Bajkovita sela na hrvatskim otocima u kojima duh Dalmacije živi u svakom kamenu

Dol (Foto: Shutterstock)
piše Putni Kofer

Najrazvedenija obala u Europi, sa stotinama prekrasnih otoka, otočića i hridi, obasjana toplom mediteranskom klimom i tradicionalnom kuhinjom, okružena kristalno čistim i neodoljivo plavim morem… Koliko samo uspomena i emocija stane u samo jednu riječ – Dalmacija. I uistinu, ova je hrvatska regija prepuna ljepota, no mnogi će se složiti kako se najveći dragulji kriju na njenim otocima, osobito na mjestima s poviješću koja seže stoljećima unatrag. U nastavku smo izdvojili tri stara, prekrasna sela na Jadranu u kojima duh Dalmacije živi u baš svakom kamenu!

Emilio je "šaptač pticama", spašava ih, liječi i o njima brine: "Ovaj posao te uči kako živjeti s divljinom, a pritom na nju imati minimalan utjecaj"

PITVE: ŠARMANTNO SELO NA OTOKU HVARU JEDNO JE OD NAJOČUVANIJIH U HRVATSKOJ

Zahvaljujući svojoj stoljetnoj arhitekturi koja je pažljivo očuvana, ova veličanstvena bajka na otoku Hvaru smatra se jednim od najočuvanijih kamenih sela u Hrvatskoj. Osim bajkovitog izgleda mjesta u kojem vlada sklad između tradicionalnog načina života i netaknute prirode, malobrojni stanovnici svakodnevno uživaju u nevjerojatnom pogledu koji se pruža prema otoku Braču i makarskom primorju, ali i planinskim vrhovima Biokova. Mnogi kažu da se radi i o najboljim proizvođačima vina na otoku, a ako volite raditi svojim rukama i ne bojite se fizičkih poslova, u Pitvama se možete okušati u branju grožđa i maslina te proizvodnji maslinovog ulja i vina.

DOL NA BRAČU: OAZA MIRA I TIŠINE S POVIJEŠĆU KOJA SEŽE U 10. STOLJEĆE

Stare kamene kuće, uske uličice, mir i tišina te vrhunske konobe za uživanje u okusima Dalmacije: sve je to stalo na površinu malenog sela Dol na Braču, dva kilometra udaljenog od Postira. Dol je vrlo staro selo, prvi se put spominje u dokumentima iz 1345. godine, no postoje dokazi da je nastalo i ranije. Njegove crkvice, poput one svetog Mihovila koja datira s početka 10. stoljeća ili svetog Petra iz 11. stoljeća, dokaz su duge povijesti mjesta. Crkvica Svetog Petra čuva i najstarije zvono na Braču.

Dol je tipično staro dalmatinsko selo, no u današnje doba većinom je napušteno i nema puno stalnih stanovnika. Oduševljava zato ljubitelje seoskog turizma. Poseban je doživljaj posjetiti Kaštil Gospodnetić, konobu smještenu u staroj palači, koju vodi dvanaesta generacija obitelji koja živi u ovoj plemićkoj kući, zaštićenoj kulturnoj baštini. Tu su i konobe Toni i Dol, a sve poslužuju tradicionalnu dalmatinsku hranu poput peke, jela od otočke janjetine, a ako se vam se posreći, možda uspijete probati i autohtoni brački vitalac, jelo od janjećih iznutrica.

PODHUMLJE NA VISU: VINOGRADI, MASLINICI I NEVJEROJATNI OKUSI MEDITERANA:

Podno najvišeg vrha otoka Visa, Huma, smjestilo se selo koje je dobilo ime po svom položaju: Podhumlje, a koje je poznato po vrhunskom vinu i maslinovom ulju. Smješteno je oko 6 kilometara od Komiže, a okruženo je brojnim arheološkim lokalitetima, kao što su neolitski bazen Lokve i ostaci stare rimske vile u Bačkovu. U zaseocima koji ga okružuju mogu se vidjeti kuće i gospodarski objekti iz 19. stoljeća, a u samom naselju nalazi se crkva sv. Nikole. U Podhumlju je moguće iznajmiti smještaj u nekoj od starih kamenih kuća, a tijekom sezone otvorena i kušaonica OPG-a Sviličić u kojoj vrijedi probati maslinovo ulje, ali i razne vrste domaće travarice i likera.

PODIJELI ČLANAK