Najljepša mala mjesta u Dalmaciji u kojima se osjeti onaj pravi mediteranski duh

Skradin, Foto: Ivo Biočina, TZ ŠKŽ
piše Putni Kofer

Svi oni koji žive u blizini mora znaju da je način života na dalmatinskoj obali mnogo više od navike. More i sunce su nešto drugo, oni su za Dalmatince izvor života, a brojna su istraživanja pokazala kako blizina mora utječe na zadovoljstvo životom, veće samopoštovanje, socijalno samopouzdanje, povećanu otpornost te smanjeni stres. Vrlo je vjerojatno da smo svi posjetili i doživjeli prekrasne gradove poput Dubrovnika, Splita, Zadra i Šibenika, no dopustite i manje razvikanim draguljima da vas osvoje svojim šarmom i načinom života. Ovo su najljepša mala mjesta u Dalmaciji u kojima se osjeti onaj pravi mediteranski duh baš u svakom kamenu!

Jedan od najljepših vidikovaca u Hrvatskoj, s kojeg pogled puca na čarobni kanjon, otočić i slapove, nerazvikana je tajna Nacionalnog parka "Krka"

NIN: GRADIĆ S TISUĆU PRIČA

Nedaleko od Zadra smjestio se najstariji hrvatski kraljevski grad, uzbudljive prošlosti i vibrantne sadašnjosti. Stara gradska jezgra Nina nalazi se na otočiću usred plitke lagune, a gradić okružuju prekrasne plaže i nalazišta ljekovitog blata. U Ninu možete posjetiti najmanju katedralu na svijetu, a jedan od najprepoznatljivijih motiva mjesta je krunidbena crkvica Svetog Nikole, koja se nalazi na brežuljku na ulazu u grad.

KOMIŽA: GRAD S MNOGO ZAVODLJIVIH LICA KOJEM ĆETE SE UVIJEK RADO VRAĆATI

Na zapadnoj obali Visa, povučen i vrlo izoliran od ostalog dijela otoka, smjestio se živopisni grad Komiža. Na glasu kao jedan od najtoplijih gradova na Jadranu, ovaj viški biser poznat je po dugogodišnjoj ribolovnoj tradiciji, intrigantnoj povijesti, zavodljivim okusima morskih delicija i autohtone vinske sorte vugave.

Od Drugog svjetskog rata pa sve do 1990. godine Komiža je bila u potpunosti izolirana, a 50 godina izolacije omogućilo joj je da zadrži izgled u svom izvornom obliku. Ljubitelji avantura ovdje mogu uživati u ronjenju, speleologiji i padobranskom letenju, a sve je veći interes i za vojnim turama.

Jedna od najboljih plaža za pse na svijetu nalazi se u Hrvatskoj! Ljubimci tamo imaju potpunu slobodu, a mogu uživati i u pivu, čipsu i sladoledu

OMIŠ: GRAD GUSARA, KLAPSKE PJESME I KRALJ AKTIVNOG ODMORA U DALMACIJI

Okružen visokim stijenama omiške Dinare, smješten na ušću Cetine uz more, Omiš je po mnogo čemu poseban dalmatinski gradić. Nalazi se između Splita i Makarske, a zbog jedinstvenog položaja smatra se i neokrunjenim kraljem aktivnog odmora na Jadranu. Tu se možete penjati na stijene, spuštati raftingom, letjeti ziplineom, jahati valove na surf dasci… Krase ga i lijepe plaže te prepoznatljive dalmatinske kamene uličice.

VRBOSKA: HVARSKA MALA VENECIJA

Vrboska na otoku Hvaru je u pravom smislu riječi biser Mediterana, šarmantno mjestašce koje turizam nije uspio promijeniti. Mnogi koji je posjete kažu da tamo vlada neopisiv mir koji će vam iscijeliti srce, dušu i tijelo, a zbog slikovitih mostića i prekrasnih kamenih kuća, hodajući njenim ulicama imat ćete osjećaj kao da ste se vratili u neko drugo vrijeme i promijenili stoljeće.

Autentična mediteranska arhitektura, originalne kamene kuće koje odišu starim vremenima, prekrasne nijanse plave i zelene boje, atrakcije koje izazivaju snažne emocije, mostići koji spajaju dvije obale zaljeva, iskonski mir, djevičanska priroda… Sve to je to najpitoresknije mjesto na otoku Hvaru u koje ćete se zaljubiti na prvi pogled. 

SKRADIN: SLIKOVITI GRADIĆ SMJEŠTEN NA PRAGU NACIONALNOG PARKA KRKA

U srcu Dalmacije, na mjestu gdje rijeka ljubi more, a kontinent se spaja s Mediteranom smjestio se Skradin, gradić čija je stara gradska jezgra zaštićeni spomenik kulture, koji čuva ulaz u jedan od najljepših hrvatskih nacionalnih parkova, Krku, i koji je mjesto vrhunske gastronomije i jela kakva se ne pripremaju nigdje drugdje.

Najpoznatije od tih jela svakako je skradinski rižot koji je oduševilo i svjetski poznatog chefa i gastro avanturista Anthonyja Bourdaina kada je snimao emisiju na hrvatskoj obali. „Holy S..t, kako je ovo dobro!“ uzviknuo je kad su mu ga servirali i utvrdio da želi zaplivati u loncu u kojem se kuhao. 

STARI GRAD: POVIJESNI DRAGULJ OTOKA HVARA

Stari Grad se smatra najstarijim gradom u Hrvatskoj kojeg su 384. godine prije Krista utemeljili Grci. Smješten na mjestu gdje se duboki zaljev dodiruje sa zelenilom prostranog polja, Stari Grad je povijesno srce Hvara, a prepoznao ga je i UNESCO 2008. godine kada je njegovu povijesnu jezgru i Starogradsko polje upisao na listu zaštićene svjetske baštine.

Njegova najpoznatija atrakcija je Tvrdalj, maleni renesansni dvorac s ribnjakom i perivojem iz 16. stoljeća kojeg je izgradio hrvatski pjesnik Petar Hektorović. Hvarani će vam reći da ga je gradio tijekom cijelog života i da mu je bio jednako važan kao i književno djelo.

PUSTINJA BLACA: OTKRIJTE KAKO SU NEKAD ŽIVJELI REDOVNICI PUSTINJACI

Na južnoj strani otoka Brača, između Bola i Milne, nalazi se staro pustinjačko prebivalište danas uređeno u zanimljiv muzej. Pustinja Blaca nema veze s pustinjama koje većini prve padaju na pamet. Nema pijeska ni deva, već je to mjesto na kojem su nekad živjeli redovnici pustinjaci. Danas su sačuvani i izloženi brojni predmeti koji posjetiteljima približavaju neobičan život koji su vodili.

Pustinjački samostan na tom se mjestu razvio u 16. stoljeću, nakon što su dvojica popova glagoljaša špilju Ljubitovica preuredili u mjesto za stanovanje. Posljednji pustinjak i upravitelj samostana Blaca bio je astronom Don Nikola Miličević koji je umro 1963. i iza sebe je ostavio vrijednu ostavštinu, poput teleskopa, gramofona, klavira…

PODIJELI ČLANAK