Veliki petak na tanjuru: recepti s oslićem koje će obožavati i oni koji “ne vole ribu”

Donosimo jednostavne i ukusne recepte s oslićem koji će razuvjeriti i najveće skeptike kad je riba u pitanju - idealno za Veliki petak i lagane proljetne obroke

Smrznuti fileti oslića i krumpir pripremljeni za kuhanje – osnovni sastojci za jednostavne i ukusne recepte s oslićem
Foto: Getty Images

Stručnjaci se slažu, riba bi trebala biti na jelovniku barem dva puta tjedno, a svatko bi trebao barem pokoji obrok zamijeniti onim bez mesa i obogatiti svoju prehranu jelima na žlicu, onima koja su bogata povrćem, mahunarkama, žitaricama… Mnogo ljudi zazire od ribe, kako zbog cijene, tako i raširenog vjerovanja da ju je komplicirano pripremiti. No, upravo kada su u pitanju smrznuti fileti oslića, recepti koji slijede dokazat će da ukusna riblja jela mogu biti i jednostavna i povoljna. Ako tražite ideju za ručak za Veliki petak, s ovim receptima nećete pogriješiti!

OSLIĆ U PIVSKOM TIJESTU: RECEPT KOJI ĆE ODUŠEVITI I ONE KOJI INAČE NISU LUDI ZA RIBOM

Ako ste nesigurni oko pripreme ribe, oslić je idealan za vaša prva riblja jela. Dostupan je smrznut i filetiran, što uvelike olakšava pripremu. Oslić je bijela riba koja pripada istoj porodici kao i bakalar, ali je od njega jeftiniji. Meso oslića je meko i ukusno, te izrazito zdravo. Ima malo kalorija, tek 71 na sto grama, a odličan je izvor proteina i gotovo uopće nema masti. Uvrstite oslić što češće na svoj jelovnik ako volite dobro jesti, a pritom paziti na zdravlje i liniju. Pivsko tijesto dodat će, naravno, nešto kalorija ovom jelu, koje najbolje ide s krumpir salatom. Recept za oslić u pivskom tijestu donosimo u nastavku:

SASTOJCI

  • 1 kg fileta oslića
  • sol
  • pola limuna
  • 400-450 g brašna (300 g za tijesto, ostatak za uvaljati ribu)
  • 0,4 l piva (lager, može i bezalkoholno)
  • 2 jaja
  • žličica suhog kopra
  • 1 dcl ulja
  • papar

POSTUPAK PRIPREME

  • Filete oslića odmrznite, provjerite da nema kostiju i dobro ih posušite ubrusom.
  • Posolite ribu, pokapajte limunovim sokom i pospite suhim koprom.
  • Odvojite 300 g brašna za tijesto, a ostatak stavite u duboki tanjur.
  • U dubljoj zdjeli pomiješajte 300 g brašna, jaja, pivo i malo soli. Umutite pjenjačom dok ne dobijete gustu, ali tekuću smjesu.
  • Zagrijte ulje u dubljoj posudi.
  • Svaki komad ribe uvaljajte prvo u brašno, zatim u pivsko tijesto i stavite na vruće ulje.
  • Pržite dok tijesto ne postane zlatno, zatim okrenite i pržite još nekoliko minuta (ukupno oko 10 minuta po komadu).
  • Izvadite ribu na tanjur prekriven kuhinjskim ubrusom kako bi se upio višak ulja.
  • Poslužite toplo, uz krumpir salatu i tartar umak.

KUHANI OSLIĆ S KRUMPIROM KOJI MOŽETE PRIPREMITI I OD FILETA SMRZNUTOG OSLIĆA

Glavni sastojci ovog jela su oslić i krumpir, ali savršen okus daju mu dodaci poput češnjaka, maslinovog ulja, bijelog vina i peršina. Kako bi si olakšali čišćenje i filetiranje, kupite smrznuti filet oslića, koji prije pripreme treba biti sasvim odmrznut. Ako morate ubrzavati taj proces, potopite ribu u hladnu vodu, no najbolje je da ju pustite da se postepeno odmrzava na zraku, ili čak u hladnjaku ako imate dovoljno vremena. S receptom se možete poigrati, pa mu, primjerice, dodati i mrkvu ili neko drugo povrće, ili koristiti sok od rajčice koji će mu dati kiseliju notu. No i ovakav, osnovni recept za kuhani oslić s krumpirom, oduševljava baš svakoga!

SASTOJCI

  • 500 g fileta oslića
  • 750 g krumpira
  • 2 dcl ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 5 režnjeva češnjaka
  • 1 dcl bijelog, suhog vina
  • Sol, papar
  • Svježi peršin (nekoliko grančica)

POSTUPAK PRIPREME

  • Krumpir ogulite i stavite kuhati oko 20 minuta.
  • Odmrznuti oslić operite, osušite, posolite i prelijte s par kapi maslinovog ulja. Narežite na 2-3 manja komada po filetu.
  • Kada je krumpir do pola kuhan, izvadite ga i narežite na ploške debljine oko 0,5 cm.
  • Češnjak očistite i sitno nasjeckajte ili protisnite.
  • Na dno širokog lonca stavite dio maslinovog ulja, složite sloj krumpira, zatim sloj oslića. Posipajte s malo češnjaka, maslinovim uljem, soli i paprom.
  • Nastavite slagati slojeve krumpira i ribe dok ne potrošite sve sastojke.
  • Podlijte s bijelim vinom i toplom vodom (ili ribljim temeljcem) tako da tekućina prekrije sve sastojke.
  • Kuhajte poklopljeno na laganoj vatri oko 30 minuta bez miješanja. Po potrebi prodrmajte lonac.
  • Par minuta prije kraja dodajte sitno sjeckani svježi peršin. Kušajte i po potrebi dodatno začinite.
  • Poslužite toplo u dubokim tanjurima, uz dodatak maslinovog ulja i svježeg kopra po želji.

Možda će vas zanimati i ovi riblji recepti:

Pročitajte još