Pogled s ove gore pamti se cijeli život: impresivan planinski vrh i najljepši vidikovac Jadrana lako je dostupan, a krije niz atrakcija koje ga čine još privlačnijim

Foto: Shutterstock
piše Putni Kofer

Otok kamena i mora, rajskih plaža, domaće hrane i slikovitih mjesta. Idealan za ljenčarenje na plaži ljeti, ali istovremeno i jedan od najuzbudljivijih otoka za aktivnosti na otvorenom tijekom cijele godine. Sve je to Brač, najveći dalmatinski otok i treći po veličini u Hrvatskoj, nakon Cresa i Krka. Poznat je po vrhunskom kamenu, većim i manjim mjestima punim mediteranskog šarma, vrvi baštinom, ponosi se gastronomijom. Jedna od najpoznatijih plaža u Hrvatskoj, Zlatni rat, nalazi se upravo tu, a mi vas danas vodimo na vrh pod kojim se smjestila. Vidova gora najviši je otočni vrh u Hrvatskoj, prepun zanimljivosti, s kojeg se pruža jedan od najljepših pogleda na cijelom Jadranu.

Regija na sjeveru traži od Europe: “Želimo da dan kod nas traje 26 sati! Tako ćemo privući nove stanovnike i promovirati svoj način života”

NAJVIŠI OTOČNI VRH VISOK JE 778 METARA I PREPUN JE ZANIMLJIVOSTI

Vidova gora mjesto je koje ne smijete propustiti kad sljedeći put posjetite ovaj dalmatinski biser. Vrh se smjestio na 778 metara nadmorske visine, a gora se nalazi na južnom dijelu otoka, iznad Bola. Do nje vodi asfaltirana cesta pa je lako dostupna i onima koji nisu za fizičku aktivnost. No poseban je ipak osjećaj popeti se do vrha pješke, nekom od uređenih staza, i uživati u pogledu koji se malo po malo, metar po metar otvara pred vašim očima da bi na vrhu zabljesnuo u svojoj puno ljepoti. A pogled s Vidove gore sigurno ćete dugo pamtiti.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Jeremy Khlr (@jrmykhlr)

Pogledate s vrha prema jugu, ugledat ćete u daljini jedan od najpoznatijih kadrova u Hrvatskoj, koji vam je sigurno dobro poznat s razglednica. Zlatni rat, šljunčani rt koji mijenja oblik ovisno o vjetru, jedna je od najljepših i najpoznatijih plaža u Hrvatskoj. S Vidove gore plažu možete vidjeti iz sasvim posebne, ptičje perspektive. Osim slavne plaže, s vrha se pogled pruža na otok, more, obližnji Hvar, a za lijepog vremena mogu se vidjeti čak i Vis i Pelješac.

U kojem hrvatskom gradu živi najviše mladih? U slikovitom rekorderu četvrtina stanovnika ima manje od 20 godina, a svaki peti ima između 15 i 29 godina

KRIŽ VISOK 12 METARA IZRAĐEN JE OD SLAVNOG BRAČKOG KAMENA

Iako je pogled na Zlatni rat jedna od velikih posebnosti ovog mjesta, Vidova gora krije još niz zanimljivosti. Ovisno na koju stranu gore gledate, s vrha će vidjeti sasvim drukčiji teren. Strmina na jugu je kamenita, na sjeveru ćete vidjeti visoravan prekrivenu mediteranskom makijom, dok je zapadni dio hrpta prekriven borovom šumom. Samim vrhom dominira 12 metara visok bijeli križ od bračkog kamena. Posvećen je Kristu Otkupitelju, prvi je put postavljen 1934., no srušen je 1944. godine. Vraćen je na svoje mjesto 1988. godine i od tada je atrakcija planinskog vrha. Udaljenje oko 200 metara od vidikovca.

Na vrhu se nalazi i konoba, TV toranj, ostaci ilirske gradine, te ruševine stare crkvice. Ta crkva potječe iz 13. stoljeća i posvećena je svetom Vidu, no zanimljivo je da gora ne nosi ime to tom svecu. Ime je još starije, i nastalo je prilagodbom imena starog slavenskog božanstva Svantevida.

DO VRHA VODE DVIJE STAZE, KRAĆA IZ KNEŽEVRAVNA ILI NEŠTO DUŽA IZ BOLA

Iako je, kao što smo rekli, do Vidove gore moguće doći automobilom, uputiti se u planinarski pohod doživljaj je za pamćenje. Na stranici Hrvatskog planinarskog saveza opisane su dvije staze. Kraća i lakša kreće iz mjesta Kneževravan, a duža i napornija, ali puno atraktivnija staza iz Bola.

Teža staza u dva kilometra svladava visinsku razliku od 780 metara, pa ako ste za nešto ugodniju šetnju, krenite asfaltiranom cestom od Kneževravni. Ona u jednom dijelu vodi kroz lijepu borovu šumu s blagim nagibom, pa bi ju svi u prosječnoj formi trebali moći svladati. Uspon na Vidovu goru dio je i pješačko-turističke rute Via Brattia, kružne staze koja prolazi najvažnijim mjestima i uz najljepše atrakcije otoka.

IZLET NA VIDOVU GORU ISKORISTITE ZA POSJET OBLIŽNJOJ PUSTINJI BLACA

Izlet na Vidovu goru možete spojiti s obilaskom još jednog fenomena koji se nalazi u blizini. To je pustinja Blaca, smještena na južnoj strani otoka, između Bola i Milne. Pustinja Blaca nema veze s pustinjama koje većini prve padaju na pamet. Nema pijeska ni deva, već je to mjesto na kojem su nekad živjeli redovnici pustinjaci. Danas su sačuvani i izloženi brojni predmeti koji posjetiteljima približavaju neobičan život koji su vodili. Staro pustinjačko prebivalište danas uređeno u zanimljiv muzej koji se zaista isplati posjetiti.

PODIJELI ČLANAK