Genijalna mjesta u unutrašnjosti Hrvatske koja je najljepše posjetiti u rujnu i listopadu

Izlet u Rastoke idealan je za cijelu obitelj, evo što sve trebate znati
Foto: Unsplash
piše Putni Kofer

Hrvatska uistinu ima najnevjerojatnije prirodne ljepote. Kristalno bistro more, hladne rijeke, slikovita jezera, zelene planine, mistične močvare… Sve je to stalo u zemlju površine tek 56.594 četvornih kilometara. Nakon što smo ovoga ljeta istraživali najljepše otoke poput Hvara, Brača, Visa, Mljeta i Cresa, vrijeme je idealno za otkrivanje skrivenih dragulja unutrašnjosti Hrvatske. Rujan i listopad mnogima su najdraži mjeseci u godini kada priroda zablista najtoplijim i najnježnijim bojama pa ako ste u potrazi za idealnim lokacijama za vikend getaway, imamo nekoliko odličnih prijedloga. Nakon velikih vrućina, jesenski izleti zvuče kao sjajna ideja!

Hrvatske povijesne ceste spomenik su ljudskoj snalažljivosti, simbol borbe s prirodom i mjesta očaravajuće ljepote i nevjerojatnih vidika

KANJON KAMAČNIK – ŠETNICA NA KOJOJ SU DRVEĆE I RIJEKA POTPUNO NESTVARNIH BOJA

Ako razmišljate o izletu u prirodu prikladnom za sve uzraste i svaku razinu tjelesne kondicije, izletu koji će vas napuniti pozitivnom energijom i opustiti prekrasnim prizorima, neka vaše sljedeće odredište bude slikoviti kanjon Kamačnik. Ova prekrasna prirodna atrakcija nalazi se u Vrbovskom, na mjestu gdje se potok Kamačnik ulijeva u rijeku Dobru i prati njegov tok sve do izvora.

View this post on Instagram

A post shared by HR VRIJEME (@vrijeme.hr)

Ulaznica u kanjon stoji 25 kuna, a staza je uistinu ugodna za hodanje: nema strmih uspona, a dugačka je tek tri kilometra u svakom smjeru te je upravo zbog toga omiljena obiteljima s djecom, kao i onima koji nisu spremni za teže pješačke ture.

Najljepši dvorci u Europi čuvari su prošlosti i intrigantnih priča: ovih deset svaki zaljubljenik u povijest mora posjetiti barem jednom u životu

ZAPLOVITE LJEPOTAMA KOPAČKOG RITA

Jeste li ikada htjeli zaploviti moćnom Amazonom, otići na safari u neki od nacionalnih parkova u Africi, promatrati ptice selice u zemljama južne Europe i Mediterana ili pak upoznati bavarske dvorce koji se kriju duboko u zelenim šumama? Svi smo! No jeste li znali da sve to možete pronaći na istoku Hrvatske, u jednom od najljepših parkova prirode u Europi?

Kopački rit svojom ljepotom podsjeća na neke od najljepših prirodnih atrakcija u svijetu, a svojim posjetiteljima nudi baš sve – od zapanjujuće prirode, tajnovitog dvorca, brojnih aktivnosti i hrane koja će zadovoljiti svačiji ukus. Krenite na izlet u Kopački rit i upoznajte mističnu ljepotu prirode zbog koje se nećete htjeli vratiti u stvarnost.

DVOR VELIKI TABOR – ODA SREDNJOVJEKOVNOJ ARHITEKTURI I BUDNI ČUVAR TAJANSTVENE PROŠLOSTI

Smješten na zelenom proplanku u blizini sela Desinić, slikoviti dvorac veliki Tabor već stoljećima bdije nad Hrvatskim zagorjem i smatra se jednom od najsačuvanijih kasnosrednjovjekovnih utvrda oko koje se pletu brojne tajne i legende. Ovo raskošno zdanje nekada je bilo dio obrambenog sustava sjeverozapada Hrvatske, kroz dugogodišnju povijest mijenjalo je svoje vlasnike, a prvi zapisi govore da je ovdje stolovala čuvena velikaška obitelj – grofovi Celjski.

Jedan od najljepših dvoraca u Hrvatskom zagorju otvoren je za posjetitelje od utorka do petka od 9 do 17 sati, subotom i nedjeljom od 10 do 18 sati, a ova oda srednjovjekovne arhitekture i budni čuvar tajanstvene prošlosti djeluje i kao muzej. Cijena ulaznice za odrasle iznosi 25 kuna, a za djecu, studente i umirovljenike 15 kuna.

OTOČKI VIROVI: MISTERIOZNA MOČVARA U SRCU SPAČVANSKE ŠUME

U srcu Spačvanske šume, u blizini Otoka, nalazi se mala oaza prekrasne prirode. Život uz Spačvu, najveću cjelovitu šumu hrasta lužnjaka u Europi koja se prostire na površini od 40 tisuća hektara, stoljećima je oblikovao živote ljudi u njezinoj blizini. A usred te guste šume smjestili su se virovi, prirodni fenomen koji do danas nije potpuno objašnjen. Virovi, naime, nisu ni jezero, ni potok, a ni rijeka. Njihov se vodostaj mijenja, a pune se vjerojatno nekom podzemnom vezom s Bosutom i Savom.

Na ovom interesantnom mjestu nalazi se multimedijalni posjetiteljski centar, uređene su sobe za smještaj, a otvoren je i restoran s autentičnom slavonskom kuhinjom koju je teško ne voljeti. Otočki virovi, od Osijeka udaljeni oko sat vremena vožnje, tako danas imaju sve za savršen cjelodnevni izlet. Staze za šetnju i vožnju bicikala, kanue za veslanje po površini vode, restoran i sobe za okrjepu nakon dana ispunjenog sadržajima.

PARK PRIRODE ŽUMBERAK – SAMOBORSKO GORJE: OAZA DRVEĆA, POTOČIĆA I ZELENILA

Čak i ako niste planinar i ne želite se puno umarati, u Parku prirode Žumberak – Samoborsko gorje pronaći ćete svoj komadić mira i zelenila. Jeste li znali da ovo bogato gorje skriva čak 847 izvora vode, 260 vodotoka, 5 većih slapišta… Najviši slap, Sopot, visok je čak 40 metara. Pod šumom je više od 20 tisuća hektara, a travnjacima je prekriveno gotovo 9000 hektara površine parka.

Na području Žumberka i Samoborskog gorja nalaze se i brojne rijetke i zaštićene vrste kao što su leptiri travnjaka, veliki predatori, livadna flora u kojoj se ističe 38 vrsta orhideja, glacijalni relikti, endemi podzemlja… Odaberite neki od restorana u šumi, na obali rijeke, adrenalinski park, šetnice… U kanjonu potoka Rakovice nalazi se i Eko selo Žumberak, gdje se možete okušati u jahanju.

ISTRAŽITE RASTOKE, SKRIVENI RAJ NA ZEMLJI U KOJEM ŽIVE VILE

Iako još uvijek nisu na popisu zaštićene prirodne baštine, Rastoke su zasigurno jedno od najljepših krajolika u Hrvatskoj. Slikovito mjestašce kod Slunja poznato je kao skriveni raj na zemlji u kojem žive vile. S čak 23 slapa, brojnim brzacima i modrozelenom bojom vode svakodnevno privlače brojne zaljubljenike u prirodu. 

Maleni slapovi stvaraju šumove i žubor koji se pretvaraju u najljepši koncert prirode. Posjetitelji se mogu prošetati kroz jedinstven labirint drvenih mostića, šarmantnih kanala, starih kuća i mlinica te odmoriti u jednom od ugostiteljskih objekata koji pružaju domaću hranu.

VRAŽJI PROLAZ I ZELENI VIR: PRIPREMITE UDOBNE TENISICE I OTKRIJTE NESTVARNU LJEPOTU U ZELENILU GORSKOG KOTARA

U srcu Gorskog kotara, nedaleko od Skrada, smjestio se zaštićeni krajobraz koji bi svaki ljubitelj prirode trebao barem jednom posjetiti: kanjon Vražji prolaz i slap Zeleni vir. Površina Zaštićenog rezervata je 200 hektara, od čega se dio može obići na nezahtjevnom izletu prikladnom za cijelu obitelj.

Ako se do ovih prirodnih fenomena želite uputiti pješke, krenite iz Skrada, no automobilom se možete spustiti i sve do ulaza u kanjon. Ulaznica stoji 25 kuna, za djecu 10, i od polazne točke kod planinarskog doma počinje šetnja za pamćenje. Pripremite udobne tenisice i otkrijte Vražji prolaz i Zeleni vir!

PODIJELI ČLANAK