Slatko je ne raditi ništa! Talijanska filozofija koja promovira opuštanje i uživanje u bezbrižnim trenucima osvaja svijet

Foto: Unsplash
piše Putni Kofer

Vrijeme je godišnjih odmora i mnogi su jedva dočekali te ležerne i bezbrižne dane kada ne rade baš ništa i uživaju u tom osjećaju. Bez svakodnevnog stresa i poslovnih obaveza, bez buke i gužve, ništa nije bitno osim ne raditi ništa. Upravo to stanje najbolje opisuje popularni koncept “Dolce far niente” koji ima duboke korijene u talijanskoj kulturi i jeziku te je postao sinonim za opuštanje i uživanje u bezbrižnim trenucima. Njegova povijest pruža uvid u talijansku filozofiju života, umjetnost i način razmišljanja kroz različite epohe.

Na kojem se jadranskom otoku nalazi jezero slanije od mora? Dio je zaštićenog prirodnog područja i savršeno je za kupanje

DOLCE FAR NIENTE: ”SLATKO JE NE RADITI NIŠTA”

Izraz “Dolce far niente” prvi put se pojavljuje u talijanskoj književnosti u djelima Dantea Alighierija, značajnog talijanskog pjesnika i pisca iz 13. stoljeća. Dante je već tada opisivao savršeno stanje duha koje se može postići isključivo kroz opuštanje i uživanje u trenucima i malim stvarima.

Tijekom razdoblja renesanse, talijanska umjetnost i kultura doživjele su procvat, a koncept uživanja u trenucima postao je središnji element društvenog života. U renesansnom slikarstvu često su prikazane scene svakodnevnog života u kojima pojedinci uživaju u čitanju, glazbi, igri i opuštanju. Ova umjetnička djela dodatno su popularizirala ideju “Dolce far niente” kao značajnog aspekta ljudske egzistencije.

U današnjem suvremenom kontekstu, ovaj izraz i dalje zadržava svoju ključnu ulogu u razumijevanju talijanske kulture, no njegova univerzalna privlačnost sada prevazilazi granice Italije. Povijest koncepta “Dolce far niente” ilustrira kako su kroz stoljeća ljudi cijenili potrebu za usporavanjem, opuštanjem i dubokim povezivanjem sa svijetom koji ih okružuje. Ako se, dakle, zapitate gdje u samoj Italiji, zemlji koja je ovaj koncept iznjedrila, možete doživjeti tu opuštenu filozofiju života, u nastavku donosimo nekoliko regija koje će vas zasigurno osvojiti!

Jedna od najboljih plaža za pse na svijetu nalazi se u Hrvatskoj! Ljubimci tamo imaju potpunu slobodu, a mogu uživati i u pivu, čipsu i sladoledu

TOSKANA: UŽIVANJE U ROMANTIČNIM SEOSKIM KUĆAMA, BOGATOJ KULTURI I VRHUNSKIM VINIMA

Romantične kamene seoske kuće okružene maslinicima i čempresima, svjetski poznate kulturne prijestolnice, srednjovjekovni gradovi na brežuljcima, vinski puteljci i vrhunska vina kojima je teško odoljeti… Sve je to čarobna Toskana, bez sumnje jedna od najljepših regija na svijetu koja posjetitelje toliko oduševi da se vraćaju iz godine u godinu.

Tijekom razdoblja srednjeg vijeka i renesanse zaista je bila zlatna, sa slikarima, kiparima i arhitektima koji su stvarali remek-djela svjetske klase. Nijedna regija u Italiji nije toliko opterećena plodovima svoje zemlje kao Toskana, gurmanska destinacija čiji stanovnici, ali i turisti kada dođu provodu sate i sate konzumirajući tradicionalnu hranu i domaće kapljice. Ako se prvi put susrećete s ovim dijelom Italije, ovo su gradovi u Toskani koji se moraju naći na vašoj „wish listi”.

SICILIJA: VATRENO PRIVLAČAN JUG ITALIJE

Sicilija je dom prekrasnim plažama, slikovitim planinskim lancima i vrhunskoj, domaćoj hrani. Teško je zamisliti bolji način da provedete ljeto od putovanja na vatreno privlačan jug Italije gdje se sudara sjevernoafrička, arapska i europska kultura već tisućama godina. Najveći otok Sredozemnog mora ujedno je na glasu kao najljepši mediteranski otok koji je i danas važan dio Italije, ne samo zbog prirodnih ljepota i tipičnog mediteranskog šarma, već i zbog drevnih spomenika koji su jedni od najvećih i najvažnijih atrakcija Apeninskog poluotoka.

OBALA AMALFI: MEDITERANSKI RAJ ZA UŽIVANJE U SVIM OSJETILIMA

Sa svojim ribarskim mjestašcima smještenima uz modro more i impozantnim planinama koje okružuju šarmantne talijanske gradiće, obala Amalfi pravi je užitak za sva osjetila. Dobila je prestižno mjesto na listi svjetske baštine 1996. godine, a UNESCO ju je opisao kao izvanredan primjer mediteranskog krajolika s iznimnim kulturnim i slikovitim prirodnim vrijednostima. Mnogi su umjetnici, skladatelji, redatelji i pisci upravo ovdje pronašli inspiraciju za svoja remek djela, a kada vidite ljepote koje se skrivaju u ovim rajskim mjestima, razumjet ćete i zašto.

PUGLIA: NAJBOLJE ČUVANA TAJNA JUGA ITALIJE

Italija je čizma, a Puglia je njezina peta. Otprilike tako možemo započeti priču o ovoj južnoj regiji na Apeninskom poluotoku koja je pravi raj za gurmane, ljubitelje kulture, aktivnosti na otvorenom i prekrasnih krajolika. Puglia je poznata po vrhunskom maslinovom ulju, vinu, mozzarella siru i tjestenini, a njezin krajolik je jednako impresivan kao i sama lokalna gastronomija. Od prostrane obale, preko zadivljujućih odmarališta pa sve do slikovitih ribarskih oaza, ovo su gradovi u Pugliji koje vrijedi posjetiti!

UMBRIJA: ZELENO SRCE ITALIJE

Smještena u dolini rijeke Tiber, Umbrija je malena živopisna regija stvorena za uživanje u prirodi i istraživanje skrivenih labirinata srednjovjekovnih uličica. Iako je jedina regija na južnom dijelu Apeninskog poluotoka koja nema izlaz na more, njeno područje obiluje prirodnim ljepotama i pitoresknim mjestima zbog kojih ćete zaboraviti na morsku nostalgiju i prepustiti se mediteranskim užicima na kopnu. Upoznajte Umrbiju i doživite zeleno srce Italije svim svojim osjetilima!

PODIJELI ČLANAK