Pripremite domaći namaz od pečenih paprika: ovaj jednostavan recept oduševit će vaše goste i unijeti miris jeseni u kuhinju

Jesen je pravo vrijeme za uživanje u paprikama! Saznajte kako ih pretvoriti u aromatičan namaz koji se savršeno slaže s kruhom, krekerima i mesom s roštilja

Staklenka namaza od pečenih paprika s bosiljkom i tostom uz povrće
Foto: Gastro Kofer / Moja Ane kuha!
  • Priprema:oko 40 minuta
  • Broj porcija:4
  • Razina težine:jednostavno
  • Kuhinja:mediteranska

Rujan je mjesec kada paprike preuzimaju glavnu ulogu. Tržnice su pune njihovih boja, od sjajno crvenih, preko žutih do zelenih plodova koji jednostavno mame poglede. Mesnate i sočne, upravo sada su najslađe i najukusnije, pa je teško odoljeti da ih ne stavimo u vrećicu i ponesemo kući i, naravno, napravimo neko novo jeloJesenski dani idealni su za kuhanje, a paprike su baš one namirnice s kojima se možete beskrajno igrati i eksperimentirati te izvući ono najbolje iz sezone. Mi smo pripremili namaz od pečenih paprika i recept koji nas je osvojio donosimo u nastavku!

PAPRIKA JE KRALJICA RUJNA I TOLIKO SVESTRANA NAMIRNICA DA S NJOM MOŽETE NAPRAVITI ČUDA U KUHINJI

Paprike su nevjerojatno svestrane! Od njih možemo pripremati zimnicu u obliku ajvara, punjene varijante koje se tope u ustima, lagane salate, pečene ili grilane priloge uz meso i ribu, pa sve do kremastih juha koje griju prve svježe jesenske dane. Njihova slatkoća i bogat okus daju poseban karakter svakom jelu, a kombinacije su gotovo beskrajne.

NAMAZ OD PEČENIH PAPRIKA JAKO JE FIN, A MOŽETE GA POSLUŽITI NA TOSTIRANOM KRUHU ILI KREKERIMA

Ovih dana odlučili smo isprobati nešto drugačije, namaz od pečenih paprika, i moramo priznati, potpuno nas je osvojio! Jednostavne pečene paprike, kada se spoje s mirisnim češnjakom, fetom, maslinovim uljem i prstohvatom začina, pretvaraju se u neodoljivo gladak namaz koji se širi po kruhu kao san. Slatkoća pečenih paprika savršeno se nadopunjuje sa slanoćom fete, dok kap limunova soka unosi dašak svježine. A tek kada dodate trunku čilija ili dimljene paprike, okusi postaju još bogatiji i pikantniji, baš onoliko koliko treba da svaki zalogaj bude poseban.

Ovaj namaz možete poslužiti na tostiranom kruhu ili krekerima kao predjelo, ali i kao prilog uz pečeno meso ili ribu. Lako se priprema, a rezultat je toliko ukusan da će sigurno postati jedan od vaših omiljenih jesenskih recepata.

Sastojci

  • 4-5 crvenih mesnatih paprika (rog ili babura)
  • 2 češnja češnjaka
  • 100 g feta sira
  • 2 žlice maslinova ulja
  • malo limunovog soka
  • sol, papar po ukusu
  • prstohvat čilija ili dimljene paprike (po želji)

Postupak pripreme

  1. Paprike najprije dobro operite, a zatim ih stavite peći u pećnicu zagrijanu na 220 °C oko pola sata (ovisno o pećnici), ili ih ispecite na roštilju dok im kožica ne potamni i lagano se ne napuhne. Kad su gotove, prebacite ih u zdjelu, pokrijte folijom ili kuhinjskom krpom i ostavite desetak minuta, para će omekšati kožicu pa će se lakše guliti. Nakon toga ih ogulite i pažljivo očistite od sjemenki.
  2. U blender ubacite sočne pečene paprike, dodajte mirisni češnjak, sir, maslinovo ulje i nekoliko kapi svježeg limunova soka, pa sve začinite po ukusu.
  3. Miksajte dok ne dobijete glatku, kremastu smjesu, a ako volite da se osjete komadići, slobodno ostavite malo rustikalnije teksture.
  4. Poslužite ga uz hrskavi tostirani kruh, fine krekere ili kao ukusan prilog uz pečena mesa i roštilj.

Pročitajte još