NEZGODNO PITANJE
SAVRŠEN RUČAK
Ukusan i kremast rižoto od liganja oduševit će sve koji ga probaju, a recept ne može biti jednostavniji! Evo kako ga mi pripremamo
Raznolika i zdrava prehrana ne mora nužno uključivati višesatno stajanje uz štednjak. Brojna je jela vrlo jednostavno pripremiti, bilo da se radi o nečemu na žlicu, finom rižotu ili brzoj tjestenini s ukusnim umakom. Upravo je rižoto jelo kojem se često okrećemo kad nemamo volje za dugotrajnu pripremu ručka i želimo iskoristiti namirnice koje imamo u hladnjaku. Rižoto od liganja jedno je od jela koje će ostaviti dojam da ste se potrudili, a zapravo je recept vrlo jednostavan.
VELIKA JE ŠTETA ŠTO LIGNJE MNOGI JEDU SAMO POHANE S POMFRITOM, MOGUĆNOSTI JE PUNO
Stručnjaci kažu da bi ribu i plodove mora trebalo jesti barem dva puta tjedno. Uz samu ribu, razne školjke i kozice, najčešći su odabir kod nas upravo lignje. Hrskave lignje s pomfritom i tartarom neosporno su ukusan obrok, no nekima ne odgovara zbog viška masnoće, a i činjenica je da svoju čar brzo gubi hlađenjem. Zato su odličan izbor lignje sa žara, brudet od liganja ili rižoto od liganja za koji vam danas donosimo recept. Možete ga raditi i sa svježim i sa smrznutim lignjama, a po želji jelu možete dodati i druge morske plodove, poput kozica ili dagnji.
PRIPREMITE ODGOVARAJUĆU RIŽU I KORISTITE TEMELJAC UMJESTO OBIČNE VODE
Za pripremu rižota od liganja trebat će vam riža prikladna za ovaj recept. Zaboravite dugozrnatu, basmati i jasmin rižu, već odaberite onu s puno škroba. Kod nas je najlakše nabaviti arborio rižu, a vrlo je cijenjena vrsta i carnaroli. Osim dobre riže, trebat će vam i temeljac. Da, možete skuhati rižoto i s vodom, ali okus je neusporedivo bolji kad se riža podlijeva mirisnim temeljcem ili juhom. Za ovo jelo odaberite povrtni ili riblji temeljac koji neće zasjeniti lignje, ali će jelu dati dodatnu dimenziju.
RIŽOTO OD LIGANJA: NAJBOLJI RECEPT KOJI UVIJEK USPIJEVA
Za ovo jelo možete kupiti svježe lignje, pa ih očistiti i narezati na kolutiće. No bit će dobre i one smrznute, cijele ili već narezane, koje svakako izvadite iz zamrzivača na vrijeme i koristite odleđene. Evo što će vam sve biti potrebno:
- 500 g liganja (očišćenih i narezanih na kolutiće)
- 250 g arborio ili carnaroli riže
- 1 veći luk, sitno nasjeckan
- 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
- 100 ml bijelog vina
- 1 l ribljeg ili povrtnog temeljca (toplog)
- 2-3 žlice maslinovog ulja
- sol i papar po ukusu
- 1 žlica svježeg peršina, sitno nasjeckanog
- 1 žlica koncentrata rajčice
- 1 lovorov list
- malo ribanog parmezana (opcionalno)
POSTUPAK PRIPREME
- Ako koristite svježe lignje, očistite ih i narežite na kolutiće. Lignje dobro posušite papirnatim ubrusom. Ako koristite još neke morske plodove, poput kozica ili dagnji, postupak je isti.
- U dubljoj tavi zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte sitno nasjeckani luk i pržite ga dok ne postane staklast, oko 5 minuta. Dodajte češnjak i kratko pržite, pazeći da ne zagori.
- Dodajte kolutiće liganja u tavu i pržite ih 3-4 minute dok ne puste vodu i ne omekšaju. Po potrebi posolite i popaprite.
- Dodajte koncentrat rajčice i lovorov list, te promiješajte. Ulijte bijelo vino i pustite da kuha dok alkohol ne ispari, oko 2-3 minute.
- Sada dodajte rižu i kratko je popržite u umaku, samo par minuta, dok se ne sjedini sa začinima. Zatim postupno počnite dodavati topli temeljac, malo po malo. Svaki put kad riža upije tekućinu, dodajte još temeljca, i cijelo vrijeme miješajte i pazite da se jelo ne zalijepi.
- Kuhajte rižoto dok riža ne postane kremasta i kuhana “al dente”, a lignje mekane. To obično traje oko 18-20 minuta. Na kraju provjerite začine i po potrebi dodajte još soli i papra.
- Maknite rižoto s vatre, umiješajte nasjeckani peršin i, ako želite, malo ribanog parmezana. Pokrijte tavu i pustite da odmori 5 minuta prije posluživanja.