Koliko ima nacionalnih parkova u Hrvatskoj? Upoznajte njihovu raznolikost i isplanirajte sljedeći izlet u najljepše krajeve naše zemlje

Foto: Shutterstock
piše Putni Kofer

Hrvatska je zemlja nevjerojatnih prirodnih ljepota, a ono što posebno oduševljava je njezina raznolikost. Od prekrasnih planinskih lanaca, gustih šuma, do otoka razbacanih po kristalno plavom moru, složit će se mnogi da sve najljepše od naše zemlje se može vidjeti u parkovima prirode i nacionalnim parkovima. Ako još uvijek ne znate koliko ima nacionalnih parkova u Hrvatskoj, u nastavku ćemo vas provesti kroz svih osam dragulja koje vrijedi posjetiti barem jednom u životu! Pa, krenimo redom…

Koji grad ima najviše muzeja na svijetu? Da ih sve razgledate trebali bi hodati mjesecima, a čuva i neka od najpoznatijih umjetničkih djela

NP BRIJUNI: OTOČJE KAO STVORENO ZA OPUŠTENI ODMOR TURISTI SU OTKRILI JOŠ U 19. STOLJEĆU

Čarobno otočje smješteno nedaleko od Pule s razlogom se smatra biserom istarskog poluotoka, a turisti su ga kao idealno mjesto za odmor otkrili još krajem 19. stoljeća. Brijuni se sastoje od ukupno 14 otoka i otočića, a najpoznatiji je Veliki Brijun koji je i najčešće odredište turističkih posjeta. Osim nevjerojatnih prirodnih ljepota, Brijuni su bogati i povijesnom i kulturnom baštinom, a posebna su atrakcija stope dinosaura koji su nekad nastanjivali otok.

Ovo je otočje obožavao i Josip Broz Tito, koji je na Brijune dovodio državnike iz cijelog svijeta, a iz njegovog vremena potječu i egzotične životinje koje je dobivao na dar – ljame, zebre te možda i najpoznatija stanovnica Brijuna – slonica Lenka. Ovdje žive i jeleni lopatari, paunovi, mufloni, okruženi bujnom mediteranskom vegetacijom.

NP KORNATI: RAJ ZA NAUTIČARE NAJLJEPŠE JE OBIĆI BRODOM

Kornati su najrazvedenija otočna skupina u Sredozemlju i sastoje se od čak 89 otoka, otočića i hridi poput bisera razbacanih po morskoj pučini. Bilo da otoke gledate s mora, kopna ili zraka, doživljaj je neponovljiv, no ovo je otočje poseban doživljaj obići brodom pa su Kornati oduvijek omiljena destinacija nautičara iz cijelog svijeta. No, čak i ako nemate jedrilicu, ne morate ostati uskraćeni za ove ljepote: izlete brodicama za turiste organiziraju lokalci iz svih obližnjih mjesta, poput Vodica, Biograda, s Murtera, Dugog otoka

Ove nerazvikane i neobične atrakcije u Istri potpuno će vas oduševiti: od tragova dinosaura, kosog tornja i pijane pruge do slapa koji inspirira pjesnike

Oni su kroz povijest odlazili na otoke raditi i baviti se poljoprivredom, čemu svjedoče i stoljetni maslinici i suhozidi. Otoci su podijeljeni na dva niza, Kornatski i Piškerski, a najpoznatiji su otoci Kornat, Žut, Piškera, Ravni Žakan… Ulaznica u nacionalni park, ovisno o veličini plovila, stoji od 20 do 1000 eura po danu, a dnevni turistički izleti iz okolnih mjesta stoje oko 30 eura.

NP KRKA: BUČNA IGRA VODE, ČAROBNI SLAPOVI I POVIJESNI LOKALITETI

Nevjerojatna igra vode, slapova, kaskada i jezera smjestila se na prostoru parka u zaleđu Šibenika. Na nešto više od 100 četvornih kilometara površine nalazi se sedam impresivnih slapova, Bilušića buk, Brljan, Manojlovac, Rošnjak, Miljacka slap, Roški slap i Skradinski buk, koji oduzimaju dah ljepotom i zaglušujućim šumom vode u slobodnom padu. Najpoznatiji je lokalitet Skradinski buk, slap visok 45 metara, koji je najlakše posjetiti brodom iz Skradina. No, i ostale lokacije u parku, iako manje razvikane, vrijedne su posjeta i uživanja.

Nešto sjevernije se smjestio Roški slap i Ogrlice, mjesto na kojem Krka slikovito preskače sedrene stijene i stvara prekrasne oblike, hidroelektrana Jaruna je najstarija u Europi i druga najstarija na svijetu, na Visovačkom jezeru smješten je otočić Visovac na kojem se nalazi Franjevački samostan Majke od Milosti…

NP MLJET: NAJZELENIJI OTOK KRIJE PRIRODNE BISERE I POVIJESNU BAŠTINU

Najstarije zaštićeno područje na Mediteranu nalazi se na samom jugu zemlje i zauzima oko dvije trećine najšumovitijeg hrvatskog otoka, Mljeta. More, jezera, krške jame i špilje, brojne biljne i životinjske vrste, bogata kulturna i povijesna baština… Sve ćete to pronaći na Mljetu. Najpoznatiji lokaliteti u nacionalnom parku su Veliko i Malo jezero koji su solinskim kanalom povezani s morem te otočić Svete Marije koji se nalazi na Velikom jezeru. Na njemu je Benediktinski samostan iz 12. stoljeća i posjet otoku uključen je u cijenu ulaznice za park.

U mjestu Polače nalaze se ostaci rimske palače, treće najstarije očuvane rimske građevine u Hrvatskoj, a cijeli je park prekriven gustom šumom, opasan slikovitim plažama i ispresijecan pješačkim, planinarskim i biciklističkim stazama za ljubitelje aktivnog odmora.

NP PAKLENICA: MJESTO NA KOJEM PLANINA LJUBI MORE

Park u kojem se nalaze neki od najviših velebitskih vrhova i najimpresivnije stijene za penjanje san je svih iskusnih planinara i alpinista. No, istovremeno, Paklenica i za one bez penjačkom i planinarskog iskustva krije niz tajni koje je mnogo lakše otkriti. Kanjoni Velike i Male Paklenice sa svojim pitomim, uređenim stazama prikladni su i za šetače bez puno kondicije i iskustva, a turistička su atrakcija i špilje i jame koje otkrivaju tajne podzemnog svijeta Velebita.

Među 115 speleoloških objekata, u kojima je skriven cijeli jedan svijet mnogobrojnih endemskih vrsta životinja, posjetitelje najviše privlači špilja Manita peć u donjem dijelu Velike Paklenice. Park je u nižim dijelovima bogat šumama, dok su viši vrhovi krševiti i kameni, no s njih se pružaju neki od najljepših pogleda na Jadran i Velebit.

NP PLITVIČKA JEZERA: POGLED NA VELIKI SLAP KADAR JE KOJI JE OSVOJIO CIJELI SVIJET

Plitvička jezera najstariji su nacionalni park Hrvatske, a među prvima su u našoj zemlji stavljeni na UNESCO-ov Popis svjetske prirodne i kulturne baštine. Nacionalni park sastoji se od šesnaest većih, imenovanih, i znatan broj malih jezera koji su kaskadno povezani slapovima. Svako godišnje doba Plitvička jezera pokazuju u novom, jednako prekrasnom i raskošnom ruhu: od zimskih mjeseci kada snijeg i led okuju jezera i slapove, do toplog i za šetnju idealnog ljeta, preko romantičnih zagasitih boja jeseni, sve do proljeća kada se sve zazeleni i voda nabuja…

Najpoznatiji kadar parka je pogled na Veliki slap, koji se naziva još i slap Plitvice, a sa svojih 80-ak metara radi se o najvišem slapu u Hrvatskoj. Nacionalni park ima dva ulaza i nekoliko preporučenih ruta obilaska.

NP RISNJAK: GUSTA I BOGATA ŠUMA MJESTO JE PRIRODE KAKVA JE NEKAD BILA

U najzelenijem dijelu Hrvatske smjestio se nacionalni park u kojem se na tek šezdesetak četvornih kilometara smjestilo čak 14 šumskih zajednica, a 70 posto parka je u zoni stroge zaštite. Parkom dominiraju masivi Risnjak (1528 m/nv) i Snježnik (1506 m/nv), omiljeni među planinarima i ljubiteljima prirode. No, niži predjeli dostupni su i onima koji nisu za svladavanje težih uzbrdica.

Šetnice do izvora rijeke Kupe i poučna staza Liska relativno su ravne staze koje vode kroz prekrasne krajolike i izletnicima otkrivaju najljepše od ovoga kraja bez velikih napora. Na području parka životinja po kojoj je dobio ime, ris, bila je izumrla pa su nove jedinke doseljene iz susjednih zemalja, a ovdje obitavaju i medvjedi, vukovi, lisice… Risnjak je najljepše istražiti na planinarskom ili pješačkom izletu.

NP SJEVERNI VELEBIT: ŠARENILO RAZNOLIKOSTI I NAJLJEPŠE PLANINSKE PANORAME U HRVATSKOJ

Iako nije najviša, Velebit je svakako najpoznatija i među planinarima omiljena hrvatska planina, a njegov je sjeverni dio zaštićen kao mjesto posebne ljepote. Čitav je prostor Nacionalnog parka obilje raznolikosti: tu su šume, travnjaci, stijene, izvori, vodena staništa… Najpoznatiji lokaliteti su Velebitski botanički vrh, zatim strogi rezervat Hajdučki i Rožanski kukovi, a nacionalnim parkom prolazi i najpopularnijih 16, od ukupno 57 kilometara najpoznatije planinarske šetnice u Hrvatskoj – Premužićeve staze.

Planinari osvajaju najljepše vrhove parka, među kojima su najpopularniji Veliki Zavižan, Zavižanski Pivčevac, Balinovac, Vučjak, a oni željni informacija ne propuštaju posjetiti Kuću Velebita u Krasnom, posjetiteljski i informacijski centar sa svim najvažnijim informacijama o parku i ovoj moćnoj planini.

PODIJELI ČLANAK