Ovakvu štrudlu koja hrska pod zubima još niste probali! Nadjev je na prvu neobičan, ali oduševljava sve koji ga probaju

Glazbena štrudla pravi je hit: u nju idu hrskavi corn flakes, kava, čokolada i orašasti plodovi, a recept su nam otkrili organizatori Štrudlafesta koji se održao proteklog vikenda

Glazbena štrudla
Foto: Štrudlafest
  • Vrijeme pripreme:oko 90 minuta
  • Broj porcija:12 osoba
  • Razina težine: Srednje
  • Kuhinja: Europska

Proteklog je vikenda održano deseto izdanje Štrudlafesta u selu Jaškovo u blizini Ozlja. Tijekom dva dana na tisuće je ljudi uživalo u različitim vrstama štrudle, održano je natjecanje za najbolju štrudlu Hrvatske, a vrhunac festivala bilo je obaranje svjetskog rekorda i izrada štrudle dugačke čak 3 kilometra. Ovo se događanje prometnulo u jedan od omiljenih rujanskih festivala, a organizatori su s nama podijelili recept za glazbenu štrudlu s kavom i čokoladom koji vam donosimo u nastavku.

ŠTO JE GLAZBENA ŠTRUDLA I KAKO SE PRIPREMA?

Ovaj su recept organizatori nazvali „Glazbena štrudla: Bachova kantata o kavi“ jer je upravo kava jedan od ključnih sastojaka. Ova štrudla s kavom i čokoladom naizgled ima neobičan nadjev, no kad se radi o ovom omiljenom desertu pravila nema i samo je nebo granica mašti. Ovaj je recept inspiriran Bachovom kantatom o kavi, a osmišljen u suradnji s Glazbenom školom Karlovac u sklopu proslave Noći glazbe na projektu „Music Food“.

Za dobru štrudlu najvažnije je tijesto. Ako ono nije dobro, nikakvi ga nadjevi neće spasiti. Možete, naravno, koristiti i kupovne kore, ali one s domaćim tijestom, priznat će svi, neusporedivo su bolje. Vješte ruke od običnog će brašna i vode, s malo ulja i soli, napraviti čudo. Ali prečice nema. Do savršenstva vodi samo puno vježbe i prakse.

GLAZBENA ŠTRUDLA: KAKAV JE NADJEV I KAKO GA PRIPREMITI

Nadjev je za ovu štrudlu, rekli smo, malo neobičan. U nju ne idu ni jabuke, ni šljive ni trešnje, štoviše, jedina voćna aroma je naribana korica naranče. Ali okus je bogat, prožet aromama kave, orašastih plodova i čokolade.

Sastojci

Za tijesto:

  • 850 g brašna
  • 50 ml ulja
  • 20 g soli
  • 300 ml vode

Za nadjev:

  • 6 jaja
  • 5 žlica šećera
  • 150 g oraha ili lješnjaka
  • 100 g bijele ili crne čokolada
  • Nekoliko žlica turske kave
  • 1 šalica cornflakesa (ili Petit keksa)
  • Korica jedne naranče

Postupak pripreme

  1. Od navedenih sastojaka zamijesite tijesto i ostavite ga da odstoji oko 30 minuta.
  2. Za to vrijeme pripremite nadjev. Odvojite bjelanjke i žumanjke. Žumanjke miksajte sa šećerom dok smjesa ne postane pjenasta. Dodajte joj mljevene orahe (ili lješnjake), i nekoliko žlica jake skuhane kave.
  3. Od bjelanjaka napravite snijeg pa ga dodajte smjesi od žutanjaka. Dodajte sjedinjenoj smjesi i malo naribane kore naranče.
  4. Razvucite tijesto valjkom. Premažite ga uljem pa ga rukama razvucite što je moguće tanje.
  5. Vrijeme je za slaganje štrudle. Na razvučeno tijesto stavite nadjev, neka prekrije oko polovice razvučenog tijesta, na nadjev stavite corn flakes (ili komadiće petit keksa), te po želji dodajte još sjeckanih oraha ili lješnjaka.
  6. Zarolajte štrudlu u željeni oblik i stavite u lim za pečenje koji ste prethodno namazali uljem.
  7. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva 25 d0 30 minuta.
  8. Dok se štrudla peče, otopite čokoladu i prelijte ju preko pečene štrudle. Po želji po vrhu posipajte još orašastih plodova ili naribane narančine korice.

Pročitajte još