Ovakav sataraš iz pećnice još niste probali: klasično jelo iz djetinjstva pretvorili smo u pravu gozbu, a recept je jako jednostavan

Iskoristite bogatstvo ljetnog povrća i napravite sataraš iz pećnice, a poslužite ga s pireom od batata i pečenim jajima. Recept je jednostavan, a svi će biti oduševljeni!

Sataraš iz pećnice s pireom od batata i pečenim jajem
Foto: Vedran Bošković
  • Vrijeme pripreme:90 minuta
  • Broj porcija: 4
  • Razina težine: Jednostavno
  • KuhinjaTradicionalna

Ljeto je na vrhuncu i tržnice su prepune šarenih i mirisnih paprika, rajčica svih veličina, vrsta i oblika, kao i ostalog sezonskog povrća koje je upravo sada najukusnije. Razne salate, punjene paprikejuheukusna šalša… Nikad nije lakše nego ljeti hraniti se zdravo i raznovrsno. Jedno od jela koje je zaštitni znak druge polovice ljeta svakako je sataraš. Ako vam se, kao i nama, ne stajati uz štednjak, danas vam donosimo recept za sataraš iz pećnice food blogera Vedrana Boškovića. U njemu je i nekoliko neočekivanih dodataka koji su nas oduševili, a koje možete i izbaciti ako vam se ne jedu. No iskreno preporučujemo da ga pripremite baš ovako!

ZAŠTO VOLIMO SATARAŠ IZ PEĆNICE?

Sataraš je zapravo jednostavno jelo, najveći je posao nasjeckati sve povrće, a toplina štednjaka, ili u ovom slučaju pećnice, odradi sve ostalo. Kad ga pripremate u pećnici, nakon što sve nasjeckate na neko vrijeme na njega možete zaboraviti i posvetiti se pripremi dodataka kao u ovom receptu. Sataraš iz pećnice savršeno ide uz rižu, kao prilog ribi ili mesu, a može se jesti i potpuno sam, samo s kriškom kruha. Jelo je to koje slavi ljeto i sve njegove darove!

RECEPT ZA SATARAŠ IZ PEĆNICE: SAVJETI

U Slavoniji se za pripremu sataraša tradicionalno koristi mast, ali možete ju, naravno, zamijeniti i uljem. Najvažnije je prije pečenja dobro premazati posudu masnoćom i začinjeno povrće promiješati kako bi svaki komadić bio premazan. Možete koristiti točno navedene sastojke, ali slobodno iskoristite ono što imate u hladnjaku, dodajte više vrsta paprika i rajčica, omiljene začine… Naravno, ako je povrće domaće, okus sataraša bit će bolji. Krenimo na kuhanje!

Sastojci

Za sataraš:

  • 2 crvena luka
  • 4-5 većih paprika
  • 6-7 srednjih rajčica
  • 1 tikvica
  • 3 režnja češnjaka
  • sol i papar
  • svinjska mast

Dodatno (po želji)

  • 3-4 batata
  • sol i papar
  • 1 grčki jogurt
  • 2-3 kokošja jaja

Postupak pripreme

  1. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.
  2. Operite sve povrće i nasjeckajte ga na manje kockice. Premažite posudu masnoćom i sve dobro začinite.
  3. Pecite pokriveno oko 45 minuta i svakih 15-ak minuta promiješajte. Za to vrijeme, po želji, pripremite dodatke.
  4. Batate zamotajte u aluminijsku foliju i pecite oko 40 minuta na 200 stupnjeva. Kad su pečeni, ogulite ih, zgnječite i začinite, te im dodajte malo grčkog jogurta.
  5. Jaja možete dodati zadnjih 10 minuta pečenja na sataraš, ili ih ispeći na tavi pa dodati satarašu prilikom posluživanja.
  6. Poslužiti toplo i vratiti se u djetinjstvo!

Pročitajte još