Valjušci s makom nekoć su krasili stolove naših baka, a danas su prava retro poslastica koja spaja skromne sastojke i bogat, nezaboravan okus

Iako gotovo zaboravljeno, ovo starinsko jelo i danas oduševljava jednostavnošću! Mekani valjušci s makom vraćaju okus djetinjstva u samo nekoliko zalogaja

Foto: Shutterstock
  • Priprema:70 minuta
  • Broj porcija:2
  • Razina težine:Srednje
  • Kuhinja:Hrvatska

Danas, kad su nam dostupni recepti, namirnice i okusi iz cijelog svijeta, ponekad zaboravljamo da je jednostavno često i najbolje. Baš su takvi bili deserti na kojima su odrasle naše bake, pa i roditelji, a koji se i danas rado pripremaju u brojnim domovima. Jedan takav brzinski obrok, ili jednostavni desert, bila i tjestenina, posipana s nečim što im je u tom trenutku bilo pri ruci. Ponekad su to bili orasi, nekad mak, a dodatak šećera na vrhu bio je obavezan. Danas se nakratko vraćamo u djetinjstvo, a tamo će nas odvesti valjušci s makom za koji vam donosimo recept!

MAK JE BIO SIMBOL SMRTI, NARODNI LIJEK, A DANAS JE OMILJENI DODATAK SLASTICAMA

Sjemenke maka oduvijek zauzimaju posebno mjesto u našoj kuhinji i gotovo je nezamislivo govoriti o tradicionalnim slasticama bez njih. Najpoznatija je, naravno, mirisna makovnjača koja se i danas rado priprema za blagdane i obiteljska okupljanja, a tu su i popularne mak kocke, dok bez maka ne bi postojala ni slavna međimurska gibanica, desert upisan na UNESCO-ovu listu nematerijalne baštine.

Danas je u većini svijeta mak ipak samo sinonim za ukusne slastice koje obožavamo u različitim varijantama. No, iza njegovog specifičnog okusa krije se i pravo bogatstvo hranjivih tvari. Sitne sjemenke maka iznenađujuće su zdrave: prepune su nezasićenih masnih kiselina koje blagotvorno djeluju na srce i krvne žile, sadrže vitamine B skupine važ­ne za energiju i dobar rad živčanog sustava te cijeli niz minerala poput kalcija, željeza i magnezija. Upravo zato, mak je namirnica koja ne osvaja samo okusom, već i svojim dobrobitima za organizam!

MAK SE MOŽE JESTI S RAZLIČITIM VRSTAMA TJESTENINE

Valjušci s makom nekoć su bili pravi klasik u kuhinjama kontinentalne Hrvatske, jelo koje se često pripremalo od jednostavnih namirnica dostupnih svima. Mak se pritom nije vezao isključivo uz ovu slasticu. Naime, u različitim krajevima uživalo se u njemu na razne načine, a posebno su bili omiljeni rezanci s makom koji su na istoku Hrvatske toliko ušli u svakodnevicu da su pronašli mjesto i u stihovima narodnih pjesama. Danas se ovaj običaj polako zaboravlja, no recept za valjuške još uvijek budi nostalgiju i vraća nas u doba kada se od malo sastojaka stvarala prava gozba.

Ovi krumpirovi valjušci, poznati i pod imenima šufnudle ili luleki, odlikuju se mekanim i zasitnim tijestom koje se priprema brzo i bez puno kompliciranja. Upravo zato savršeni su izbor kad poželite jednostavnu, a ipak posebnu improviziranu slasticu koja uvijek uspije i uvijek podsjeti na domaću toplinu.

RECEPT ZA VALJUŠKE S MAKOM

Tijesto za valjuške slično je kao ono za knedle, a radi se s krumpirom. Omjer brašna i krumpira može varirati, ovisno o udjelu vode u krumpiru, no donosimo neke okvirne mjere. Ako želite veću količinu, samo udvostručite sastojke. Za ovo jelo za dvije osobe trebat će vam:

Sastojci

Za tijesto:

  • 600 g krumpira
  • 300 kg brašna
  • 1 jaje
  • 50 g maslaca
  • sol

Za nadjev:

  • 50 g maslaca
  • 6 žlica ljevenog maka
  • 5 žlica šećera

Postupak pripreme

  1. Ogulite krumpir i skuhajte ga, pa ostavite da se malo ohladi.
  2. Krumpir izgnječite u pire, dodajte mu maslac i sol i sve dobro izmiješajte da se sjedini.
  3. Jaje umutite, pa dodajte pireu. Dobro izmiješajte.
  4. Sada krumpiru dodajte brašno i mijesite dok se sve ne sjedini u lijepo tijesto.
  5. Oblikujte tijesto u kuglu pa ga ostavite da se kratko odmori.
  6. U loncu zagrijte vodu s malo soli. Dok čekate da zavrije, počnite raditi valjuške.
  7. Vlažnim rukama oblikujte duguljaste valjuške, neka budu dugi oko 5-6 centimetara.
  8. Skuhajte ih u kipućoj vodi. Bit će brzo gotovi – izvadite ih čim isplivaju na površinu.
  9. Na tavi rastopite maslac. Dodajte kuhane valjuške i kratko ih prepržite.
  10. Potom obilno posipajte makom i miješajte dok svi valjušci ne budu prekriveni.
  11. Valjuške s makom pospite kristal šećerom i poslužite toplo, ali jelo je ukusno i kad se ohladi.

Pročitajte još