Čari Mediterana: Otok na kojem caruju ovce, netaknuta priroda i najljepše plaže na svijetu

Grad Cres
piše Putni Kofer

Ako želite uživati u netaknutoj i divljoj prirodi, doživjeti strme silaske na plaže koju su nebrojeno puta proglašene najljepšima na svijetu, upoznati najpitomije ovce na svijetu i kušati vino od kojeg glava ne boli, otputujte na otok Cres jer je to pravo mjesto gdje se možete opustiti i uživati. Bajkoviti Cres najveći je jadranski otok uz otok Krk i idealno mjesto za suživot s prirodom. Otok oduševljava svojom raznolikošću biljnog i životinjskog svijeta, iskonskom prirodom, mirisima, tišinom, tirkiznim morem, šumama, malim selima, ljubaznim stanovnicima i ukusnom hranom.

OTOK CRES: SVE ČARI MEDITERANA I PITOME OVCE

Grad Cres je najveće naselje na otoku koje broji oko 2.500 stanovnika. Zbog povoljnog geografskog položaja, kroz povijest je grad Cres predstavljao utočište brojnim mornarima i mjesto gdje su se brodovi sklanjali tijekom lošeg vremena, a danas je popularan među nautičarima kojima pruža mirnu uvalu za ugodan odmor u tišini. Okružen je zidinama koje su, osim povijesnih obrambenih funkcija, predstavljale simbol stanovite suverenosti. Do dolaska Hrvata Cres je bio nastanjen Liburnima, ali postoje i tragovi nekadašnje grčke, rimske i bizantinske prisutnosti.

Ovo šarmantno mjesto nudi sve čari mediteranskog grada – od gradske kule, simpatičnog središta grada, restorana i gradskih plaža, a oko grada prostiru se brojne šetnice, biciklističke staze i planinarski putevi. I da, otokom i gradom danas caruju ovce koje slobodno pasu i lutaju naokolo, a kad se požele odmoriti nerijetko legnu na cestu i nasmiju prolaznike.

Najljepše skriveno mjesto na moru: mistično naselje Lubenice u kojem vlada nebeski mir

DVIJE TRAJEKTNE LINIJE, NAJUKUSNIJA JANJETINA I DOMAĆE VINO

Otok Cres povezan je s kopnom dvjema trajektnim linijama: Valbiska-Merag, trajektna linija koja spaja otok Krk i otok Cres te linijom Brestova-Porozina, koja spaja poluotok Istru s Cresom. Vožnja na obje linije traje 20-tak minuta, trajektne linije su jako česte, a za vrijeme velikih gužvi u ljeto trajekti plove bez prestanka.

Za razliku od ljetnih mjeseci kada otok Cres posjećuju brojni turisti, zime su tihe i mirne. Nađete li se na Cresu dobro je znati da je otok pogodan i za brdski biciklizam, a njegova posebnost leži u starim putovima koji su nekada bili jedina poveznica među selima i sa samim gradom. Nakon aktivnosti probajte otočku janjetinu, za koju se domaćini vole pohvaliti da je najukusnija na svijetu, čak aromatičnija od paške, a u gradu Cresu obavezno isprobajte domaće vino i kupite med od kadulje.

Izmišljena država u srcu Europe: izdaje vlastite vize, ima svoju himnu, zastavu i predsjednicu

PODIJELI: