recept za saft od pilećih jetrica

POVOLJNO, DOSTUPNO I JAKO FINO

Ovaj ručak za cijelu obitelj koštat će vas manje od 4 eura! Priprema je jednostavna, a jelo zasitno i jako zdravo

Jedna od najpopularnijih namirnica na svijetu je piletina. Uzgaja se i priprema diljem svijeta, a svaki se dan, po nekim procjenama, pojede čak 202 milijuna pilića. Jako je svestrana za pripremu. Od nje možemo napraviti fini rižotokrepku juhu, mirisni paprikašpohati ju, puniti tortilje, raditi umak za tjesteninu, a savršeno paše i brojnim jelima na žlicu. Da, piletina nam teško može dosaditi. No koristite li i iznutrice? Neki ih vole, drugi preziru, ali činjenica je da su jetrica i srce nutricionistički jako bogati, izrazito povoljni, a mogu se pripremiti na različite načine. Ovaj recept za saft od pilećih jetrica toliko je jednostavan, ukusan i zasitan da bi se zaista trebao povremeno naći na vašem jelovniku!

PILEĆA JETRICA JE POVOLJNA, A NUTRICIONISTIČKI VRLO BOGATA I NISKOKALORIČNA

Pileća jetra, koja se obično prodaje zajedno sa srcima, jedna je od najjeftinijih mesnih namirnica koju možete kupiti. Pola kilograma obično stoji oko 2 eura, a dodamo li jelu luk, češnjak, jednu mrkvicu, začine i za prilog pripremimo (također povoljnu) palentu, cijeli ručak za četiri osobe neće koštati više od 4 eura.

IDEALNO ZA PRAZNIKEU zelenilu zagorskih brežuljaka nalazi se savršena oaza za obiteljski odmor s kojeg se i djeca i odrasli vraćaju sretni, opušteni i ispunjeni
Nastavi čitati

Osim što je ukusna i povoljna, pileća jetra je i nutricionistički vrlo bogata. Bogata je proteinima (količina od 100 grama ima čak 24,5 grama bjelančevina), a sadrži i brojne vitamine i minerale. Što se tiče kalorija, 100 grama ima oko 160 kalorija, pa kad dodate druge sastojke i prilog, cijeli ručak može ispasti prilično dijetalan, s 500-600 kalorija po obroku.

RECEPT ZA SAFT OD PILEĆIH JETRICA

Pileće jetrice najčešće se pripremaju na saft, a mogu se jesti i ispečene “na naglo” ili kao ukusna domaća pašteta. Saft radimo na klasičan način, dinstanjem na luku, a dodaci i začini ovise samo o vašem ukusu. Jedno pakiranje jetrice od pola kilograma bit će dovoljno za ručak za četiri osobe.

SAFT OD PILEĆIH JETRICA: SASTOJCI

Ovo jelo pripremite u loncu s malo širim dnom. Umjesto masti možete koristiti i ulje, a predložene začine slobodno zamijenite onima koje imate pri ruci. Također, saft će ispasti odličan i bez korištenja vina i koncentrata rajčice, tako da ako nemate te sastojke, slobodno ga podlijevajte samo vodom. Za saft od pilećih jetrica bit će vam potrebno:

  • 500 grama pileće jetre sa srcima
  • 1 veći luk
  • 2 režnja češnjaka
  • 1 manja mrkva
  • 1 žlica masti ili 2 manje žlice ulja
  • 0,1 dcl bijelog vina
  • 0,2 dcl temeljca ili vode
  • 1 žlica koncentrata rajčice
  • sol, papar
  • začini: crvena paprika, mažuran, timijan, lovorov list, peršin za posipanje na kraju (sve je opcionalno)
  • 200 g palente za prilog
Dvorac Podsreda
BISER SLOVENIJEU blizini Hrvatske nalazi se obnovljeni dvorac iz 12. stoljeća u kojem možete i prespavati! Bdije nad dolinom sa zelenog brežuljka, okružen divnom prirodom
Nastavi čitati

POSTUPAK PRIPREME

  • Operite jetrica i srca, narežite na manje komade, uklonite višak masti i žilice ako ih ima.
  • Očistite i narežite na sitno luk i češnjak, a mrkvu očistite i narežite na kolutiće.
  • Ugrijete mast (ili ulje) pa dodajte luk i pirjajte dok ne omekša. Ubacite mrkvu, pa nakon pet minuta i nasjeckani češnjak. Sve dobro promiješajte i kratko popržite.
  • Na omekšalo povrće dodajte žlicu koncentrata rajčice pa promiješajte da se sve sjedini.
  • Sada dodajte jetricu i srca. Sve promiješajte i pirjajte 10-ak minuta. Podlijete vinom i pričekajte par minuta da alkohol ispari.
  • Pirjajte jetrica ukupno oko pola sata, povremeno dodajući temeljac ili vodu do željene gustoće.
  • Sol, papar i ostale začine dodajte tek pred kraj kuhanja, nakon 20-ak minuta, kad se jetrica sa svih strana „zatvorila“.
  • Pred kraj provjerite začine, dodajte ako nešto nedostaje, te poslužite saft od pilećih jetrica topao, s palentom, pire krumpirom ili tjesteninom.

Aktualno

Pročitajte još