Hrana i piće

Nekad sirotinjsko jelo koje su pripremali mađarski seljaci danas se smatra pravom delicijom: u njega ide tek nekoliko namirnica koje sigurno imate u smočnici

Nije tajna da je Budimpešta jedna od najpopularnijih turističkih destinacija koja svake godine privlači milijune ljudi iz svih krajeva svijeta. Nebrojeno je puta mađarska prijestolnica okrunjena titulom najljepše europske metropole, a osim glavnog grada cijela je zemlja poznata po prekrasnim malim gradovima i selima, termalnim izvorima ljekovite vode, prirodnim biserima poput jezera Balaton, ali i izvrsnoj gastronomiji! A pričati o hrani, a ne spomenuti langoš, koji u toj zemlji ima kultni status, bio bi pravi grijeh! Ovo slasno i hrskavo tijesto prženo u dubokom ulju tipično je mađarsko jelo koje se spravlja na različite načine, u slanim i slatkim varijantama, a priča o njegovom nastanku jednako je zanimljiva kao i povijest cijele države!

DRUGA PERSPEKTIVA PLOČABritanci kažu da je ovo najružniji grad u Hrvatskoj. Mi se ne bi složili, ljepote ovog kraja zaista ostavljaju bez daha
Nastavi čitati

U POVIJESTI SU LJUDI PEKLI KRUH JEDNOM TJEDNO, A MALE GRUDICE TIJESTA KOJE SU OSTALE NAKON PRIPREME KORISTILE SU SE ZA IZRADU LANGOŠA​

Langoš je duboko ukorijenjen u mađarskoj kuhinji i povijesti. Ova ukusna pržena lepinja, koju su mađarski seljaci pripremali od ostataka tijesta za kruh, simbolizira jednostavnost i snalažljivost toga doba. Naziv “lángos” potječe od mađarske riječi “láng”, koja znači plamen, što upućuje na izvorni način pripreme ove delicije u pećima blizu vatre. Time se dodatno naglašava duboka povezanost ovog jela s tradicijom i svakodnevnim životom mađarskog naroda.

Nekoć jednostavan i hranjiv obrok mađarskih seljaka s vremenom je doživio značajnu transformaciju. Recept se postupno razvijao, a ključna promjena nastupila je kada se počeo pržiti u dubokom ulju. Time je langoš dobio prepoznatljivu hrskavu, zlatnu koricu, koja je postala savršena podloga za raznovrsne dodatke poput kiselog vrhnja, sira i češnjaka. Danas se langoš često može pronaći na ulicama mađarskih gradova, gdje je postao nezaobilazna ulična delicija, posebno popularna na lokalnim tržnicama i gastronomskim festivalima.

POMOĆ TEHNOLOGIJEDala sam ChatGPT-ju da mi isplanira produženi vikend u Solunu. Evo kakav plan mi je složio, što je "fulao" i hoću li ga ponovo koristiti!
Nastavi čitati

LANGOŠ JE U MAĐARSKOJ POSTAO PRAVI DRUŠTVENI FENOMEN

U modernim restoranima langoš se danas priprema s raznovrsnim egzotičnim sastojcima, poput tajlandskih, meksičkih i grčkih začina, dok tradicionalni recepti s kiselim vrhnjem, sirom i češnjakom i dalje ostaju omiljeni među gostima. Ova jednostavna, ali izuzetno ukusna kombinacija okusa i dalje privlači ljude svih generacija. Mađari će nerijetko reći kako je Langoš prerastao iz ulične hrane u pravi društveni fenomen. Na uličnim štandovima ljudi se okupljaju, razgovaraju i uživaju u ovom tradicionalnom jelu koje spaja prošlost i sadašnjost​.

ZA AUTENTIČAN DOŽIVLJAJ POSJETITE VELIKU TRŽNICU U BUDIMPEŠTI

Velika tržnica u Budimpešti nekoliko je puta proglašena najljepšom tržnicom u Europi, a nagrađena je i s nekoliko nagrada za svoju arhitekturu. I da stvar bude još bolja: CNN tvrdi da je to najljepša tržnica na svijetu. Mjesto je to koje se mora naći u “itineraru” svakog putnika koji voli hranu i upoznavanje lokalnog načina života. Sama je zgrada arhitektonska poslastica za oči, a ono što kriju njezini zidovi poslastica je za sva osjetila. Na tri etaže pripremaju se i prodaju razna jela, prvenstveno ona tipična za Mađarsku, pa tako ovdje ne propustite probati langoš i uživati u autentičnoj atmosferi.

AKO ŽELITE NAPRAVITI LANGOŠ KOD KUĆE, OVO JE TRADICIONALNI RECEPT KOJI MAĐARI KORISTE U SVOJIM DOMOVIMA

Za pripremu tradicionalnog langoša prema receptu sa stranice Hungary Today, trebat će vam sljedeći sastojci:

  • 350 ml mlake vode
  • 25 g kvasca
  • 500 g brašna
  • 1 žlica ulja
  • 1 žličica soli
  • 1 žličica šećera
  • Ulje
  • Češnjak
  • Ribani sir
  • Kiselo vrhnje

POSTUPAK PRIPREME

  • Priprema tijesta: Zagrijte vodu dok ne postane mlaka, zatim u nju dodajte kvasac i šećer. Pričekajte dok kvasac ne počne raditi i smjesa ne naraste.
  • Izrada tijesta: U zdjeli pomiješajte brašno i sol, zatim ulijte vodu s nadošlim kvascem. Dodajte ulje i umijesite glatko tijesto. Ostavite tijesto da odstoji jedan sat kako bi se udvostručilo.
  • Oblikovanje i prženje: Nanesite malo ulja na ruke i otkinite komade tijesta veličine teniske loptice. Oblikujte ih u diskove. Pržite ih u vrućem ulju dok ne postanu hrskavi i zlatno-smeđi s obje strane, što traje nekoliko minuta.
  • Posluživanje: Izvadite langoše na papirnate ubruse kako bi upili višak ulja. Obilno ih premažite kiselim vrhnjem i ribanim sirom. Po želji, možete dodati i naribani češnjak prije nego što nanesete vrhnje i sir.

Aktualno

Pročitajte još