Čari Mediterana: Otok na kojem caruju ovce, netaknuta priroda i najljepše plaže na svijetu

Grad Cres
piše Putni Kofer

Ako želite uživati u netaknutoj i divljoj prirodi, doživjeti strme silaske na plaže koju su nebrojeno puta proglašene najljepšima na svijetu, upoznati najpitomije ovce na svijetu i kušati vino od kojeg glava ne boli, otputujte na otok Cres jer je to pravo mjesto gdje se možete opustiti i uživati. Bajkoviti Cres najveći je jadranski otok uz otok Krk i idealno mjesto za suživot s prirodom. Otok oduševljava svojom raznolikošću biljnog i životinjskog svijeta, iskonskom prirodom, mirisima, tišinom, tirkiznim morem, šumama, malim selima, ljubaznim stanovnicima i ukusnom hranom.

Mistični prirodni fenomen, koji nije rijeka, jezero, potok ni močvara, nerazvikano je carstvo vode, zelenila i životinja na istoku Hrvatske

OTOK CRES: SVE ČARI MEDITERANA I PITOME OVCE

Grad Cres je najveće naselje na otoku koje broji oko 2.500 stanovnika. Zbog povoljnog geografskog položaja, kroz povijest je grad Cres predstavljao utočište brojnim mornarima i mjesto gdje su se brodovi sklanjali tijekom lošeg vremena, a danas je popularan među nautičarima kojima pruža mirnu uvalu za ugodan odmor u tišini. Okružen je zidinama koje su, osim povijesnih obrambenih funkcija, predstavljale simbol stanovite suverenosti. Do dolaska Hrvata Cres je bio nastanjen Liburnima, ali postoje i tragovi nekadašnje grčke, rimske i bizantinske prisutnosti.

Ovo šarmantno mjesto nudi sve čari mediteranskog grada – od gradske kule, simpatičnog središta grada, restorana i gradskih plaža, a oko grada prostiru se brojne šetnice, biciklističke staze i planinarski putevi. I da, otokom i gradom danas caruju ovce koje slobodno pasu i lutaju naokolo, a kad se požele odmoriti nerijetko legnu na cestu i nasmiju prolaznike.

DVIJE TRAJEKTNE LINIJE, NAJUKUSNIJA JANJETINA I DOMAĆE VINO

Otok Cres povezan je s kopnom dvjema trajektnim linijama: Valbiska-Merag, trajektna linija koja spaja otok Krk i otok Cres te linijom Brestova-Porozina, koja spaja poluotok Istru s Cresom. Vožnja na obje linije traje 20-tak minuta, trajektne linije su jako česte, a za vrijeme velikih gužvi u ljeto trajekti plove bez prestanka.

Za uzbudljiv jednodnevni city break ne morate daleko, do ovih prekrasnih gradova nećete voziti više od dva sata

Za razliku od ljetnih mjeseci kada otok Cres posjećuju brojni turisti, zime su tihe i mirne. Nađete li se na Cresu dobro je znati da je otok pogodan i za brdski biciklizam, a njegova posebnost leži u starim putovima koji su nekada bili jedina poveznica među selima i sa samim gradom. Nakon aktivnosti probajte otočku janjetinu, za koju se domaćini vole pohvaliti da je najukusnija na svijetu, čak aromatičnija od paške, a u gradu Cresu obavezno isprobajte domaće vino i kupite med od kadulje.

PODIJELI ČLANAK