Proljeće je najljepše na kontinentu: donosimo 11 genijalnih ideja za vikend izlete u unutrašnjosti Hrvatske

Kontinentalna Hrvatska izleti: Najljepša mjesta koja morate posjetiti
piše Putni Kofer

Prekrasni dvorci koji će vas odvesti u svijet bajki, impozantni muzeji i bogata kulturna baština, raskošni parkovi i šume, tradicionalna domaća kuhinja, vrhunska kapljica… Kontinentalna Hrvatska ima baš sve što vam je potrebno za savršen odmor i punjenje baterija. Od Slavonije i Baranje, Moslavine, Zagorja pa sve do Like i Gorskog kotara, u nastavku donosimo 11 genijalnih ideja za vikend izlete u unutrašnjosti Hrvatske!

KUTJEVO

Iako svi znaju da je Kutjevo danas jedno od najjačih vinskih središta u Hrvatskoj, u ovom malenom gradiću pronaći ćete i jedan od najljepših spomenika bogate kulturne baštine u Slavoniji – dvorac Kutjevo. Perivoj oko dvorca zaštićeni je spomenik parkovne arhitekture u kojem se nalazi nekoliko posebno vrijednih vrsta stabala poput ginka, bukve, lipe, aleje kestena i hrasta.

Prošetajte šarmantnim ulicama, posjetite najveću bačvu od slavonskog hrasta u kojoj se čuva kraljica vina graševina i degustirajte najfinije vinske kapljice ovoga kraja. Bit će to fantastičan vikend izlet u Požeško-slavonsku županiju koji ćete dugo pamtiti!

Obiteljska izletišta u okolici Zagreba: 11 najljepših seoskih imanja i domaćinstava

JASTREBARSKO

Zvuk ptičica koje skakuću s grane na granu, prijateljski nastrojeni i nasmiješeni mještani, impozantni dvorac koji s lakoćom vraća u daleku povijest, prirodni rezervati, slikoviti vrhovi, svjetski poznati vinogradi, najfinije vinske kapljice, domaća hrana, bogata ponuda aktivnog odmora… Sve je to Jastrebarsko, maleni gradić nedaleko od Zagreba koji zrači nekom posebnom energijom.

Ako vam je potreban mir, odlazak u prirodu i odmak od svakodnevice, u ovom životopisnom gradiću možete pronaći baš sve što će nahraniti vaše srce i dušu. Evo što sve posjetiti u Jastrebarskom, prekrasnom krajoliku koji ponosno nosi naziv hrvatska Champagna.

ČAKOVEC

Mali grad za velike emocije, tako mještani tepaju svom gradu. I zaista, Čakovec površinom nije velik, taman da ga cijelog možete upoznati i upiti njegov duh i atmosferu. Sam grad ima bogatu povijest koju je obilježila obitelj Zrinski, iz čijeg je vremena gradu ostala najveća znamenitost.

8 rajskih plaža na Pelješcu zbog kojih maštamo o godišnjem odmoru!

Stari Grad Zrinskih smješten je u centru grada, a taj nekadašnji utvrđeni dvorac danas je kulturno dobro od nacionalnog značenja. Na Franjevačkom trgu razgledajte samostan i crkvu, a nedaleko od njih Trgovački kasino, raskošnu zgradu s početka 20. stoljeća podignutu prije više od sto godina za udruženje trgovaca. Za dodatnu inspiraciju sa sjevera Hrvatske pročitajte naš članak ”Pet mjesta koja morate posjetiti u Međimurju”.

KUTINA

U zagrljaju Lonjskog polja i trsnog gorja smjestio se mali romantični gradić Kutina. Iako turistički još neotkriven, najveće središte Moslavine nudi brojne sadržaje kojima ćete moći ispuniti svoj dan. Ovdje ćete pronaći impozantna arheološka nalazišta, sakralnu baštinu i čarobne ulice koje će vas podsjetiti na neka prošla, minula vremena. 

Smješten u središtu grada u bivšem ladanjskom dvorcu grofova Erdődy, Muzej Moslavine najbolje dočarava bogatu prošlost ovoga kraja. U njemu ćete saznati sve o nekadašnjem prostoru još iz doba Panonskog mora, pitoresknim naseljima, neobičnim običajima, narodnim nošnjama i legendama koje se kroz stoljeća pričaju i prenose na nove naraštaje.

Rijeka ima savršen položaj za uzbudljive dnevne izlete: krenite u brda, na otoke i istražujte povijesne utvrde

VELIKI TABOR

Jedan od najočuvanijih, a po mnogima i najljepši, a uz Trakošćan svakako i najpoznatiji hrvatski dvorac nalazi se u mjestu Desinić. Samo ime dolazi mu od riječi tabor, što znači ratni logor. Muzej unutar Starog Grada čuva i stalni postav, ali je i mjesto društvenih događanja, izložbi, filmskih i glazbenih večeri.

Veliki Tabor je predivan primjer suživota stanovnika s vrijednom baštinom i zaštićenim spomenikom nulte kategorije. Kako i priliči dvorcu ovakve ljepote i vrijednosti, uz njega je vezana i legenda o Veroniki Desinićkoj i njezinoj ljubavi s Fridrikom Celjskim. Kako je njegov moćan otac bio protiv njihove ljubavi, naredio je da se Veroniku progoni i osudi kao vješticu.

RASTOKE

Udaljeno oko sat i pol vremena vožnje od Zagreba, čarobno mjestašce Rastoke idealna su destinacija za jednodnevni izlet. Ovdje ćete pronaći stare kuće i mlinice, brojne kaskade, slapove, terase, mlinice i otočiće u koje se teško ne zaljubiti. Samo ime malenog mjesta Rastoke, smještenog tik uz grad Slunj, označava kako se ovdje rastače voda, a mnogi ga nazivaju i Plitvicama u malom.

Prošetajte po prekrasnoj prirodi, udahnite svježi zrak i osjetite mirnoću koja vlada u zraku, a za predah od šetnje potražite konobu Pod rastočkim krovom. Ovdje možete uživati u domaćim, tradicionalnim specijalitetima poput njoka na Rastočki, palente na seljački, rezanaca Zrinski i Korana te pastrvama iz vlastitog ribnjaka. 

PAPUK

Park prirode Papuk obuhvaća veći dio površinom najveće slavonske planine (no ne i najviše, najviši je Psunj s vrhom Brezovo polje visokim 985 metara). Ova prekrasna planina idealno je odredište za aktivni odmor, posebno za planinarenje. Istoimeni najviši vrh na visini je od 953 metra nadmorske visine. Park je pun prirodnih fenomena, poput park šume Jankovac s uređenim izletištem ili područja Geoparka Papuk, ali i brojnih kulturno povijesnih spomenika, među kojima je najpoznatija utvrda Ružica Grad.

ERDUT

Dobro došli u carstvo graševine, u maleno mjesto Erdut koje se smjestilo na samom istoku Lijepe naše. Zanimljiv je podatak da erdutski kraj ima približno jednak broj sunčanih dana u godini kao i Dubrovnik pa ne čudi činjenica da su idealni vremenski uvjeti pogodovali rastu vinove loze i nadaleko čuvenoj proizvodnji vina. Iako je najpoznatiji po vinu, brojnim vinarijama i najvećoj bačvi od hrastovine staroj 150 godina, koja je uvrštena u Guinnessovu knjigu rekorda, najveća atrakcija mjesta sigurno su ruševni ostaci srednjovjekovnoga grada i kula Erdut koji se prvi put spominju u 15. stoljeću, ali se ne zna tko ih je i kako sagradio.

Kod erdutske kule počinje dva kilometra duga poučna staza koja vas kroz šumu vodi sve do obale Dunava, a u njezinoj neposrednoj blizini su brojni vinogradi i vinarije koje možete posjetiti uz raniju najavu. I zapamtite, nalazite se na istoku Hrvatske, u srcu Slavonije iz koje nitko ne odlazi gladan (i žedan)!

HRVATSKA KOSTAJNICA

Smještena u srcu netaknute prirode, Hrvatska Kostajnica je jedno od mjesta koje zadovoljava sve karakteristike idilične slikovitosti. Domaćini su već godinama na dobrom glasu zbog pripreme maštovitih slanih jela te slatkih od kestena, a omiljene specijalitete možete kušati na brdu Djed koje je dobilo ime po tajanstvenom starcu kojije u doba turskih osvajanja, kada su kršćanski običaji bili strogo zabranjeni, izlazio iz šume te mještanima nosio darove.

Ne propustite posjetiti Stari grad Zrinski, najvažniju utvrdu na srednjem toku rijeke Une koja kao da izranja iz smaragdnozelene rijeke, prošetajte njezinom obalom i upoznajte središte grada koje krasi barokna crkva Sv. Antuna Padovanskog te novi franjevački samostan. Ovaj zaboravljeni kraj osvojit će vas nekom posebnom mirnoćom, inspirativnošću i harmonijom.

GORNJA STUBICA

Brežuljkasti krajolik i zeleni bregi, male drvene hiže, raštrkana sela do kojih vode zavojite ceste, pogled na beskrajne vinograde, veličanstveni dvorci, povijesne priče i narodne legende – dovoljno da se uputite u Hrvatsko zagorje kojem tepaju da je zeleno srce Hrvatske? Gornja Stubica jedno je od najljepših malih zagorskih mjesta poznata po narodnom heroju Matiji Gupcu, najvećem junaku u Hrvata i simbolu borbu za potlačene. Priče o ustanku seljaka protiv plemića najbolje ćete doživjeti u Muzeju seljačkih buna koji se smjestio u baroknom dvorcu obitelji Oršić.

Nedaleko od dvorca, pokraj crkve Sv. Jurja, nalazi se i jedini živi svjedok Seljačke bune – više od 400 godina stara Gupčeva lipa koja će vas osvojiti šarmom na posve drukčiji način. Tradicionalni rustikalni stil drvenih hiža, koje najljepše izgledaju u jesen, te zavodljive zagorske štrukle dobar su razlog da već ovaj vikend isplanirate izlet u Zagorje!

KAMAČNIK

Ako razmišljate o izletu u prirodu prikladnom za sve uzraste i svaku razinu tjelesne kondicije, izletu koji će vas napuniti pozitivnom energijom i opustiti prekrasnim prizorima, neka vaše sljedeće odredište bude slikoviti kanjon Kamačnik. Staza počinje kod restorana Kamačnik u kojem nakon šetnje možete uživati u autohtonim jelima Gorskog kotara. Do Vrbovskog se jednostavno dolazi autocestom A6, Zagreb-Rijeka, a početak staze tek je nekoliko minuta vožnje udaljen od izlaza s autoputa.

Ako dolazite javnim prijevozom odaberite vlak: željeznička postaja nalazi se tek nekoliko stotina metara od početka staze. Ulaznica u kanjon stoji 25 kuna, a staza je uistinu ugodna za hodanje. Nema strmih uspona, a dugačka je tek tri kilometra u svakom smjeru te je upravo zbog toga omiljena za izlete obiteljima s djecom, kao i onima koji nisu spremni za teže pješačke ture.

PODIJELI: