
DUH TOSKANE U SREDIŠĆU
Šataraš, šalša, punjena paprika i pečena rog paprika s maslinovim uljem i češnjakom. U ovo doba godine uživamo u povrću i od njega pripremamo zalihe i zimnicu!
Proljeće i ljeto su, bez sumnje, najšarenije i najbogatije sezone na tržnicama, ali rujan i zadnji dani najtoplijeg godišnjeg doba itekako imaju svoju čar. Kad se vratimo s godišnjih odmora i donekle naviknemo na radnu rutinu, dočeka nas crvenilo rog paprika i rajčica. Rajčice i babure možda više nisu na vrhuncu, ali se itekako mogu naći fine, domaće i sočne. Ovo su jela u kojima uživamo u rujnu i koja se najmanje jednom tjedno nađu na našem jelovniku!
Ljepota šalše je u njezinoj jednostavnosti i svestranosti. Jednostavna je jer minimalna količina sastojaka jamči da će rajčica u potpunosti doći do izražaja, a svestrana jer s gotovom šalšom možete kasnije nadograđivati brojna jela, ili ju jesti samu sa svježe skuhanom tjesteninom. Netko ju radi s lukom, netko samo s češnjakom. Jedni se kunu u sortu šljivar, drugi ne priznaju ništa osim volovskog srca. Nema pravila, radite kako god ju volite, a mi pripremamo po ovom receptu.
Jedno od jela koje je zaštitni znak druge polovice ljeta svakako je sataraš. Razne verzije ovog jela postoje i u drugim regijama i zemljama, no recept koji se udomaćio kod nas potječe iz Slavonije i Baranje. U njega, za razliku od nekih drugih verzija jela od kuhanog povrća, idu samo tri vrste povrća: luk, paprika i rajčica. Može mu se, dakako, dodati i pokoja tikvica ili dodatno začiniti češnjakom, sigurno će biti izvrsno. Priprema je jednostavna, nešto će vam vremena uzeti samo sjeckanje i pripremanje povrća.
Sočno meso upakirano u paprike babure i dugo kuhano u bogatom umaku od rajčice jednostavno je odlična ideja za dane kad nemate ideju što biste mogli za ručak, odlično podnose zamrzavanje pa ih možete jesti u više navrata. Babura još ima na tržnicama pa kupite još kvalitetno mljeveno meso, napravite veću količinu i spremite ovaj okus ljeta u zamrzivač. Sigurno će vas razveseliti kad ih izvadite u hladnijim zimskim danima!
Rujan je mjesec u kojem vladaju crvene, slasne i mesnate rog paprike. Možete ih jesti u salatama, dodati ih satarašu, ali možete ih i ispeći i dobiti fantastičan obrok jednostavan za pripremu. Operite i osušite paprike i pecite iz u pećnici na 200 stupnjeva oko 30-40 minuta, dok ne dobiju crve krugove na površini. Na pola pečenja ih okrenite.
Kad su pečene, izvadite ih i ostavite poklopljene da se ohlade, a onda ih očistite od kože i koštica. Prelijte maslinovim uljem i sitno sjeckanim češnjakom i uživajte! Možete ih dodavati i sendvičima, jelima s tjesteninom, mesnim jelima, ali nama su najbolje baš ovako jednostavne i jedemo ih same sa svježim kruhom!
DUH TOSKANE U SREDIŠĆU
recept za brzi ručak
ODUŠEVLJENI SMO!
Izletište 'Srce Bukovice'
Probali smo i svidio nam se
ODUŠEVILI SU I MICHELIN
PROBALI SMO I FINO JE!
Naš novi favorit
OKUSI KASNOG LJETA
Vikend u znaku slatkog? Može!
KUHAJ PAMETNIJE
PROVJERENO DOBRA MJESTA!
Top mjesta za vikend ručak
Pod starim krovovima
Top restorani južno od Save
Nova razina gastronomije
Šarenilo na tanjuru
Bez greške