
ODMAK OD KLASIKE
Iako gotovo zaboravljeno, ovo starinsko jelo i danas oduševljava jednostavnošću! Mekani valjušci s makom vraćaju okus djetinjstva u samo nekoliko zalogaja
Danas, kad su nam dostupni recepti, namirnice i okusi iz cijelog svijeta, ponekad zaboravljamo da je jednostavno često i najbolje. Baš su takvi bili deserti na kojima su odrasle naše bake, pa i roditelji, a koji se i danas rado pripremaju u brojnim domovima. Jedan takav brzinski obrok, ili jednostavni desert, bila i tjestenina, posipana s nečim što im je u tom trenutku bilo pri ruci. Ponekad su to bili orasi, nekad mak, a dodatak šećera na vrhu bio je obavezan. Danas se nakratko vraćamo u djetinjstvo, a tamo će nas odvesti valjušci s makom za koji vam donosimo recept!
Sjemenke maka oduvijek zauzimaju posebno mjesto u našoj kuhinji i gotovo je nezamislivo govoriti o tradicionalnim slasticama bez njih. Najpoznatija je, naravno, mirisna makovnjača koja se i danas rado priprema za blagdane i obiteljska okupljanja, a tu su i popularne mak kocke, dok bez maka ne bi postojala ni slavna međimurska gibanica, desert upisan na UNESCO-ovu listu nematerijalne baštine.
Danas je u većini svijeta mak ipak samo sinonim za ukusne slastice koje obožavamo u različitim varijantama. No, iza njegovog specifičnog okusa krije se i pravo bogatstvo hranjivih tvari. Sitne sjemenke maka iznenađujuće su zdrave: prepune su nezasićenih masnih kiselina koje blagotvorno djeluju na srce i krvne žile, sadrže vitamine B skupine važne za energiju i dobar rad živčanog sustava te cijeli niz minerala poput kalcija, željeza i magnezija. Upravo zato, mak je namirnica koja ne osvaja samo okusom, već i svojim dobrobitima za organizam!
Valjušci s makom nekoć su bili pravi klasik u kuhinjama kontinentalne Hrvatske, jelo koje se često pripremalo od jednostavnih namirnica dostupnih svima. Mak se pritom nije vezao isključivo uz ovu slasticu. Naime, u različitim krajevima uživalo se u njemu na razne načine, a posebno su bili omiljeni rezanci s makom koji su na istoku Hrvatske toliko ušli u svakodnevicu da su pronašli mjesto i u stihovima narodnih pjesama. Danas se ovaj običaj polako zaboravlja, no recept za valjuške još uvijek budi nostalgiju i vraća nas u doba kada se od malo sastojaka stvarala prava gozba.
Ovi krumpirovi valjušci, poznati i pod imenima šufnudle ili luleki, odlikuju se mekanim i zasitnim tijestom koje se priprema brzo i bez puno kompliciranja. Upravo zato savršeni su izbor kad poželite jednostavnu, a ipak posebnu improviziranu slasticu koja uvijek uspije i uvijek podsjeti na domaću toplinu.
Tijesto za valjuške slično je kao ono za knedle, a radi se s krumpirom. Omjer brašna i krumpira može varirati, ovisno o udjelu vode u krumpiru, no donosimo neke okvirne mjere. Ako želite veću količinu, samo udvostručite sastojke. Za ovo jelo za dvije osobe trebat će vam:
Za tijesto:
Za nadjev:
Mak je još u antičko doba smatran simbolom snova i plodnosti, a u srednjoj Europi postao je sastavni dio mnogih slastica. Ono što ih čini posebnima nije samo miris i okus, već i kontrast: krumpirovo tijesto, nekoć sirotinjska namirnica, pretvara se u pravu deliciju kad se susretne s tamnim, aromatičnim zrncima maka. Upravo u toj igri skromnog i raskošnog leži čar ovog jela koje, iako jednostavno, uvijek iznenadi svojom neobičnom harmonijom.
ODMAK OD KLASIKE
PROVJERENO DOBRA MJESTA!
NOVI FESTIVAL
kremasti klasik
OMILJENA MANIFESTACIJA
Ljuto na zagorski način
NIJE IM IŠLO?
LEGENDARNO MJESTO
Brzo, ukusno i drugačije
ODMAK OD KLASIKE
kremasti klasik
Bezvremenska klasika
Slatka čarolija
Jednostavno, a savršeno
Najslađa tajna Duge Rese
Klasik koji svi vole
Savršen ručak ili večera
Jednostavno, ukusno, domaće