Istra je u jesenskim bojama posebno čarobna, istražite njezine šarmantne gradove, prekrasnu prirodu i fenomenalnu hranu i vina

Foto: Shutterstock
piše Putni Kofer

Berba maslina, kušanje mladog vina, fuži s tartufima i bifteka sa šumskim gljivama, uživanje u prirodi koja pokazuje svoje najraskošnije lice… Naš najveći poluotok pravi je hedonistički raj i savršena destinacija koju se itekako isplati posjetiti tijekom jeseni, kada popuste ljetne gužve, a vrijeme je i dalje toplo za istraživanje nevjerojatnih ljepota i potpuno uživanje u darovima prirode. Jesen u Istri je zaista posebna, a mi smo u nastavku izdvojili pet genijalnih ideja za izlet koje će vas oduševiti!

Slikoviti povijesni most iz 14. stoljeća preživio je ratove, poplave i požare: vrvi životom i malim trgovinama i jedan je od najljepših simbola Toskane

GROŽNJAN: GRAD GLAZBE I UMJETNIKA OSVAJA SVOJIM TOPLIM JESENSKIM BOJAMA, ALI I TARTUFIMA ČIJI JE VRHUNAC SEZONE UPRAVO U LISTOPADU

Smješten na čarobnom brežuljku u unutrašnjosti Istre, srednjovjekovni gradić Grožnjan s ponosom nosi titulu grada umjetnika i glazbe. Ovdje su svaka ulica i kamen spomenik, a svaki korak ulazak u povijest. Prođite kroz kamena gradska vrata i zakoračite u neki sasvim drugačiji svijet od onog na koji ste navikli i osjetite dašak prošlih vremena. Cijeli je grad tijekom jeseni okupan najljepšim bojama prirode koje mu daju poseban, neodoljivi šarm.

Nakon istraživanja povijesnih atrakcija i impresivnih arhitektonskih zdanja, posjetite jedan od restorana u Grožnjanu i okolici i prepustite se uživanju u jelima od tartufa, koja su tipična za ovo predivno istarsko područje. Istarski bijeli tartuf, jedan od najcjenjenijih na svijetu, sazrijeva upravo u jesen, a oni iskusniji će vam reći da je najbolje kušati tu rijetku poslasticu odmah, svježe ubranu u njezinom izvornom okruženju.

VODNJAN: GRAD MASLINA, MURALA I UZBUDLJIVE POVIJESTI

Maslinovo ulje u Istri nikad nije bilo samo ulje, masnoća kojom začinjavamo salatu ili ga prelijevamo preko svježe pečene ribe. Ono je stil života za mnoge Istrijane, a grad koji njeguje posebnu vezu s maslinama i maslinovim uljem je bajkoviti Vodnjan. Njihova međusobna ljubav traje tisućama godina i slavi se manifestacijom Istravirgin, koja će se održati od 24. do 26. studenog.

Ove nerazvikane i neobične atrakcije u Istri potpuno će vas oduševiti: od tragova dinosaura, kosog tornja i pijane pruge do slapa koji inspirira pjesnike

No, bez obzira na to događanje koje okuplja veliki broj zaljubljenika u maslinovo ulje, posjet Vodnjanu uvijek je dobra ideja! U kojem god smjeru pogledate, smiješi vam se povijest, umjetnost, tradicija, neka smirenost i ljepota malog istarskog mjesta. Njegove su stare ulice pune upečatljivih detalja gotičko-venecijanskog, renesansnog i baroknog stila, prekrasnih crkvica i kulturno povijesnih spomenika, koje ovdje žive skladan suživot s modernom uličnom umjetnošću i nevjerojatnim muralima koji krase vodnjanska pročelja. 

BALE: NERAZVIKANI GRADIĆ KOJI INSPIRIRA UMJETNIKE TIJEKOM JESENI PRUŽA JOŠ INTIMNIJU ATMOSFERU, POPUT NAJUGODNIJEG DNEVNOG BORAVKA

Istra je predivna, svatko tko ju je posjetio će se složiti, no jeste li znali da u neposrednoj blizini njene zapadne obale leži jedan kameni gradić koji je toliko šarmantan da se je u njega čak nekoliko puta vraćao i poznati svjetski ljubavnik Casanova. Bale, ili talijanski Valle, mjesto je za koje kažu da je „najbolje čuvana tajna istarskog poluotoka”, i zaista, jednom kad zakoračite ulicama ovog čarobnog grada – vraćat ćete mu se zauvijek!

Stara jezgra ovog malenog gradića uživa poseban status zaštite, zbog bogate povijesti i iznimnih arhitektonskih dragulja, a posjetitelje posebno oduševljava obnovljena palača Bembo s prepoznatljivim elementima venecijanske gotike. Grad nudi izvanredna događanja i manifestacije tijekom ljeta, no u jesenskim mjesecima pruža intimniju atmosferu i mogućnost kušanja vina i maslinovog ulja u vinarijama i OPG-ovima kojih u ovom kraju zaista ne nedostaje.

KORITO STAZE SEDAM SLAPOVA LJETI JE UGLAVNOM SUHO PA JE JESEN IDEALNO VRIJEME ZA POSJET

Staza sedam slapova prati najljepše dijelove toka rijeke Mirne i njezinih pritoka, a postala je obavezno odredište za sve ljubitelje slapova, hodanja i prirodnih fenomena koji se nižu jedan za drugim. Najljepša istarska šetnica duga je oko 15 kilometara i kružna je, što znači da krećete jednom stranom rijeke i vraćate se na početak drugom. Ako vam je to previše kilometara, nemojte odustati od ovog izleta u Istri. Krenite jednom stranom pa se vratite prema početku kada procijenite da vam je dovoljno.

Početak staze je u malom mjestu Sveti Ivan pored Buzeta, u kojem je najbolje ostaviti automobil na parkiralištu pivovare. Već ovdje se nalazi prvi putokaz za stazu koja je cijelom dužinom odlično obilježena i zaista je teško ne snaći se ili izgubiti. Od pivovare put vodi do rijeke Mirne i nakon kratke šetnje uz njezinu obalu ulazi se u šumu gdje se počinju nizati slapovi i predivni prizori zelenila, kamenja i brzaca.

PULA JE JEDAN OD NAJBOLJIH GRADOVA ZA JESENSKA PUTOVANJA PO EUROPI

Jedan od najpoznatijih i najljepših istarskih gradova, dom nevjerojatne arhitekture i jednog od najznačajnijih svjetskih amfiteatara… Vjerojatno već pogađate da se radi o prekrasnoj Puli, koja je nedavno uvrštena na popis najboljih europskih gradova za jesenska putovanja. Od pulske Arene počinje svako razgledavanje, no svakako ona nije jedino što ovaj prekrasni grad ima za ponuditi svojim posjetiteljima!

Prošetajte centrom i na svakom ćete koraku naići na kamenog svjedoka prošlih vremena. Tu je Augustov hram i forum, Malo rimsko kazalište staro 2000 godina, Slavoluk Sergijevaca, Herkulova i Dvojna vrata te još pregršt mjesta koja vrijedi posjetiti…

PODIJELI ČLANAK