAK PRIPREME

  • Poriluk dobro operite pa narežite na tanke kolutiće. Koristite i bijeli i zeleni dio stabljike.
  • Mrkvu očistite i narežite na kolutiće, krumpir ogulite i narežite na kockice.
  • U loncu šireg dna ugrijte ulje. Na ugrijano ulje dodajte poriluk i dinstajte ga samog 4-5 minuta uz miješanje. Malo ga posolite kako bi pustilo vodu i sokove.
  • Na poriluk dodajte i mrkvu, dinstajte zajedno još 6-7 minuta. Ako umjesto kobasica koristite svježe meso, narežite ga na manje kockice i dodajte u lonac kad i mrkvu.
  • Podlijte vodom (ili temeljcem), pa kad zavrije ubacite kockice krumpira i začinite. Osim soli i papra, odlično će pasati malo crvene paprike, a ako volite jači okus koristite onu ljutu.
  • Ako želite gušće varivo, dodajte manje tekućine, a ako volite jušnije neka ona prekrije sve sastojke.
  • Kobasice, ako su one vaš izbor, narežite na kolutiće i dodajte 10 minuta prije kraja kuhanja.
  • Dodajte pasiranu rajčicu, pa kuhajte sve zajedno još 10-15 minuta. Kušajte i provjerite začine, pa ih dodajte po potrebi.
  • Varivo je kuhano kad je krumpir mekan, a vi zadovoljni okusima i začinima. Dobar tek!
PODIJELI ČLANAK