
Kvizovi

Živjeti na sendvičima i suhoj hrani, dostavama i fast foodu poprilično je skupa navika, kako za naš novčanik, tako i za zdravlje. Većina će se složiti da nema boljeg od kuhanog ručka pripremljenog kod kuće. No problem su često ubrzani ritam života, obveze ili naprosto nedostatak ideja. Zato smo vam i ovaj tjedan pripremili tjedni jelovnik, kombinaciju jednostavnih jela, onih na žlicu, pravih zimskih, ali i onih bez mesa i nešto lakših s puno povrća. Pri pažljivijem planiranju obroka najvažnija je stvar priprema. Nabavite namirnice unaprijed, napunite zamrzivač i smočnicu, kuhajte za više dana odjednom. I pronađite ideju za ručak među ovih sedam recepata.
Zimi, kad je ponuda svježeg povrća ograničena, a smrznute zalihe ljetnog su uglavnom potrošene, tradicionalno se okrećemo zimnicama. One se pripremaju krajem ljeta i početkom jeseni, a u njima uživamo tijekom dugih, hladnih mjeseci. Jedan od zaštitnih znakova zime svakako je kiseli kupus. Ta zdrava i svestrana namirnica omiljeni je prilog bunceku ili kobasama, a od nje radimo i kraljicu zime, sarmu. Jedan od jednostavnih zimskih recepata koji je popularan u kontinentalnom dijelu hrvatske je sekeli gulaš, koji se priprema od kiselog kupusa i svinjetine. Recept za sekeli gulaš jako je jednostavan, jelo je ukusno i zasitno, a namirnice koje idu u njega financijski pristupačne i dostupne.
Recept za pripremu sekeli gulaša potražite ovdje.
Zasitne su, jednostavne za napraviti, raznolike u pogledu okusa… Svatko od nas ima svoj recept za palačinke koji redovito „pali”, a zapravo je fascinantno kako se jedno naizgled jednostavno jelo može pripremiti na milijun različitih načina. Zahvaljujući relativno blagom okusu, palačinke se dobro slažu s mnoštvom različitih nadjeva, kako slatkih tako i slanih. Lako ih je prilagoditi kao opciju za doručak, ručak, večeru ili desert. No kako vam zvuči kombinacija sa šunkom, sirom, pancetom i kobasicama? Hrskave izvana, sočne iznutra, ove pohane palačinke koje provjereno nestaju s tanjura u tren oka.
Kako pripremiti savršene pohane palačinke saznajte ovdje.
Jelo na žlicu ili krepka juha uvijek su dobra ideja. A jedna od juha koje su osvojile cijeli svijet zasigurno je talijanski klasik minestrone. Juha prepuna povrća zdrav je i ukusan obrok u danima kad želite odmoriti od teške hrane. Jednostavnu verziju ove juhe nazivaju i jelom za dugovječnost! Naime na Sardiniji, u jednoj od “plavih zona”, gdje ljudi najduže žive, upravo se ova juha redovito konzumira. Recept za minestrone u Italiji se razlikuje od regije do regije, no mi vam donosimo onaj jednostavni, klasični, koji dozvoljava i niz varijacija i eksperimentiranja.
Recept za savršeni minestrone pročitajte ovdje.
Ako ste raspoloženi za lakši obrok, s mnoštvom povrća i zdravom pseudožitaricom, morate isprobati ovaj recept. Zapečena heljda s povrćem može biti samostalno jelo, ako tražite vegetarijansku ili vegansku opciju, a može poslužiti i kao prilog uz ribu ili meso. Uz male preinake može čak postati vrlo ukusna hladna salata. Isto tako, ovo je jelo odlično i za ‘čišćenje frižidera’. U njega doslovno možete ubaciti namirnice koje su vam na dohvat ruke i koje ‘treba. Primjerice, onaj jedan nešto stariji luk, jedna jedina paprika, mrkva koja će uskoro omekšat… Isto tako, jelo je iznimno zahvalno što se tiče potencijalnog nereda u kuhinji jer – neće ga biti.
Recept za zapečenu heljdu s povrćem pronađite ovdje.
Stanovnici Visa, gradića osnovanog još 397. godine prije Krista kao antička Issa, oduvijek su bili skromni i radišni ribari. U njihovim su kuhinjama nastajala jednostavna jela od namirnica koje su im bile dostupne. Soljenje ribe bilo je način konzervacije i čuvanja namirnice puno prije danas uobičajenih hladnjaka i škrinja pa ne čudi da je upravo slana, aromatična plava riba našla mjesto i ovom receptu. Tako je nastalo tradicionalno dalmatinsko jelo viška pogača koja se radi od dizanog tijesta, pirjanog luka sa začinima i slanim srdelama ili inćunima.
Kako pripremiti višku pogaču saznajte ovdje.
Vikendom, kad imamo nešto više vremena, često pripremamo slastice i ukusne kolače. No na njih zaista ne treba potrošiti puno vremena. Omiljeni muffini praktično su rješenje. Sastojci se najčešće miješaju u samo jednoj zdjeli, a potom izlijevaju u kalup, bez potrebe za dodatnim rezanjem i stvaranjem gomile suđa. Ako tražite brzi, ukusni i zbog voća lagani desert, isprobajte naš recept za muffine s jabukama! Sastojci su jeftini i lako dostupni, a slastica će biti spremna za tek nešto više od pola sata.
Recept za muffine s jabukom potražite ovdje.
Nekad smo raspoloženi za eksperimentiranje i isprobavanje novih, neobičnih i egzotičnih recepata, no ipak se češće u svakodnevnom životu okrećemo klasici i dobro poznatim okusima. Jedan takav klasični recept za svaki dan je i onaj za vinski gulaš. Postoje različite vrste gulaša, koje se razlikuju ovisno o vrsti mesa, začinima te načinu kuhanja. No u osnovi, uvijek se radi o dugo kuhanom mesu s mnoštvom mirisnih začina. U nastavku vam donosimo recept za vinski gulaš jer upravo vino daje jelu posebnu aromu. Možete napraviti odjednom veću količinu i zamrznute ga u manjim porcijama, tako ćete uvijek imati brzi ručak pri ruci, za koji ćete samo još morati skuhati tjesteninu.
Kako pripremiti savršen vinski gulaš pročitajte ovdje.

Kvizovi

Stoljetna ljepotica

Čuvar starih puteva

JESTE LI IZNENAĐENI?

SUSRET ESTONIJE I LATVIJE

OVO SE NE PROPUŠTA!

Kvizovi

OMILJENA RUTA

FASCINANTNO!

Okusi Tajlanda

juha u centru pažnje

TALIJANSKI KLASIK

BAJKA NA DLANU

U PRIZEMLJU MSU-A

ZASLADITE SE, ZASLUŽILI STE

MEDITERANSKI KLASIK

Razgovor s Josipom Korakom

U SAMOM MUZEJU