TJEDNI JELOVNIK Sedam ideja i provjerenih recepata za ukusan ručak svaki dan: od krepkih jela na žlicu do “konkretnog” mesa i krumpira

Foto: Shutterstock
piše Putni Kofer

Topla pileća juha, omiljeno varivo od mahuna, vegetarijanski rižoto, izdašna musaka… To su samo neka od jela koja vam donosimo u našem prijedlogu tjednog jelovnika. Njime vas želimo inspirirati i dati vam ideju za ukusne obroke u tjednu koji je pred nama. Mnogi vole kuhati, ali kad to postane svakodnevna obveza, koju moramo uklopiti u svoj natrpani raspored, inače zabavan čin stvaranja ukusnih jela zna postati i opterećenje. Kako vam se to ne bi dogodilo, kad god možete planirajte obroke unaprijed i poslužite se pritom s naših sedam ideja za ovaj tjedan.

Napušteno ribarsko selo, koje su "progutali" bršljan, drveće i trava, nekad je imalo 2000 stanovnika. Danas ga obožavaju lovci na duhove

PILEĆI PAPRIKAŠ

Piletina je jedna od namirnica koja se najviše konzumira na svijetu. Pileće meso je meko, ukusno, svestrano. Od jedne se ptice može napraviti niz različitih jela: od pečenja, juhe, rižota, sve do ukusnog jela na žlicu. Upravo vam takvo danas predstavljamo. Pileći paprikaš klasik je koji je jednostavno napraviti, a koji vole gotovo svi. Za ukusan ručak treba vam tek fina piletina i nešto začina, a kako je u njemu već krumpir ne trebate smišljati dodatni prilog.

Kako pripremiti pileći paprikaš pročitajte OVDJE.

VARIVO OD MAHUNA

Na našim prostorima variva i jela na žlicu imaju kultni status. Praktična jela iz jednog lonca, puna povrća, jednostavna su za pripremu, brzo gotova i iznimno zdrava. Variva mogu biti bez mesa ili sadržavati komadiće piletine, kobasice ili suha rebra. To je njihova ljepota, što ostavljaju prostora za improvizaciju i prilagođavanje recepta onome što trenutno imate u hladnjaku. Uz varivo od graška, grah i kelj, jedno od najčešćih i omiljenih jela na žlicu mnogima je varivo od mahuna.

Ovaj je grad doslovno "sakrio" autobusnu liniju od turista jer ju zbog gužvi lokalci nisu mogli koristiti! Samo je nestala s Google karata…

Recept za varivo od mahuna potražite OVDJE.

RIŽOTO OD BUNDEVE

Bundeva je jedna od najzdravijih namirnica, koja odlično podnosi stajanje. Ako je pohranjena na ispravni način, u njoj bez problema možemo uživati cijele zime. Neovisno o vrsti, bundeva je bogata vitaminima, mineralima i vlaknima, a na sto grama ima tek nešto više od 25 kalorija. Ako razmišljate što biste mogli kuhati za ručak, a jede vam se nešto lagano i vegetarijansko, predlažemo izvrstan rižoto u kojem će sva punoća okusa ove prekrasne namirnice doći do izražaja.

Recept za rižoto od bundeve potražite OVDJE.

FINA PILEĆA JUHA

Fina, topla juha uvijek je rado viđena na stolu. Pileća ili kokošja juha je, uz onu goveđu, najčešća na stolovima u svim dijelovima Hrvatske. Bez dobre juhe teško je zamisliti svečaniji obrok, nedjeljni ručak ili hladne zimske večeri. Topla juhica krijepi organizam, daje mu energiju, a za onu pileću se često smatra i da liječi prehlade. U Zagrebu i na sjeveru Hrvatske tradicionalno se priprema „ajngemahtec“, no slična verzija postoji i u drugim krajevima.

Recept za pileću juhu potražite OVDJE.

OSLIĆ U PIVSKOM TIJESTU

Stručnjaci se slažu, riba bi trebala biti na jelovniku barem dva puta tjedno. Mnogo ljudi zazire od ribe, kako zbog cijene, tako i raširenog vjerovanja da ju je komplicirano pripremiti. No ovaj recept za oslić u pivskom tijestu demantirat će obje pretpostavke! Jednostavno ga je pripremiti, a zbog hrskavog omotača od tijesta u njemu uživaju i oni koji inače nisu obožavatelji hrane iz mora.

Kako pripremiti oslić u pivskom tijestu pročitajte OVDJE.

RESTANI KRUMPIR

U zimskim danima ništa ne paše bolje od konkretnih, zasitnih jela čije se recepture ne mijenjaju već stoljećima. Jedan od omiljenih priloga u hladnije doba godine je kombinacija restanog krumpira i kiselog kupusa, koja savršeno ide uz domaće kobasice, krvavice ili neodoljivi buncek. Koji god komad mesa nabavili za današnji ručak, ovaj će mu prilog biti savršena pratnja.

Kako pripremiti restani krumpir i kiselo zelje pročitajte OVDJE.

MUSAKA OD KRUMPIRA I MLJEVENOG MESA

Musaka je tradicionalno jelo koje potječe iz prekrasne Grčke, a u svom izvornom obliku priprema se s patlidžanima, mljevenim junećim mesom, rajčicama i sve to preliveno kremastim bešamel umakom. Kod nas se uglavnom radi s krumpirom umjesto patlidžana i zalije se umućenim jajima. Ovo je ukusno i zasitno jelo koje će vas držati cijeli dan, gotovo je za samo sat vremena, a s ovim receptom zadovoljit ćete i najzahtjevnije gurmane u obitelji!

Kako pripremiti sočnu musaku saznajte OVDJE.

PODIJELI ČLANAK