TJEDNI JELOVNIK Od variva i juha do izdašnih mesnih jela: imamo sedam fantastičnih prijedloga za svaki dan

Foto: Shutterstock
piše Putni Kofer

Koliko god voljeli kuhati i isprobavati nove recepte i okuse, svi se često okrećemo jednostavnim jelima. Tradicionalnim receptima, hrani koja je ukusna, a ne zahtijeva puno vremena i kulinarskog umijeća. Bilo da vam se jede nešto toplo, na žlicu, raspoloženi ste za okrepljujuću juhu ili jelo bez mesa, donosimo vam sedam prijedloga za ovaj tjedan među kojima ćete sigurno naći nešto za sebe.

Možemo li pojesti previše lubenice? Kraljica ljeta jako je zdrava, ali neki bi ljudi ipak trebali pripaziti

KELJ VARIVO UKUSAN JE RUČAK NA ŽLICU

Kad se radi o jelima na žlicu, kelj varivo jedno je od najpopularnijih na ovim prostorima, uz bok grahu, grašku i varivu od mahuna. Riječ je o povoljnom jelu, za koje sastojci čak ni sada, nakon brojnih poskupljenja, nisu veliki trošak. Jedemo ga tijekom cijele godine, ali posebno je popularan zimi. Dobro podnosi niske temperature pa je i usred zime moguće nabaviti svježu, domaću glavicu. Kuhajte ga u velikom loncu i imat ćete ručak i za dva dana.

Recept za kelj varivo potražite ovdje.

KUKURZNA ZLEVANKA KAO DORUČAK, MEĐUOBROK ILI UMJESTO KRUHA

Bilo da vam se jede nešto toplo, na žlicu, raspoloženi ste za okrepljujuću juhu ili jelo bez mesa, umjesto kriške kruha sljedeći put poslužite zlevanku! Slana kukuruzna zlevanka idealna je za doručak, večeru i međuobrok, možete ju ponijeti na izlet, a uspješno će zamijeniti i kruh ako pripremate neki lakši ručak. Zlevanka ima više imena, naziva se i zlevka, izljevača, mutnjara, a sva imena podrazumijevaju ono što većina ljudi kod jednostavnih recepata voli: da sve izmuti u istoj posudi i samo “izlije” u lim za pečenje.

Koji je primorski gradić prije 250 godina bio najveći u Hrvatskoj? Imao je više stanovnika od Zagreba, Rijeke i Varaždina

Ovdje saznajte kako napraviti sočnu kukuruznu zlevanku.

ĆUFTE U UMAKU OD RAJČICA SVI VOLE

Mesne okruglice su jedno od onih jela koja se pripremaju u gotovo svim kulturama. Neki ih peku, drugi poslužuju sa špagetima, treći kuhaju s egzotičnim začinima… Kod nas je omiljeni način pripreme i posluživanja onaj s umakom od rajčice, a kao prilog je gotovo obavezan pire krumpir. Ćufte u umaku od rajčice jedno je od onih jela čija priprema ne zahtijeva puno vremena ni vještine, a vole ih gotovo svi.

Jednostavan recept za najfinije ćufte potražite ovdje.

MIRISNI VINSKI GULAŠ KLASIK JE KOJI UVIJEK PROLAZI

Nekad smo raspoloženi za eksperimentiranje i isprobavanje novih, neobičnih i egzotičnih recepata, no ipak se češće u svakodnevnom životu okrećemo klasici i dobro poznatim okusima. Naizgled jednostavna jela uvijek su rado viđena na stolovima. Jedan takav klasični recept za svaki dan je i onaj za vinski gulaš. Napravite odjednom veću količinu i zamrznite ga u manjim porcijama i uvijek ćete imati brzi ručak pri ruci, za koji ćete samo još morati skuhati tjesteninu.

Recept za mirisni vinski gulaš potražite ovdje.

OSLIĆ S KRUPIROM LAGAN JE I UKUSAN RUČAK

Zdravstveni stručnjaci se slažu, svatko bi od nas trebao nekoliko dana u tjednu odabrati obrok bez mesa. Izbora je zaista mnogo, samo treba malo biti maštovit. Ako vam se danas jede jednostavno jelo od ukusne, bijele ribe, napravite klasik koji je često na stolovima u hrvatskim domovima. Ovaj recept za kuhani oslić s krumpirom uspijeva svakome, a u njemu će uživati i najmlađi ukućani. Glavni sastojci ovog jela su oslić i krumpir, ali savršen okus daju mu dodaci poput češnjaka, maslinovog ulja, bijelog vina i peršina. Kako bi si olakšali čišćenje i filetiranje, kupite smrznuti filet oslića, koji prije pripreme treba biti sasvim odmrznut.

Recept za oslić s krumpirom potražite ovdje.

KREM JUHA OD KUKURUZA ZA POČETAK OBROKA ILI KAO SAMOSTALNO JELO

Juha može biti odličan početak ručka, ali i zaseban obrok, pogotovo kad nam na kraju dana treba lagana večera koja se jednostavno i brzo priprema. A jedna od onih koje će bez problema funkcionirati i kao obrok je kremasta juha od kukuruza. U ovom receptu koristimo kukuruz iz konzerve, no njega ljeti možete zamijeniti s 2-3 veća klipa kukuruza. Kao i sve krem juhe, i ova će biti bolja ako umjesto vode koristite mesni ili povrtni temeljac.

Kako pripremiti juhu od kukuruza doznajte u našem receptu.

SOČNE LAZANJE S MLJEVENIM MESOM

Tjestenina, meso, kremasti umak, sir. Jelo koje sadrži sve ove sastojke mora biti dobro, zar ne? Uostalom, dokazano je da postoji veza između određene hrane i poboljšanja emocionalnog stanja, a posebno se ističe tjestenina kao namirnica koja može povećati osjećaj sreće. Danas pripremamo lazanje s mljevenim mesom i bešamel umakom, slavno talijansko jelo koje je osvojilo cijeli svijet.

Recept za ukusne lazanje potražite ovdje.

PODIJELI ČLANAK