
Bella Italia
U sjeni divlje šparoge često ostaje njezina uzgojena verzija, deblja, nježnijeg okusa, dostupnija i nešto povoljnija. Imamo 4 prijedloga za pripremu!
Proljeće je i sezona šparoga je u punom jeku, a napokon im je i malo pala cijena. U sjeni divlje šparoge često ostaje njezina uzgojena verzija, deblja, nježnijeg okusa, dostupnija i nešto povoljnija. Mi upravo te uzgojene obožavamo i ovih se dana redovito nalaze na našem jelovniku. Uzgojene šparoge možete naći na tržnicama i trgovinama tijekom proljeća i ranog ljeta, a idealna su namirnica za brojna jela, od onih vegetarijanskih, ribljih, pa sve do jela na žlicu. Donosimo nekoliko prijedloga kako da iskoristite ovo proljetno povrće prepuno okusa, vitamina i minerala.
Ovo svestrano povrće potječe iz porodice ljiljana, a otkriveno je da postoji više 300 vrsta. Međutim, samo je dvadesetak jestivo. Kod nas su najuobičajenije zelene šparoge, koje mogu narasti i do 20 centimetara. Bijele šparoge su skuplje jer rastu skrivene od sunca kako ne bi razvile klorofil. Najteže je naići na ljubičaste šparoge, koje su slađe i okusom podsjećaju na voće. Šparoge su riznica zdravlja, bogate su vitaminima i mineralima, a siromašne kalorijama.
Prije pripreme, šparogama treba otkinuti donji, drvenasti dio stabljike jer je samo gornji dio jestiv. Termička obrada je, o kojem se god jelu radilo, kratka jer će dužim kuhanjem ili pečenjem one izgubiti svoju hrskavost i svježinu. Ako ih dodajete u tjesteninu ili salate, dovoljno je narezati ih na željele komade i peći ih 7-8 minute na maslinovom ulju, s malo soli. Isprobajte ih i grilane: na roštilju im ne treba ništa osim par kapi maslinovog ulja i malo soli.
Jedan od najpopularnijih recepata s uzgojenim šparogama ujedno i najjednostavniji. Šparoge s pršutom (a možete koristiti i tanko narezanu slaninu) pripremite tako da svaku šparogu omotate u komad pršuta, posložite ih u lim za pečenje (ne trebate ni soliti jer je pršut slan), pa ih pečete 15-ak minuta na 200 stupnjeva. Ako imate tanje šparoge, jednom kriškom pršuta možete omotati i više njih. Rezultat je meka šparoga i hrskavi pršut, idealno predjelo ili snack uz druženje i čašu vina.
Juha od šparoga jednostavan je obrok koji slavi kraljicu proljetnog povrća. Osim vezice šparoga, trebat će vam dobar temeljac, nešto povrća i blender kojim ćete sve uspitniti, te kiselo vrhnje koje će juhi dati kremoznost. Priprema je stvarno jednostavna, a okusi bogati.
PROČITAJ VIŠE: Recept za juhu od šparoga potražite ovdje.
Jelo poput rižota uvijek je dobar odabir za ručak. Pogotovo ako imate ograničeno vrijeme za pripremu i žudite za jelom koje se brzo priprema, izuzetno je ukusno i želite da se sastoji od namirnica koje su lako dostupne. Ovo je vegetarijansko jelo, ali po želji možete ga raditi i s mesom ili dodati komadiće prepržene slanine. Ali čak i ovakav, u svom najjednostavnijem obliku, pun je okusa i savršen je prilog ili čak samostalni, lagani obrok.
PROČITAJ VIŠE: Kako pripremiti rižoto sa šparogama pročitajte ovdje.
Bella Italia
Kvizovi
Vožnja za pamćenje
ODMOR ZA PAMĆENJE
DRAGULJ ZADARSKOG ARHIPELAGA
Hvala Ryanairu što postoji!
ZASLADITE SE, ZASLUŽILI STE
MEDITERANSKI KLASIK
Razgovor s Josipom Korakom
U SAMOM MUZEJU
omiljena proljetna slastica
ISKORISTITE SEZONU
ISKORISTITE SEZONU
Ručak za pamćenje
Legendarno mjesto