Ovaj hrvatski otok liječi dušu, ali i tijelo: savršen morski zrak, miomirisno bilje i mnoštvo sunca dokazano iscjeljuju i čine dobro koži i dišnom sustavu

Foto: Getty Images
piše Putni Kofer

Ima jedno mjesto na Jadranu totalno drukčije od drugih. Na svakom koraku tamo se osjete mirisi lavande, ružmarina, limuna, naranče, mirte, kadulje, mora… Ptice cvrkuću posvuda, dom je za čak 1200 biljnih vrsta, ima više od 2800 sunčanih sati godišnje, a zrak je čist i izrazito ljekovit. Zvuči kao savršen početak priče iz najljepše bajke, no upravo se to krije na jednom od najljepših hrvatskih otoka, Lošinju, koji je još 1892. godine proglašen klimatskim lječilištem. Sigurno se sada pitate zašto za otok Lošinj kažu da je “ljekovito mjesto”… Ovo su samo neki od razloga zbog kojih biste trebali posjetiti ovaj biser Kvarnera koji liječi i dušu i tijelo.

Nerazvikani gradovi u Europi koje vrijedi posjetiti ovog proljeća: osvajaju ljepotom, šarmom, arhitekturom i životom koji teče njihovim ulicama

KAKO JE OTOK LOŠINJ POSTAO “OAZA ZDRAVLJA”

Počeci zdravstvenog turizma na otoku Lošinju sežu još u 19. stoljeće kada su ga posjetili austrijski medicinski stručnjaci. Naime, zbog izuzetnih karakteristika klime, 1892. godine Lošinj je službeno proglašen klimatskim lječilištem, a za to je veliku zaslugu imao doktor Conrad Clark koji je na otok došao sa sinom kojemu je dijagnosticirano kronično oboljenja grla. Nakon tri tjedna boravka na otoku njegovo zdravstveno stanje se čudesno poboljšalo pa otada do danas traje priča o turističkom uspjehu Lošinja koji pomaže u liječenju bolesti dišnih putova i alergija.

MNOGI OVDJE DOLAZE KAKO BI SE “RESETIRALI” I OBNOVILI SVOJU VITALNOST

Na Lošinju ćete pronaći čak 1200 biljnih vrsta, među kojima je i 230 vrsta ljekovitog bilja, a otočani se mogu pohvaliti i s više od 2800 sunčanih sati godišnje i gotovo 280 kilometara pješačkih i biciklističkih staza. Upravo su to razlozi zbog kojih mnogi ovaj otok odabiru kako bi se “resetirali” i obnovili svoju vitalnost. Kako je ranije pisao Večernji list, uz laskav naziv ”Otok vitalnosti”, od 2016. godine Lošinj je također dio prestižnog kluba top 100 zelenih destinacija svijeta, a zadovoljio je čak 111 kriterija u sedam poglavlja. Na Lošinju ozbiljno shvaćaju i priču o ekologiji i održivom turizmu, a svoje mlade stanovnike o tome poučavaju još od vrtićke dobi. 

NAJMIRISNIJI OTOK JADRANA SKRIVA PRAVU ZELENU OAZU U KOJOJ MOŽETE ŠETATI MEĐU 100.000 CVJETOVA, GRMOVA, ZAČINA…

Miomirisni otočki vrt na otoku Lošinju mjesto je koje ne propuštaju posjetiti brojni turisti. Okružen kamenom ogradom i urednim grmovima, već izvana ova zelena oaza daje naslutiti da se u njoj skriva nešto posebno. Na 2552 četvorna metra smjestilo se više od 100 tisuća sadnica. U vrtu raste preko 430 biljnih vrsta, 250 samoniklih mirisnih biljaka karakterističnih za područje Lošinja i Cresa, od kojih je oko stotinu autohtono. No, niz je tu i biljaka iz različitih krajeva svijeta koje su lošinjski pomorci stoljećima donosili sa svojih dugih putovanja.

Hrvatske povijesne ceste spomenik su ljudskoj snalažljivosti, simbol borbe s prirodom i mjesta očaravajuće ljepote i nevjerojatnih vidika

Vrt je podijeljen na nekoliko sekcija, od kojih je svaka posvećena određenoj vrsti bilja. Dok šetate “ulicom ružmarina”, “ulicom kadulje” ili “ulicom lavande” svakako od domaćice poslušajte priču o povijesti biljaka na Lošinju i vrstama koje vas okružuju. Sve je u vrtu posvećeno Mediteranu i njegovoj autohtonoj prirodi i običajima. Tako je i vrtna kućica uređena u stilu tradicijske lošinjske gradnje s početka prošlog stoljeća. Vrtne cjeline obrubljene su čipkom šarmantnih kamenih suhozida.

VIDIKOVAC S KOJEG SE PRUŽA NAJLJEPŠI POGLED NA VEČERNJI POLJUBAC SUNCA I MORA I KVARNERSKE OTOKE RAZBACANE PO PUČINI

Gledati vatrenu narančastu loptu kako tone u more i odlazi na počinak trenutak je koji se pamti i koji definitivno umanjuje stres i unosi mir i ljepotu u život. Jedno takvo čarobno mjesto, a po mnogima i jedno od najljepših na Jadranu, nalazi se na Lošinju – vidikovac Providenca. Tamo se možete smjestiti za jedan od 18 drvenih, ručno rađenih stolova od kojih svaki nosi ime drugog starog lošinjskog broda iz 19. stoljeća. Prizori koji će vas dočekati u potpunosti će vas osvojiti i vrlo je vjerojatno da ćete ih pamtiti cijelog života.

LJEPOTA KOJU JE NEMOGUĆE OPISATI RIJEČIMA, ALI ONI SU POKUŠALI…

“Beskraj me opija šumom valova, tišinom u pijesku. More me ljulja stoljećima i zove na dragu obalu; u život, u vječnost, u novi početak. Iz dubine sam vidio obojeno sunce na obzorju, nebo u odrazu mora i igru dupina. Kad sam se primakao, vidio sam mali grad i napeto jedro na lađici koja putuje u san. Dobrodošli na lošinjski arhipelag”, riječi su kojima turistička zajednica predstavlja svoj otok na službenim web stranicama. I zaista je tako, ovo posebno mjesto idealno je ako poželite uživate u blagoj mediteranskoj klimi, planinarenju, vožnji biciklom ili jednostavnoj šetnji na jednom od najljepših otoka na Jadranu.

PODIJELI ČLANAK