PRONAĐITE INSPIRACIJU ZA RUČAK

Najbolja zimska jela koja mirišu na dom i djetinjstvo: imamo sedam provjerenih recepata idealnih za hladne mjesece

Iako smo kalendarski još u jeseni, zima već miriše u zraku. Počeo je advent, navukli smo debele jakne i spremni smo za blagdanska druženja i proslave! Za ovo doba godine idealna su zimska jela, ona koja se duže kuhaju ali se mogu jesti i po nekoliko dana, topla su, zasitna i imaju onaj pravi okus doma. Sarma, sekeli gulaš, grah varivo… Ako vam nedostaju ideje za zimska jela, donosimo sedam recepata među kojima možete pronaći inspiraciju.

SARMA JE PRAVA KRALJIVA ZIME

Lijeno i mamurno novogodišnje jutro. Topli zalogaj na žlicu kad vani šiba vjetar, a gradove prekrivaju pahulje snijega. Pouzdana zaliha u zamrzivaču koja podsjeća na mamu koja ju je spremila s ljubavlju. Sve je to, ali i mnogo više, njezino veličanstvo sarma, mnogima omiljeno zimsko jelo. Malo vježbe zahtijeva samo motanje mesa u kupus, no to ćete usavršiti s vremenom, sve ostalo je jednostavno. I ne zaboravite, sarma se uvijek radi u velikim količinama, jede danima (neki kažu da je najbolja drugi ili treći dan,), a odlično podnosi zamrzavanje.

PROČITAJ VIŠE: Najbolji recept za sarmu. 

priče iz davninaDjed Ante otkriva kako se čuvala hrana kad nisu postojali frižideri i zamrzivači: "Krumpire smo zakapali u zemlju, meso spuštali u bunar... Snalazili se nekako"
Nastavi čitati

BUNCEK S KISELIM KUPUSOM KLASIK JE KOJI SVI VOLE

Od kraljice zimskog stola, sarme, preko kobasica s kiselim kupusom i sekeli gulaša, sve do klasika kojeg svi obožavaju, bunceka, zimska jela su izdašna, ukusna i griju nas kad se temperature počnu muvati oko nule. Buncek s kiselim kupusom jedno je od omiljenih zimskih jela, a nije ga teško pripremiti. Recept za buncek s kiselim zeljem nije kompliciran, ali treba slijediti nekoliko koraka kako bi iz mesa izvukli maksimum. Obično se poslužuje s restanim krumpirom i ta kombinacija mesa, kupusa i zasitnog priloga satima će vas držati sitima i sretnima.

PROČITAJ VIŠE: Recept za buncek s kiselim kupusom.

SEKELI GULAŠ: JEDNOSTAVNO JELO ZA ZIMSKE DANE

Jedan od jednostavnih zimskih recepata koji je popularan u kontinentalnom dijelu hrvatske je sekeli gulaš, koji se priprema od kiselog kupusa i svinjetine. Recept za sekeli gulaš jako je jednostavan, jelo je ukusno i zasitno, a namirnice koje idu u njega financijski pristupačne i dostupne. U ovom jelu svježina kiselog kupusa na savršen se način nadopunjava s izdašnom i masnijom svinjetinom, što čini zasitan, ali izbalansiran zimski obrok.

PROČITAJ VIŠE: Recept za sekeli gulaš

RIZNICA PRIRODNIH FENOMENALjepote planinskog parka prirode na istoku Hrvatske sve više otkrivaju i stranci: lani ga je posjetio rekordan broj turista i izletnika
Nastavi čitati

RESTANI KRUMPIR SAVRŠEN JE PRILOG ZIMSKIM JELIMA

Jedan od omiljenih priloga u hladnije doba godine je kombinacija restanog krumpira i kiselog kupusa, koja savršeno ide uz domaće kobasice, krvavice ili neodoljivi buncek. Restani krumpir jede se u cijelog Hrvatskoj, a najpopularniji je u Zagorju i na sjeveru zemlje. Kombinira dvije naizgled jednostavne namirnice, krumpir i luk, od kojih nastaje fantastičan spoj pun okusa.

PROČITAJ VIŠE: Recept za restani krumpir

ZAGORSKA JUHA OD KOJE ĆETE BITI SITI CIJELI DAN

Tople i krepke juhe savršen su uvod u svaki ručak, a mogu funkcionirati i kao zaseban obrok. Jedna od onih nakon kojih vam neće trebati glavno jelo i prilog jer funkcionira kao gusto varivo je i slavna zagorska juha. Kao što joj ime i govori, potječe iz prekrasnog, zelenog Zagorja gdje se priprema od davnina. U glavnoj ulozi su gljive, slanina i krumpir, no svaka kuća ima svoju verziju i pokoji „tajni“ sastojak.

PROČITAJ VIŠE: Recept za zagorsku juhu. 

GRAH VARIVO: KLASIK KOJI NAM NIKAD NE MOŽE DOSADITI

Grah varivo jedno je od omiljenih jela na žlicu u našim krajevima. U brojnim se obiteljima nalazi na jelovniku barem jednom ili dvaput mjesečno, vežemo ga uz velika okupljanja, a mnogima je i neizostavni dio planinarskih izleta. Osim što je praktično i može se kuhati u velikim količinama, za više ljudi ili dana, ovo je jelo i vrlo zdravo i zasitno. Nimalo nevažno za ovo inflacijsko vrijeme, jelo je zapravo dosta jeftino napraviti. Najveći su trošak suho meso ili kobasice koje većina dodaje, ali nisu obavezni.

PROČITAJ VIŠE: Recept za grah varivo. 

VINSKI GULAŠ JEDNOSTAVNO JE JELO IDEALNO ZA ZAMRZAVANJE

Nekad smo raspoloženi za eksperimentiranje i isprobavanje novih, neobičnih i egzotičnih recepata, no ipak se češće u svakodnevnom životu okrećemo klasici i dobro poznatim okusima. Naizgled jednostavna jela poput bolonjezamusakepunjenih paprika i raznih sezonskih recepata uvijek su rado viđena na stolovima. Jedan takav klasični recept za svaki dan je i onaj za vinski gulaš. Napravite odjednom veću količinu i zamrznite ga u manjim porcijama i uvijek ćete imati brzi ručak pri ruci, za koji ćete samo još morati skuhati tjesteninu.

PROČITAJ VIŠE: Recept za vinski gulaš.

Aktualno

Pročitajte još