Hrvatska ima najmanji grad, najužu ulicu i najkraću rijeku na svijetu. Evo gdje se nalaze ove fascinantne atrakcije

Foto: Unsplash
piše Putni Kofer

Hrvatska je prepuna prirodnih ljepota, magičnih otoka, impresivne arhitekture, povijesti koja pleše na svakom koraku, jedinstvenih muzeja i prekrasnih dvoraca… Sve je to stalo u zemlju površine tek 56.594 četvornih kilometara koja je posljednjih nekoliko godina sve popularnija destinacija za brojne strane putnike. O Lijepoj našoj se piše i priča, a da je tako pokazuju naslovi najpopularnijih svjetskih medija koji su je nebrojeno puta okrunili titulom najljepše, najbolje i najatraktivnije države na Mediteranu. No, u moru bisera naša se zemlja može pohvaliti i nekim neobičnostima: najmanjim gradom, rijekom i ulicom na svijetu. Evo nekoliko zanimljivosti o Hrvatskoj koje možda niste znali!

Nerazvikani gradovi u Europi koje vrijedi posjetiti ovog proljeća: osvajaju ljepotom, šarmom, arhitekturom i životom koji teče njihovim ulicama

NAJMANJI GRAD NA SVIJETU NALAZI SE U ISTRI

Početkom 20. stoljeća u Humu je živjelo 976 stanovnika. Već 1931. godine njihov broj počeo je opadati, da bi nakon završetka Drugog svjetskog rata, prema službenom popisu, grad brojao samo 86 žitelja. Život u unutrašnjosti najvećeg hrvatskog poluotoka nije bio nimalo lagan pa se trend iseljavanja nastavio kroz godine.

Danas je ovaj istarski ljepotan dom za svega 20-tak ljudi, a iako se smatra gradom – u njemu nema semafora, prometnih znakova, službenih gradskih institucija, knjižnice, noćnih barova… Svih onih sadržaja koje smo navikli viđati u drugim urbanim sredinama. Da, sve je to Hum, najmanji grad na svijetu koji će vas osvojiti na prvi posjet!

NAJUŽI DIO ULICE KLANČIĆ ŠIROK JE TEK 40 CENTIMETARA

Razna mjesta u svijetu, pa tako i Hrvatskoj, ponose se iznimno uskim ulicama. Jedna od najužih nalazi se u slikovitom mjestu Vrbnik na otoku Krku i široka je tek 40 centimetara! Njome teško prolaze i oni sasvim prosječne građe, a dvije osobe se nikako ne mogu mimoići. No je li slikoviti Klančić uistinu najuža ulica na svijetu, kako se često navodi? Ipak nije, za nekoliko ju je centimetara „pobijedila“ ulica Spreuerhofstrasse u njemačkom gradu Reutlingenu. No lokalci će joj nastaviti tako “tepati”, a turisti se u njoj ne propuštaju slikati.

Nedaleko od Zagreba pronašli smo izletište u kojem hrana ima okus kao iz bakine kuhinje, okruženo je zelenim brežuljcima i mirom sela i prirode

Uskom ulicom ponosi se i Vodnjan, široka je 50 centimetara i nosi ime Stari grad. Legendarna je ulica u Dioklecijanovoj palači u Splitu, široka 57 centimetara, koju su lokalci prozvali „Pusti me proć“, jer upravo to treba viknuti onome s druge strane ulice kako ne bi krenuo u nju baš kad i vi.

OMBLA: TAJANSTVENA RIJEKA BLIZU DUBROVNIKA KOJA NOSI TITULU NAJKRAĆE NA SVIJETU

Biser Mediterana, Grad s velikim G, simbol slobode i razglednica Hrvatske poznata u cijelom svijetu – sve je to Dubrovnik, najjužniji i po mnogima najljepši hrvatski grad. Svake godine na tisuće ljudi posjećuje njegovu staru gradsku jezgru, koja svojom iznimnom ljepotom služi kao zanosna kulisa za nebrojene filmske produkcije, svi žele prošetati impresivnim zidinama i napraviti fotografiju ispred čuvenog Orlandovog stupa, ali samo rijetki znaju da se na ovom prekrasnom području nalazi i najkraća rijeka na svijetu – rijeka Ombla – duga samo 30 metara.

Njezin vodotok proteže se samo na 30 metara, dok se kruniše podno stijene Galebov kamen. S njezinog se izvora Dubrovnik napajao vodom za piće još od davne 1438. godine kada je izgrađen i pušten u pogon prvi dubrovački vodovod. Ova nova spoznaja donosi dodatni razlog svim ljubiteljima prirode i istraživačima diljem svijeta za posjet slikovitom jugu Hrvatske koji osvaja svojim ljepotama.

PODIJELI ČLANAK