TJEDNI JELOVNIK Donosimo sedam provjerenih recepata koji će vam olakšati planiranje ručka svaki dan u tjednu

Porcija musake od krumpira i mljevenog mesa na tanjuru, uz kiseli krastavac i vilicu, poslužena na kariranom stolnjaku. Najbolji recept za musaku.
Foto: Shutterstock

Mnogi će reći da vole kuhati, ali kad to postane svakodnevna obveza, koju moramo uklopiti u svoj natrpani raspored, inače zabavan čin stvaranja ukusnih jela zna postati i opterećenje. Ako ne želite trošiti novac na hranu iz dostave, ključna stvar je priprema. Nabavka namirnica unaprijed, pripremanje jela dan ranije ili za više dana, planiranje jelovnika. Zato vam donosimo sedam recepata za svaki dan u tjednu kako biste pronašli inspiraciju i odabrali svoje favorite.

VARIVO OD PILETINE, GRAŠKA I NOKLICA

Varivo od piletine, graška i noklica je omiljeno jelo mnogih ljudi, jer je ukusno, hranjivo i vrlo jednostavno za pripremu. Piletina je bogata bjelančevinama i vitaminima B, dok grašak pruža vlakna, vitamine i minerale. Noklice su dodatak koji će ovo jelo učiniti još ukusnijim i zasitnijim, a osim toga, variva su odlična opcija za pripremu unaprijed, pa ih možete spremiti dan ranije ili ponijeti na posao kao ručak.

Kako napraviti gusto, ukusno i zasitno varivo pročitajte OVDJE.

ĆUFTE U PARADAJZ SOSU

Mesne okruglice su jedno od onih jela koja se pripremaju u gotovo svim kulturama. Neki ih peku, drugi poslužuju sa špagetima, treći kuhaju s egzotičnim začinima… Kod nas je omiljeni način pripreme i posluživanja onaj s umakom od rajčice, a kao prilog je gotovo obavezan pire krumpir. Ćufte u umaku od rajčice jedno je od onih jela čija priprema ne zahtijeva puno vremena ni vještine, a vole ih gotovo svi. Predstavljamo vam maksimalno pojednostavljen recept za ovo klasično jelo, u kojem se napravi smjesa i stavi kuhati, bez prethodnog prženja i bez kompliciranih dodataka.

Recept za najjednostavnije ćufte potražite OVDJE.

TIKVICE PUNJENE MLJEVENIM MESOM I SIROM

Mnogima omiljeno povrće blagog je okusa i uklapa se u različita jela, od predjela, juha, sve do glavnih jela, a koriste se i u popularnom kruhu s tikvicama. Tikvice se mogu peći, pripremati na roštilju, kuhati, koristiti u složencima, od njih se može raditi ukusna juha… Jedno od najpopularnijih jela su tikvice punjene mljevenim mesom i zapečene u pećnici.

Kako pripremiti tikvice punjene mljevenim mesom saznajte OVDJE.

SEKELI GULAŠ

Jedan od zaštitnih znakova zime svakako je kiseli kupus. Ta zdrava i svestrana namirnica omiljeni je prilog bunceku ili kobasama, a od nje radimo i kraljicu zime, sarmu. Jedan od jednostavnih zimskih recepata koji je popularan u kontinentalnom dijelu hrvatske je sekeli gulaš, koji se priprema od kiselog kupusa i svinjetine. Recept za sekeli gulaš jako je jednostavan, jelo je ukusno i zasitno, a namirnice koje idu u njega financijski pristupačne i dostupne. Evo kako ga napraviti!

Recept za prefini sekeli gulaš pronađite OVDJE.

OSLIĆ S KRUMPIROM NA ŽLICU

zdravstveni stručnjaci se slažu, svatko bi trebao barem jedan dan u tjednu odabrati obrok bez mesa. Izbora je zaista mnogo, samo treba malo biti maštovit. Ako vam se danas jede jednostavno jelo od ukusne, bijele ribe, napravite klasik koji je često na stolovima u hrvatskim domovima. Ovaj recept za kuhani oslić s krumpirom uspijeva svakome, a u njemu će uživati i najmlađi ukućani.

Kako se priprema kuhani oslić s krumpirom saznajte OVDJE.

KREM JUHA OD BROKULE

Svaki bi obrok trebalo započeti toplom, krepkom juhom. Radnim danom to, nažalost, često ne uspijevamo, ali zato imamo vikende kad se cijela obitelj okupi za stolom. Krem juha od brokule lako se priprema, zasitno je i ukusno jelo, a pritom daje dovoljno energije bez osjećaja težine u želucu. Brokula je u svakom smislu supernamirnica, iznimnih je nutritivnih vrijednosti, a nema puno kalorija. Lako je dostupna i nije skupa, pa nek vam se ovaj juha što češće naše na jelovniku.

Recept za pripremu juhe od brokule potražite OVDJE.

MUSAKA OD KRUMPIRA I MLJEVENOG MESA

Musaka je tradicionalno jelo koje potječe iz prekrasne Grčke, a u svom izvornom obliku priprema se s patlidžanima, mljevenim junećim mesom, rajčicama i sve to preliveno kremastim bešamel umakom. Kod nas se uglavnom radi s krumpirom umjesto patlidžana i zalije se umućenim jajima. Ovo je ukusno i zasitno jelo koje će vas držati cijeli dan, gotovo je za samo sat vremena, a s ovim receptom zadovoljit ćete i najzahtjevnije gurmane u obitelji!

Kako pripremiti sočnu musaku saznajte OVDJE.

Pročitajte još