Što kuhati ovaj tjedan? Od omiljenih variva, pohanaca i krem juha do brzih jela koje možete ponijeti na posao

Nasmijana žena u kuhinji posipa začine u tavu dok kuha. Na sebi ima pregaču i majicu na crvene pruge, a preko ramena joj visi kuhinjska krpa. Na radnoj površini ispred nje nalaze se rajčice, gljive, zelena salata i bočica ulja. U pozadini se vidi svijetla, moderno uređena kuhinja.
Foto: Shutterstock

Slasni popečci, krem juha, omiljeno varivo, konkretno mesno jelo za nedjelju… Uz malo mašte, i ponešto vremena, moguće je svaki dan kuhati ukusna i raznovrsna jela. A mnoga od njih uistinu su jednostavna za pripremiti. Upravo takva najviše volimo tijekom radnog tjedna, kad nemamo vremena predugo boraviti u kuhinji. Donosimo vam naš tjedni jelovnik sa sedam recepata među kojima možete potražiti inspiraciju za obroke tijekom tjedna koji je pred nama.

POPEČCI OD TIKVICA BRZ SU I UKUSAN RUČAK KOJI SVI OBOŽAVAJU

Tikvice su zaista svestrane, možete ih pripremiti na desetke načina: na salatu, punjene mljevenim mesom i zapečene u pećnici, kao kremasti rižoto ili juhu… Ova niskokalorična namirnica gotova je u tren oka, a najbolje je to što je možete kombinirati uz baš sve što vam padne na pamet. Ako ste potrazi za ukusnim receptom koji je jednostavan i ne zahtijeva puno vremena, popečci od tikvica su uvijek dobra ideja. Sva jela s tikvicama krasi jednostavnost pripreme i izvrstan okus, no popečci od tikvica zaista se lako spremaju, klinci ih obožavaju, zasitni su i neće vam oduzeti puno vremena.

PROČITAJ VIŠE: Recept za popečke od tikvica

RIŽOTO S PLODOVIMA MORA KOJI JE GOTOV U TRENU

Rižoto s plodovima jednostavno je jelo koje se lako priprema, ali je i vrlo prilagodljivo kada su u pitanju sastojci i okusi. Kako bi rižoto ispao ukusan i kremast, koristite rižu okruglog zrna koja upija puno vlage i lako otpušta škrob. Arborio, Carnaroli i Vialone nano su najpoznatije koje možete pronaći na policama, iako postoje i mnoge manje poznate vrste. Rižoto s plodovima mora je potrebno paziti cijelo vrijeme kuhanja jer riža vrlo brzo upija tekućinu, ali ne brinite, cijeli postupak traje kratko i vrlo je jednostavan.

PROČITAJ VIŠE: Recept za rižoto s plodovima mora.

VARIVO OD PILETINE, GRAŠKA I NOKLICA BAŠ SVI VOLE

Varivo od piletine, graška i noklica je omiljeno jelo mnogih ljudi, jer je ukusno, hranjivo i vrlo jednostavno za pripremu. Piletina je bogata bjelančevinama i vitaminima B, dok grašak pruža vlakna, vitamine i minerale. Noklice su dodatak koji će ovo jelo učiniti još ukusnijim i zasitnijim, a osim toga, variva su odlična opcija za pripremu unaprijed, pa ih možete spremiti dan ranije ili ponijeti na posao kao ručak.

PROČITAJ VIŠE: Recept za varivo od graška.

TIKVICE PUNJENE MLJEVENIM MESOM I SIROM IDEALNE SU ZA PONIJETI NA OOSAO

Mnogima omiljeno povrće blagog je okusa i uklapa se u različita jela, od predjela, juha, sve do glavnih jela, a koriste se i u popularnom kruhu s tikvicama. Tikvice se mogu peći, pripremati na roštilju, kuhati, koristiti u složencima, od njih se može raditi ukusna juha… Jedno od najpopularnijih jela su tikvice punjene mljevenim mesom i zapečene u pećnici.

PROČITAJ VIŠE: Recept za tikvice punjene mljevenim mesom.

BRUDET OD LIGANJA IDEALAN JE RUČAK BEZ MESA

Hrskave lignje s pomfritom i tartarom neosporno su ukusan obrok, no nekima ne odgovara zbog viška masnoće, a i činjenica je da svoju čar brzo gubi hlađenjem. Ako ste se zaželjeli liganja, a ne želite da vam cijela kuća još dva dana miriše na prženo ulje, pripremite ih na drukčiji način. Ovaj recept za brudet od liganja osvaja svakoga tko ga proba, a priprema je zaista jednostavna. Uz malo truda dobit ćete fino i mirisno jelo na žlicu, odmoriti od mesa, a ručak će svakako biti lakši i zdraviji u odnosu na pržene lignje.

PROČITAJ VIŠE: Recept za brudet od liganja.

KREM JUHA OD BROKULE HRANJIVA JE, A NE OSTAVLJA OSJEĆAJ TEŽINE U ŽELUCU

Koje god doba godine bilo, ništa ne paše bolje od tople juhe, jela na žlicu punog vitamina i minerala, koje je hranjivo i krepko. Krem juha od brokule upravo je takvo jelo, lako se priprema, zasitno je i ukusno, a pritom daje dovoljno energije bez osjećaja težine u želucu. Kad kupujete brokulu birajte onu jarko zelene boje s čvrstim stabljikama i svježim mirisom, ako je ikako moguće domaću od lokalnog proizvođača na tržnicama. Za još bolji okus, umjesto vode koristite temeljac.

PROČITAJ VIŠE: Recept za krem juhu od brokule

SOČNA I HRSKAVA POHANA PILETINA IZ PEĆNICE

Ako vam se jede pohano, a želite pritom da bude malo manje masno i kalorično, odgovor je pohana piletina iz pećnice za koju vam danas donosimo recept! Osim što ćete iskoristiti, i na koncu pojesti, manje ulja, priprema je jednostavija od klasičnog pohanja. Nećete stajati uz štednjak jer će pećnica obaviti sav posao dok vi odmarate ili pripremate prilog.

PROČITAJ VIŠE: Recept za piletinu pohanu u pećnici

Pročitajte još