Zagreb ovih dana miriše na đumbir, curry i sojin umak: azijski street food festival vratio je život na Strossmayerov trg

Na Trgu Josipa Jurja Strossmayera od 23. do 29. travnja održava se Asian Street Food Festival s 11 kućica i više od 50 jela iz raznih dijelova Azije

Posjetitelji uživaju u jelima na Asian Street Food Festivalu na Trgu Josipa Jurja Strossmayera u Zagrebu, okruženi kućicama s hranom i dekoracijama na otvorenom.
Foto: Gordan Svilar / PR

U samom srcu Zagreba, na jednom od njegovih najšarmantnijih trgova, ponovno se osjeća miris dalekih putovanja. Naime, Trg Josipa Jurja Strossmayera ovih je dana prepun života zahvaljujući Asian Street Food Festivalu. Treće izdanje ovog sve popularnijeg festivala od 23. do 29. travnja pretvara gradski centar u vibrantnu kulinarsku oazu ispunjenu egzotičnim mirisima, bojama i okusima Azije. Na ukupno 11 kućica nudi se više od 50 specijaliteta iz raznih azijskih zemalja pa, ako tražite ideju kamo otići nakon posla, ovo gastronomsko događanje koje dokazuje da Zagreb zna živjeti punim plućima, osobito kad se slavi dobra hrana, pun je pogodak!

ASIAN STREET FOOD FESTIVAL U ZAGREBU: ŠTO SE NUDI NA KUĆICAMA I ŠTO SVE PROBATI?

Netom po otvaranju brojni su Zagrepčani i gosti metropole s odobravanjem obilazili Festival i uživali u svojim omiljenim, ali i nekom novim jelima, a posebno je bilo zanimljivo promatrati više nego pozitivne reakcije upravo azijskih turista. Domaći ljubitelji azijske gastronomije također su bili puni riječi hvale za kreativnu ponudu i izvrsne novitete. Iznimno ih je veselilo kušati nova jela na kućicama već im dobro znanih veterana Asian Street Food Festivala.

Tako su, primjerice, osim legendarnih gyoza po kojima je Purple Monkey najpoznatiji, rado kušali njihove elegantne Squid Sticks i zabavnu Popcorn Chicken – dva posve nova jela nastala ekskluzivno za ovu prigodu. Na susjednoj SoHo kućici najviše je zanimanja izazvao Sohorrito – sushi u formatu burrita kojeg nude u pet verzija: tuna, piletina, kozice, losos i vegan, ali i Squid in Kadaif – mekane i sočne kuglice od lignje u hrskavom kadaifu.

Još jedan od omiljenih i uvijek posebno kreativnih sudionika ovog festivala svakako je Jellyfish in Space koji su ovog puta oduševili svojim Bao Bunsima Pašticada s kimchijem i umakom od manga. U ponudi imaju još i Bao Buns Pulled Pork, Bao Buns Shrimp Surimi, Bao Buns Losos Tartar te četiri autorska koktela koji se savršeno sljubljuju s bunsima.

SVOJE PREDSTAVNIKE IMA I PRVI ZAGREBAČKI RESTORAN OKRUNJEN MICHELINOVOM ZVJEZDICOM

I prije samog otvaranja veliku je pozornost izazvala vijest da će se na Asian Street Food Festivalu pojaviti i Noel* by Ivan Temšić. Noel kao prvi zagrebački restoran okrunjen Michelinovom zvjezdicom pod vodstvom Ivana Temšića na azijskom festivalu pokazuje svoju kreativnost na drugačiji način, ovaj put u orijentalnom stilu, maksimalno se fokusirajući na klasična i prepoznatljiva azijska jela u “street” izdanju. Malo je reći da su posjetitelji već prvoga dana bili oduševljeni svakim od Temšićevih jela iz ponude koja uključuje: Katsu Sando, Gyoze, Korejska pržena pileća krilca, PorkBelly Bao i Yakitori škampe.

NA FESTIVALU SE PREDSTAVLJA I JEDINI ZAGREBAČKI RESTORAN ŠRILANKANSKE KUHINJE

Premijerno predstavljanje na Asian Street Food Festivalu ima i iznimno popularan Curry Bowl koji nudi šrilankanske specijalitete. Izvrsno organizirani i fokusirani tim kojeg predvodi Brian Senaratne odnio je brojne pohvale za curryje koje nude u verzijama s piletinom, crnom svinjom i veganski, te izvrsne pileće rolice s curry majonezom, no najveći hit na ovoj kućici svakako je Kotthu – tradicionalno šrilankansko jelo koje se spravlja posebnom tehnikom rezanja tortilje, wok povrća i mesa (piletina, junetina ili crna svinja) te servira u obliku valjka preliven sirom i tradicionalnim umakom. Ovo izdašno i zasitno jelo nazivaju još i lijekom za mamurluk.

IDEMO NA TAJLAND!

A svi ljubitelji tradicionalnih tajlandskih okusa i ove godine mogu uživati u sad već legendarnom Pad Thaiju na Thai Thai kućici – koja osmijesima i ljubaznošću obasjava cijeli Strossmayerov trg, a koja je ove godine ponudila i dva nova jela – kiselo ljutu Tom Yum juhu s kozicama i rižinim rezancima i ljutu hrskavu piletinu s rižom za koju su se mogle čuti samo riječi hvale. Imaju i odličan desert: svježi mladi kokos punjen ljepljivom rižom i sladoledom od kokosa koji je jednako atraktivan izgledom kao i okusima.

DOMAĆI CHEF MARIO MIHELJ PRVI PUT PRIPREMA POZNATO KINESKO JELO

Još jedno od posebno iščekivanih pojavljivanja na ovogodišnjem Asian Street Food Festivalu svakako je ono chefa Maria Mihelja koji po prvi put u Hrvatskoj sprema poznato kinesko street food jelo Rou Jia Mo (izg. ro-đa-mo). Riječ je o azijskom specijalitetu u hrskavom kruhu od vučenog tijesta nalik bureku, punjenom posebno mariniranim trakicama junetine ili piletine u kombinaciji s wok povrćem i kineskim začinima, prilozima i umacima. Drukčije, prepuno okusa, sočno, vješto balansirano – samo su neki od komentara koje smo mogli čuti na ovaj adut člana žirija MasterChefa.

SLASTICE KOJE ĆE VAS ODUŠEVITI

Ljubitelji slastica neće ostati nimalo zakinuti na azijskom festivalu. Mnogi su već prvoga dana s nestrpljenjem čekali svoj red na nove kreacije talentiranog pastry chefa Jurja Klepića koji na kućici Gdje je Jura sprema Fry Dubai – gelato od pistacije s kadaifom, pastom od pistacije, mliječnom belgijskom čokoladom, yuzu gelom i sjeckanom pistacijom. Napravio je i Tropic Fry – gelato od vanilije s mangom, marakujom, crumbleom i kokosom, te Dubai jagode s kremom od pistacije, kadaifom i belgijskom mliječnom čokoladom.

Kućica Kawaii pak mami neodoljivim mirisom karamele kojom oblaže svježe voće i tako stvaraju Tanghulu, tradicionalnu kinesku slasticu koja krcka pod zubima. Usto nude i japanske Harajuku crepes – tanke i mekane palačinke punjene kremastim soft serve sladoledom, svježim voćem i šarenim dodacima, te matcha sladoled i sladoled od crnog sezama. Na kućicama SoHo i Purple Monkey posjetitelji se mogu zasladiti mochi sladoledom u četiri okusa: kokos, čokolada, pistacija te mango i marakuja.

Pročitajte još