
NEPOZNATI LJEPOTAN
Proljeće je i sezona šparoga je u punom jeku, a napokon im je i malo pala cijena. U sjeni divlje šparoge često ostaje njezina uzgojena verzija, deblja, nježnijeg okusa, dostupnija i povoljnija. Mi upravo te uzgojene obožavamo i ovih se dana redovito nalaze na našem jelovniku. Uzgojene šparoge možete naći na tržnicama i trgovinama tijekom proljeća i ranog ljeta, a idealna su namirnica za brojna jela, od onih vegetarijanskih, ribljih, pa sve do jela na žlicu. Jela sa šparogama raznolika su i recepti su većinom vrlo jednostavni za pripremu, a u nastavku vam donosimo nekoliko prijedloga kako da iskoristite ovo proljetno povrće prepuno okusa, vitamina i minerala.
Prije pripreme, šparogama treba otkinuti donji, drvenasti dio stabljike jer je samo gornji dio jestiv. Termička obrada je, o kojem se god jelu radilo, kratka jer će dužim kuhanjem ili pečenjem one izgubiti svoju hrskavost i svježinu. Ako ih dodajete u tjesteninu ili salate, dovoljno je narezati ih na željele komade i peći ih 7-8 minute na maslinovom ulju, s malo soli. Isprobajte ih i grilane: na roštilju im ne treba ništa osim par kapi maslinovog ulja i malo soli.
Jedan od najpopularnijih recepata s uzgojenim šparogama ujedno i najjednostavniji. Šparoge s pršutom (a možete koristiti i tanko narezanu slaninu) pripremite tako da svaku šparogu omotate u komad pršuta, posložite ih u lim za pečenje (ne trebate ni soliti jer je pršut slan), pa ih pečete 15-ak minuta na 200 stupnjeva. Ako imate tanje šparoge, jednom kriškom pršuta možete omotati i više njih. Rezultat je meka šparoga i hrskavi pršut, idealno predjelo ili snack uz druženje i čašu vina.
Juha od šparoga jednostavan je obrok koji slavi kraljicu proljetnog povrća. Osim vezice šparoga, trebat će vam dobar temeljac, nešto povrća i blender kojim ćete sve uspitniti, te kiselo vrhnje koje će juhi dati kremoznost. Priprema je stvarno jednostavna, a okusi bogati.
PROČITAJ VIŠE Recept za juhu od šparoga potražite ovdje.
Jelo poput rižota uvijek je dobar odabir za ručak. Pogotovo ako imate ograničeno vrijeme za pripremu i žudite za jelom koje se brzo priprema, izuzetno je ukusno i želite da se sastoji od namirnica koje su lako dostupne. Ovo je vegetarijansko jelo, ali po želji možete ga raditi i s mesom ili dodati komadiće prepržene slanine. Ali čak i ovakav, u svom najjednostavnijem obliku, pun je okusa i savršen je prilog ili čak samostalni, lagani obrok.
PROČITAJ VIŠE Kako pripremiti rižoto sa šparogama pročitajte ovdje.
NEPOZNATI LJEPOTAN
Kvizovi
Vijugava šetnica
INSPIRATIVNA MIKRO-EKSPEDICIJA
Istarski ljepotan
ODLIČNA IDEJA ZA IZLET
Ručak za pamćenje
Legendarno mjesto
TRAŽENA BILJNA DELICIJA
KAKVO OSVJEŽENJE
Recepti za prigodne dane
SKUHAJTE NA VRIJEME!
Tjedan azijskih specijaliteta
Uskršnja trpeza
Savršena za uskrsni stol