TJEDNI JELOVNIK Ne znate što kuhati za ručak? Imamo sedam sjajnih recepata koji će biti po svačijem guštu

Foto: Canva

Živjeti na sendvičima i suhoj hrani, dostavama i fast foodu poprilično je skupa navika, kako za naš novčanik, tako i za zdravlje. Većina će se složiti da nema boljeg od kuhanog ručka pripremljenog kod kuće. No, problem su često ubrzani ritam života, obveze ili naprosto nedostatak ideja. Zato smo vam i ovaj tjedan pripremili tjedni jelovnik, kombinaciju jednostavnih jela, onih na žlicu, ali i onih bez mesa i nešto lakših s puno povrća. Pri pažljivijem planiranju obroka najvažnija je stvar priprema. Nabavite namirnice unaprijed, napunite zamrzivač i smočnicu, kuhajte za više dana odjednom. I pronađite ideju za ručak među ovih sedam recepata.

VARIVO OD PILETINE, GRAŠKA I NOKLICA

Varivo od piletine, graška i noklica je omiljeno jelo mnogih ljudi, jer je ukusno, hranjivo i vrlo jednostavno za pripremu. Piletina je bogata bjelančevinama i vitaminima B, dok grašak pruža vlakna, vitamine i minerale. Noklice su dodatak koji će ovo jelo učiniti još ukusnijim i zasitnijim, a osim toga, variva su odlična opcija za pripremu unaprijed, pa ih možete spremiti dan ranije ili ponijeti na posao kao ručak.

PROČITAJ VIŠE: Recept za varivo od piletine, graška i noklica.

OSLIĆ S KRUMPIROM NA ŽLICU

Zdravstveni stručnjaci se slažu, svatko bi trebao barem jedan dan u tjednu odabrati obrok bez mesa. Izbora je zaista mnogo, samo treba malo biti maštovit. Ako vam se jede jednostavno jelo od ukusne, bijele ribe, napravite klasik koji je često na stolovima u hrvatskim domovima. Ovaj recept za kuhani oslić s krumpirom uspijeva svakome, a u njemu će uživati i najmlađi ukućani.

PROČITAJ VIŠE: Recept za oslić s krumpirom.

MUSAKA OD KRUMPIRA I MLJEVENOG MESA

Musaka je tradicionalno jelo koje potječe iz prekrasne Grčke, a u svom izvornom obliku priprema se s patlidžanima, mljevenim junećim mesom, rajčicama i sve to preliveno kremastim bešamel umakom. Kod nas se uglavnom radi s krumpirom umjesto patlidžana i zalije se umućenim jajima. Ovo je ukusno i zasitno jelo koje će vas držati cijeli dan, gotovo je za samo sat vremena, a s ovim receptom zadovoljit ćete i najzahtjevnije gurmane u obitelji!

PROČITAJ VIŠE: Recept za musaku.

ZAPEČENA HELJDA S POVRĆEM

Ako ste raspoloženi za lakši obrok, s mnoštvom povrća i zdravom pseudožitaricom, morate isprobati ovaj recept. Zapečena heljda s povrćem može biti samostalno jelo, ako tražite vegetarijansku ili vegansku opciju, a može poslužiti i kao prilog uz ribu ili meso. Uz male preinake može čak postati vrlo ukusna hladna salata. Isto tako, ovo je jelo odlično i za ‘čišćenje frižidera’. U njega doslovno možete ubaciti namirnice koje su vam na dohvat ruke i koje ‘treba. Primjerice, onaj jedan nešto stariji luk, jedna jedina paprika, mrkva koja će uskoro omekšat… Isto tako, jelo je iznimno zahvalno što se tiče potencijalnog nereda u kuhinji jer – neće ga biti.

PROČITAJ VIŠE: Recept za zapečenu heljdu s povrćem.

VINSKI GULAŠ

Nekad smo raspoloženi za eksperimentiranje i isprobavanje novih, neobičnih i egzotičnih recepata, no ipak se češće u svakodnevnom životu okrećemo klasici i dobro poznatim okusima. Jedan takav klasični recept za svaki dan je i onaj za vinski gulaš. Postoje različite vrste gulaša, koje se razlikuju ovisno o vrsti mesa, začinima te načinu kuhanja. No u osnovi, uvijek se radi o dugo kuhanom mesu s mnoštvom mirisnih začina. U nastavku vam donosimo recept za vinski gulaš jer upravo vino daje jelu posebnu aromu. Možete napraviti odjednom veću količinu i zamrznute ga u manjim porcijama, tako ćete uvijek imati brzi ručak pri ruci, za koji ćete samo još morati skuhati tjesteninu.

PROČITAJ VIŠE: Recept za vinski gulaš.

TJESTENINA S PILETINOM I GLJIVAMA

Ako tražite neki jednostavni recept, ovaj za tjesteninu s piletinom i gljivama je upravo takav. Tjestenina je jedna od omiljenih namirnica, piletina je najkonzumiranije meso na svijetu, a i gljive rijetko tko ne voli. Zato je ova tjestenina s piletinom i gljivama odličan brzi ručak u kojem svi uživaju!

PROČITAJ VIŠE: Recept za tjesteninu s piletinom i gljivama.

TELEĆI RIŽOTO

Mnogima je jedno od omiljenih jela rižoto. Njegova svestranost, brojne kombinacije namirnica, okusa i začina, praktičnost i često jednostavna priprema čine ga odličnim izborom za ručak bilo kojeg dana u tjednu. Uz to, rižoto se priprema u jednom loncu, nema hrpe prljavog suđa i u jednom tanjuru dobijete i glavno jelo i prilog. Jedan od popularnijih mesnih rižota u Hrvatskoj je teleći rižoto, čija je priprema vremenski nešto duža, ali i dalje jednostavna i ne zahtijeva neke složene tehnike kuhanja.

PROČITAJ VIŠE: Recept za teleći rižoto.

Pročitajte još