Daleka putovanja: najljepše egzotične destinacije koje osvajaju srca putnika diljem svijeta

Daleka putovanja: Egzotične destinacije koje osvajaju srca putnika
piše Putni Kofer

Najbolji način da opustimo organizam, zaboravimo na stres i svakodnevne probleme zasigurno je planiranje putovanja, odlazak na produženi vikend ili godišnji odmor. Iako nam se u doba pandemije možda ne čini tako, svijet je još uvijek prepun mogućnosti i skrivenih dragulja koji bi nam mogli stvoriti najljepše životne uspomene. Daleka putovanja nas mogu puno toga naučiti, ali i iznova podsjetiti koliko je planeta na kojoj živimo zaista lijepa. Bez obzira na to jeste li više raspoloženi za otkrivanje povijesti, kulture, gastronomije ili čuda prirode, sigurni smo da će vas ove egzotične destinacije koje smo odabrali zaintrigirati i osvojiti na prvi pogled!

TANZANIJA – U CARSTVU SLONOVA, BIJELOG PIJESKA I PREKRASNOG KILIMANJARA

Ova afrička država smjestila se južno od Ekvatora, a poznata je kao zemlja ljepota koje se ne mogu nabrojati. Njezine savane, strme planine, gradovi puni života te otoci okupani suncem samo su neki od doživljaja koji bi bilo dobro iskusiti barem jednom u životu. Od svih egzotičnih zemalja na svijetu, Tanzanija je možda jedna od najuzbudljivijih i najljepših jer na svakom koraku skriva neku novu avanturu.

Bilo da poželite prošetati najljepšim prirodnih atrakcijama u Africi i njezinim pješčanim obalama ili se popeti na vrh Kilimanjara, svaki ćete trenutak pamtiti za cijeli život. Tanzanija je raj za ljubitelje safarija koji s daljine mogu upoznati mnoge vrste divljih životinja, od slonova, hijena, do majmuna i vodenih bizona. Posjet rijeci Mara svakako će natjerati i koju suzu na oči od ljepote koju pruža pogled na spektakularne migracije životinja. U svakom slučaju vam možemo obećati da ćete na Tanzaniji doživjeti puno neočekivanih, ali lijepih i ugodnih dogodovština koje će vas teško snaći bilo gdje drugdje na svijetu.

Filmovi o putovanjima koje obavezno morate pogledati

VIJETNAM – MEKA EGZOTIČNIH DESTINACIJA

Kao što su mnogi ljubitelji putovanja dosad već primijetili, Vijetnam je unazad nekoliko godina postao nezaobilazna postaja mnogih turista. Neki ga nazivaju i Mekom egzotičnih destinacija, budući da nudi pregršt sadržaja i iskustava smještenih u najljepšu pokrajinu na svijetu, zaljev Halong. Vijetnam se nalazi u jugoistočnoj Aziji na obali Južnog kineskog mora i Tajlandskog zaljeva. Dom je plutajućim tržnicama na kojima se prodaje svježe voće, a pogled na tisuću malih otočića nezaboravan je i svakidašnji prizor.

Također, svi će vam zavidjeti ako snimite pokoju fotografiju na nevjerojatnim poljima riže smještenim duž Crvene rijeke i Mekonga ili pak u najvećoj špilji na svijetu. U samom centru gradova gužve i buka su nešto na što ćete se vjerojatno teško naviknuti, ali i to ima neku posebnu čar. Ono što se nikako ne smije propustiti su spokojni budistički hramovi, ali i povijesni ratni lokaliteti. Tradicionalna kuhinja je izuzetno primamljiva, a mnoga istraživanja pokazuju da je ujedno i jedna od najzdravijih kuhinja na svijetu.

KOSTARIKA – PRIRODNI ZEN KOJI VLADA U CIJELOJ ZEMLJI

Stanovnici Kostarike su unazad nekoliko godina uzastopno proglašeni najsretnijim stanovnicima u Latinskoj Americi. Možda je to povezano uz tzv. „pura vida“, životni moto koji znači „čist život“, ali podrazumijeva i životnu filozofiju koja nalaže zahvalnost i vječnu prepuštenost svemu što život donosi. Kostarika se nalazi između Tihog oceana i Karipskog mora te ima jednu od najvećih bioraznolikosti na svijetu.

Turist u svome gradu: Jeste li ikada upoznali svoj grad iz perspektive turista?

Većina gospodarstva se oslanja na razvoj turizma zahvaljujući prirodnim ljepotama poput vulkana, slapova, plaža i egzotičnim vrstama životinja koji godišnje privlače velik broj turista. Uz takve prizore koji oduzimaju dah te društvenu klimu i atmosferu u koju ćete vrlo brzo uroniti i osjetiti potpuni zen, Kostarika je definitivno ona destinacija za koju možete biti sigurni da vas neće razočarati.

DOMINIKANSKA REPUBLIKA –  ŠTO SE SVE SKRIVA U BISERU KARIBA

Oni koji osim u moru vole biti okupani u čistom hedonizmu, vjerojatno će se odlučiti za putovanje u Dominikansku Republiku. Rajske bijele plaže Punta Cane i predivni resorti pravi su izbor za ljubitelje ležernog odmora u idiličnoj karipskoj atmosferi. Dominikanska Republika često je nazivana biserom Kariba, a jedna je od najrazvijenijih država karipskog otočja.

Iako manje poznata, ali nikako manje lijepa, unutrašnjost ove zemlje također skriva svoje čari. Tamo se nalaze najljepša sela i mirne oaze koje će vas štititi od buke i gužve turističkih centara. Sjednite u neku od malih kavana i kušajte domaći rum, zaštitni znak ove prekrasne zemlje, ili Mama Juanu, lokalno piće od ruma, vina i meda.

Najljepše plaže na otoku Cresu kao stvorene za uživanje ovog ljeta

Ova zemlja je bogata brdovitim krajolikom kojim prolaze rijeke i manje poznati slapovi, a iznad mora i šuma izdižu se veličanstveni vrhovi Kariba. Ako vas još nismo uvjerili da rezervirate let, možda vas nagovorimo s podatkom da ovdje vlada jedna od najugodnijih klima s godišnjim prosjekom temperature od 26°C.

MALDIVI – DRŽAVA TISUĆU OTOKA I SVJETLUCAVOG MORA

Mnogima su prva asocijacija na daleka putovanja i egzotične destinacije upravo Maldivi, jedna od najmanjih država na svijetu! Ova otočna zemlja u Indijskom oceanu sastoji se od skoro 1200 otoka, od kojih je oko 200 njih naseljeno. Maldive čine neki od najmanjih otoka na svijetu, a to dokazuje činjenica da najveći otok doseže jedva šest kilometara. Do njih se može doći brodom, hidroavionom ili pak kombiniranjem obaju sredstava.

U glavnom gradu Male skoro 99% stanovništva je muslimanske vjeroispovijesti, zbog čega su unos i konzumacija alkohola strogo zabranjeni, osim u turističkim resortima. Maldivi su na glasu kao jedna od najsigurnijih zemalja za odmor, a tamošnja lokalna arhitektura prepoznatljive je plavo-bijele boje koja je često obogaćena tirkiznom, narančastom i ljubičastom.

Na Maldivima možete vidjeti ribe i morski svijet svih boja i oblika te kornjače, morske pse i dupine, ali i plažu koja kao da je izašla iz neke bajke ili znanstveno fantastičnog filma. Radi se o plaži „More zvijezda“, gdje more noću svjetluca u sitnim plavim svjetlima zahvaljujući  fitoplanktonima. Ako to nije egzotično, onda ne znamo što jest!

PODIJELI: