
IDEALNO ZA ODRŽAVANJE FORME
Tanko tijesto, svježa blitva, vrhunsko maslinovo ulje, češnjak. Naizgled, sve je tako jednostavno, a opet, tako slojevito. Soparnik je više od jela, soparnik je priča o čuvanju baštine, a povratku korijenima, o modernom licu nekad sirotinjskog jela. A ako želite probati vrhunski, uvijek svježi soparnik, ne trebate ići daleko od Splita. U zaselku Čažin Dolac, u Tugarama podno moćnog Peruna, obitelj Stipetić ovo jelo priprema s ljubavlju, po tradicionalnoj recepturi, i čini ga dostupnim svima u praktičnom “to go” formatu. Uputili smo se u Tugare kako bi otkrili sve o ovom nevjerojatnom jelu i inspirativnoj poduzetničkoj priči brenda Soparnik.eu koja je ovo staro jelo približila tisućama ljudi.
Kao i svaka dobra priča, i ova počinje iz ljubavi. Za početak, ljubavi zbog koje se Mario Stipetić, rođeni Ogulinac, preselio u rodno mjesto svoje supruge Lucije i tako postao dalmatinski zet. Drugi je trenutak ljubavi bio kad je Mario prvi put probao soparnik.
“Na jednom sam vjenčanju prvi put vidio to jelo, moj punac i Lucijina obitelj radili su ga povremeno za svoje potrebe. Kušao sam ga i ostao zadivljen,” kaže nam Mario, danas vlasnik tvrtke soparnik.eu. Zanimalo ga je sve u vezi soparnika, otkrio je njegovu dugu povijest, da je zaštićeno dobro, da se priprema na jedinstven način… I tako se rodila poslovna ideja.
“Po meni, soparnik je bolji od pizze. Veganski je proizvod, zanimljiv je način izrade, sastojci su zdravi i lokalni. Nevjerojatno mi je da netko nije prije prepoznao njegov potencijal,” kaže nam Mario. Odjednom je soparnik postao hit na proslavama, stajao je na svakom pladnju uz pršut i sir, počelo se pričati o njemu, bio je tražen. Obitelj Stipetić krenula je s manjim količinama, radila ga je po narudžbi za proslave i nosila na sajmove, u poslu je od početka sudjelovala cijela obitelj.
Novi uzlet njihova soparnika svakako je bio trenutak prije tri, četiri godine kad su ga ponudili u praktičnom “to go” formatu. To znači da praktički tijekom cijelog dana možete svratiti kod njih u Tugare i uzeti paket soparnika. Jednu fetu, šest komada, pola soparnika ili cijeli, tradicionalno izrezane na rombove i praktično pakirane u kutiji koja čuva svježinu. Ponosno ističu i da je njihov soparnik najveći na tržištu, s promjerom od 92 centimetra, te da podjednako oduševljava i domaće kupce, kao i strane turiste.
Zanimljiv je i princip po kojem funkcionira njihova kuća poljičkog soparnika u Tugarama. Nakon što odaberete svoje pakiranje, novac ostavljate u kasi i odlazite. Nekad će vas, naravno, dočekati i prodavač i moći ćete platiti karticom, ali ako uđete kad nema nikoga, sami ostavljate točan iznos novca i odlazite sa svojim poljičkim specijalitetom. S ovim sistemom koji se temelji na povjerenju nisu, kaže nam Mario, dosad imali problema.
Bilo je kroz godine pokušava širenja prodajnih mjesta, primjerice kroz ulazak u supermarkete. No za male proizvođače to je zbog marži neisplativo, a Maria je mučila još jedna stvar. “Ako ne znam kako se to čuva, koliko dugo, u kojim uvjetima, ja ne mogu garantirati za svježinu i okus tog proizvoda. A prodaje se pod našim brendom,” objašnjava nam.
Zato su sad našli model u kojem će imati potpunu kontrolu nad proizvodom, a ipak ga učiniti dostupnijim. Ulaze, naime, u food court trgovačkog centra Joker u Splitu, gdje će sami prodavati svježe pripremljen soparnik i moći jamčiti za njegovu kvalitetu, a kupcu ponuditi najbolju cijenu.
Ova inspirativna poduzetnička priča bit će jedna od mnogih koje ćete imati priliku čuti na konferenciji BeepUp Putni Kofer u Šibeniku 21. ožujka. Panel u kojem ćemo ugostiti obitelj Stipetić nosi ime “Kako smo uspjeli bogu iza nogu” i predstavlja uspješne gastronomske priče daleko od najprometnijih turističkih koridora. “S obzirom na lokaciju, ja sam prezadovoljan, ali činjenica je da je lokacija loša. Ali ako možemo uspjeti tu, kako bi tek sve funkcioniralo na prometnijoj lokaciji!” rekao nam je Mario Stipetić i tako otkrio dio onoga o čemu će pričati u Šibeniku na prvi dan proljeća.
IDEALNO ZA ODRŽAVANJE FORME
“THAT WANAKA TREE”
Mir u srcu prirode
IZLOŽBA CVIJEĆA
Kvizovi
Tisućljetni čuvar Istanbula
Tjedan azijskih specijaliteta
Uskršnja trpeza
Savršena za uskrsni stol
Domaće je najbolje
TAKO UKUSNA
Slastica s potpisom grada
Omiljeni kolač
Prava blagdanska zvijezda
Dalmatinski klasik