Veliki gastro vodič: od prekrasne Baranje pa sve do juga Hrvatske, ovo su restorani koje morate posjetiti

Foto: Unsplash
piše Putni Kofer

Hrvatska se posljednjih nekoliko godina prometnula u pravu gurmansku oazu. Od različitih svjetskih kuhinja, restorana s Michelinovim zvjezdicama, preko tradicionalnih obiteljskih zalogajnica i pivnica do šarmantnih bistroa – gdje god se okrenete pronaći ćete nešto kako bi zadovoljili i najzahtjevnije nepce. Mnogi od njih okrenuli su se dobrim i kvalitetnim lokalnim namirnicama, i upravo to je ono što stranci posebno cijene i što nas svrstava na ozbiljnu mapu europskih gradova koji su poznati po gastronomiji. U našem izboru gastro mjesta vodili smo se načelom da je hrana ukusna i svježa, usluga odlična, atmosfera ugodna, tako da bismo u njima mogli često ručati… Od prekrasne Baranje pa sve do juga Hrvatske, ovo su restorani u Hrvatskoj koje svakako vrijedi posjetiti!

Nedaleko od Zagreba pronašli smo izletište u kojem hrana ima okus kao iz bakine kuhinje, okruženo je zelenim brežuljcima i mirom sela i prirode

Zagreb

ZELEN DVOR (Samoborska cesta 170)

U zapadnom djelu grada, na staroj samoborskoj cesti nadomak rijeke Save, nalazi se kultni zagrebački restoran Zelen Dvor. Svoju reputaciju izgradio je na bogatoj ponudi jela s roštilja, ukusnoj dalmatinskoj janjetini i senzacionalnoj teletini ispod peke. Osim probranih specijaliteta, u svojoj ponudi imaju izvrsna vina, ali i dnevni izbor gotovih jela. Sve namirnice koje koriste su sezonske, tako da ćete ovdje uvijek uživati u svježem i uvijek dobrom obroku.

STARI FIJAKER (Mesnička ul. 6)

Smješten u Mesničkoj ulici, restoran Stari Fijaker cijelu svoju gastronomsku filozofiju i pristup kuhanju podredio je poštivanju tradicionalnih zagrebačkih okusa. Ovdje možete naručiti puricu i patku s mlincima, sarmu, buncek ili krvavice, zagorsku juhu, razne saftove i umake… Vlasnici se ne zamaraju modernim minimalističkim trendovima pa je uređenje tradicionalno. Hranu koju će vam poslužiti na raskošnim starinskim stolnjacima, pamtit ćete zauvijek!

VINODOL (ul. Nikole Tesle 10)

Vinodol, smješten u Teslinoj ulici, zagrebačka je restoranska institucija i hrani gladne još od četrdesetih godina prošlog stoljeća. Ponose se činjenicom da sva jela pripremaju po tradicionalnim recepturama, ali na moderan način. Ponudu redovito mijenjaju i nadopunjuju atraktivnim dnevnim ponudama i sezonskim namirnicama, a osim zagrebačkih, ovdje se mogu kušati i jela iz svih krajeva Hrvatske. Vinodol je omiljen i zbog prostranosti kao i velike, ugodne terase – u unutrašnjem dijelu može smjestiti 180 ljudi, a na terasi još stotinu.

LANTERNA NA DOLCU (Opatovina ul. 31)

Smješten u jednoj od najstarijih ulica u staroj gradskoj jezgri, restoran Lanterna svako jutro nabavlja namirnice od kumica s Dolca. I upravo zato ga cijene mnogobrojni gosti koji se uvijek rado vraćaju. U kuhinji kombiniraju moderne i tradicionalne elemente, a prepoznali su ga i korisnici na Trip Advisoru, jednom od najpopularnijih servisa za vrednovanje restorane pa je tako ovaj lokal ocijenjen kao jedan od najboljih u Zagrebu. Obavezno kušajte lanterna i zrinjevački steak te popularni zagrebački odrezak, a za desert štrukle punjene svježim sirom zapečene u umaku od vrhnja, meda i borovnicama.

Istra

RESTORAN PETEANI, LABIN (Ul. Alda Negrija 9)

Restoran Peteani dio je malog i intimnog boutique Hotela Peteani, smještenog u srcu Labina. Isti je otvoren za goste i kapacitet mu je približno 40 osoba. Taj elegantni i ugodni istarski restoran prava je mala riznica istarskih specijaliteta temeljenima na tradiciji i spravljenima u duhu modernog kulinarstva. U jelovniku ovog labinskog restorana naći ćete uvijek svježu jadransku ribu i različite mesne delicije, stoga će svatko ondje naći nešto po vlastitom izboru. Također, bogata vinska karta skriva brojna vrhunska vina u kojima će zasigurno uživati i oni najzahtjevniji vinoljupci. Svoju rezervaciju možete napraviti ovdje.

PIZZERIA & KONOBA AQUARIUS, BUJE (Digitronska 14)

Osim što se u kuhinji ove čuvene istarske konobe i pizzerije kreiraju nenadmašno originalne pizze, kažu i najbolje u Istri, ondje se spremaju i tipična jela istarskih nona s dozom modernog pristupa istima te spravljenih od pomno biranih sastojaka. Također, velika posebnost ove konobe i pizzerije jest ta što tijesto za svoje pizze i domaću tjesteninu rade od vlastitog brašna. Tako će se u ponudi naći tjestenina i pizza od pirovog i pšeničnog brašna.

Vlasnici Pizzerije i Konobe Aquarius posjeduju svoja polja pšenice na jednoj od najboljih vinogradarskih pozicija u Bujama, Santa Lucija, dok tu istu pšenicu melju u mlinu u Vižinadi. Isto tako, sve svoje pizze rade od domaćeg kvasca. Uz fine pizze i tjestenine, svakako se isplati kušati njihova odležana mesa.

KONOBA JADRUHI, VIŽINADA (Jadruhi 11)

U Konobi Jadruhi u blizini Vižinade svi okusi Istre osjete se na tanjuru proizašlom iz njezine kuhinje. Ova je konoba nadaleko poznata po svojim suhomesnatim proizvodima, nagrađenim kobasicama, kosnicama ili šalaminima. Svaki ljubitelj istarske kuhinje bit će zadivljenim s njihovim  carpacciom od boškarina s crnim tartufima, domaćom maneštrom s bobićima, zatim pladnjem s tri vrste domaćih tjestenina, kozlićem na padeli s pečenom palentom, domaćim kobasicama i ombolom, tagliatom od ramsteka, fiorentinom. Svoje mjesto možete rezervirati ovdje.

MENEGHETTI OLIVETO, BALE

Oliveto nudi konvencionalnu lokalnu kuhinju s određenim twistom i ponekim talijansko-istarskim klasikom, koji nas odmah podsjeća na kuhinju naše none. Bilo da želite samo prezalogajiti ili uživati u laganom ručku koji osvaja i izgledom i okusom, u potpunosti se možete prepustiti opuštenoj atmosferi koja ovdje vlada. Oliveto ponuda idealna je okrepa nakon kupanja u moru ili višesatnog sunčanja na obližnjoj plaži.

View this post on Instagram

A post shared by Meneghetti Wine Hotel & Winery (@meneghetti_istria)

Na jelovniku se mogu naći specijaliteti kao što su istarski fuži s ljetnim tartufom, burata s pršutom San Danielle, rižoto od kvarnerskih škampa, crni tagliolini s jastogom, teleći osso bucco te burger od boškarina. Oliveto restoran zaista je mjesto pristupačnih cijena, vrhunske hrane, savršenog ambijenta i sve to s dozom luksuza.

Hrvatsko zagorje

VUGLEC BREG, ŠKARIČEVO (Škaričevo 151)

‘Zaboravljene, stare recepte naših baka oživjeli smo u kuhinji restorana gdje tradicionalna zagorska jela od domaćih proizvoda iz najbliže okolice spravljaju naši najbolji kuhari’, tako svoju priču na web stranicama započinje turističko selo Vuglec Breg koje se nalazi svega četrdesetak kilometara od Zagreba. Njegovi temelji su izgrađeni na starom zaseoku Vugleci koji gledaju na prekrasne zelene brežuljke i bogate vinograde Hrvatskog zagorja. 

Tradicionalno uređeni restoran uvijek je oboružan domaćim vinom i zagorskim specijalitetima poput purice s mlincima i zagorskih štrukli, a u krušnoj peći pored restorana peče se domaći kruh prema originalnoj recepturi. Autohtone zagorske hiže i kleti obnovljene su i uređene za smještaj gostiju, a tu je i vinski podrum, dvorana za poslovne sastanke i seminare, sjenica s ljetnom terasom.

GREŠNA GORICA, DESINIĆ (Taborgradska ul. 35)

Smješten na brijegu nasuprot prekrasnog dvorca Veliki Tabor, ugostiteljski objekt obitelji Podboj krasi prepoznatljiv domaći, prirodni i izvorni seoski ugođaj. Njihova jela su spoj modernog načina pripreme i tradicije pa tako ovdje možete kušati delicije poput domaćih narezaka, purice s mlincima, kukuruznog kruha, štrukli, telećeg odreska s valjušcima i umakom od gljiva. Vrt restorana, okružen drvećem, nudi velike drvene stolove pa zapravo imate dojam da ste došli na piknik. 

BOLFAN VINSKI VRH, HRAŠĆINA (Gornjaki 56)

Smještena iznad sela Hrašće, na zemlji na kojoj se tisućama godina uzgaja vinova loza, vinarija Bolfan Vinski Vrh poput moćnog magneta privlači posjetitelje iz svih krajeva Hrvatske. Na prekrasnom imanju koje će vas napuniti nekom posebnom energijom možete prespavati u rustikalno uređenim sobama, kušati vrhunske kapljice okrunjene sjajnim medaljama i ručati na drvenoj terasi u mirnom i opuštajućem ambijentu.

Domaćini sve namirnice nabavljaju od okolnih obiteljskih domaćinstava i manjih proizvođača, njihov jelovnik je kreativan i maštovit, a goste posebno oduševljava T-bone steak crne slavonske svinje s umakom od zelenog papra i karameliziranog luka. Ovdje ćete probati i najbolju štrudlu od jabuke, ali i razigrana vina kao stvorena za svakodnevnu konzumaciju. Atmosfera je domaćinska, opuštena i ugodna, baš onakva kakva treba biti u ležernoj zagorskoj hiži.

Međimurje

VUKOV BREG, VUKANOVEC (Vukanovec 22)

Nerazvikano, ali iznimno šarmantno obiteljsko imanje Vukov breg, sve je češća vikend destinacija za sve one željne predaha u prekrasnoj prirodi uz domaće međimurske delicije. Izletište je nastalo iz rodnog imanja obitelji Bacinger, koji su ga u posljednjih desetak godina pretvorili u pravi mali gastronomski raj u kojem se nudi usluga kušanja vina ili rakije, a poslužuje domaća hrana i domaće vino.

Na svježem će se zraku dobro zabaviti cijela obitelj, a pogotovo djeca, koja se mogu igrati na ograđenom igralištu. Kad zatopli, mališani se mogu i okupati u manjem bazenu, dok roditelji uživaju u pogledu na vinograde i zelenilo. Vukov breg nudi i smještaj u ruralnoj kući za odmor.

ZLATNI BREG, ZASADBREG (Zasadbreg 209)

Jedinstveno izletište Zlatni breg u Zasadbregu može se pohvaliti pogledom na veliki dio Međimurja, Prekmurja, Podravine, Varaždina te čak i dijelova južne Mađarske. Tu se ujedno nalazi OPG vlasnika Ivana i Biserke Tarandek, koji u svom restoranu nude najbolje od tradicionalne domaće međimurske kuhinje. Restoran, odnosno njegova enogastronomska ponuda su raznovrsni, s naglaskom na tradicionalnu kuhinju i vinarstvo. Zlatni breg je idealno mjesto za odmor s obitelji ili prijateljima, gdje ćete isprobati raznovrsnu hranu, iz koje posebno izdvajaju međimurske specijalitete kao što su međimurska pretepena juha, raca ili tanka zlevanka.

RESTORAN TERBOTZ, ŠTRIGOVA (Železna Gora 113)

Na pitoresknom brijegu Železne Gore prije dvadeset godina otvoren je restoran Terbotz na obiteljskom imanju Jakopić, gdje se već stotinu godina stvaraju osobita vina i njeguju domaće delicije. Povijest ovog podruma seže u daleku 1908. godinu, kada su obitelji Zichy i Terbotz izgradili dvorac, čiji je vlasnik danas obitelj Jakopić. Dvorac je i danas tamo, a obitelj Jakopić kuriju planira preurediti u hotel baštine.

Domaćini restorana Terbotz na stol donose jedinstvene okuse Međimurja, koji nastaju od sastojaka iz njihovog vrta, voćnjaka, imanja, okolnih šuma te Mure i Drave. Pačja prsa glazirana medom, pire od krumpira i tostiranih bučinih sjemenki, glazirana mlada mrkva te umak od meda i cimeta, samo je jedan od primjera jela koje u Terbotzu spremaju. Restoranska vinska karta osim vina Vinarije Jakopić sadrži i ponajbolja vina eminentnih vinara s Međimurske vinske ceste koje možete isprobati u kušaoni obitelji Jakopić.

Baranja

DIDIN KONAK, KOPAČEVO

Didin konak smjestio se u Kopačevu, u samom srcu Baranje. Okružen je prekrasnom prirodom s dugom kulturnom i povijesnom tradicijom te sjajnim i gostoljubivim domaćinima. Nekada je cijelo Kopačevo živjelo od ribe, a ta se tradicija i danas poštuje kada se početkom rujna održavaju ribarski dani. Gastronomski je to događaj kojeg nikako ne biste trebali propustiti. Specijaliteti su im i jela od divljači te čips od šarana s krumpir salatom, a sve to ide sjajno uz vrhunska baranjska vina.

KOVAČ ČARDA, SUZA (Ul. Maršala Tita 215)

Kovač čarda zalogajnica je u kojoj obavezno morate probati sve riblje delicije. Čvarci od šarana samo su jedna u nizu vrhunskih gurmanskih okusa koje nikada nećete zaboraviti. Ljubazni domaćini i lokalne namirnice od kojih su spremljena najfinija jela oborit će vas s nogu. Perkelt od riblje obrazine također je jedan od specijaliteta zbog kojih su toliki niz godina jedno od najpoznatijih mjesta u Baranji.

ČINGI LINGI ČARDA, BILJE (Ul. kralja Zvonimira)

Čingi Lingi Čarda je nadaleko poznati restoran u kojem su se spajali tradicija, izvrsna jela, odlična glazba i predivna priroda. Teško da je postojao netko u Slavoniji i Baranji, a i šire, a da nije čuo za ovo kultno mjesto. Inspiracija za sva jela dolazi iz Baranje i njene bogate prirode, većinu namirnica nabavljaju od lokalnih proizvođača u krugu 30 kilometara, a gosti ovdje uživaju u klasičnim baranjskim specijalitetima, rekonstruiranim i usavršenim jelima od domaćih sastojaka, kao i vrhunskim vinima i slasticama.

Dalmacija

PELEGRINI, ŠIBENIK (Ul Jurja Dalmatinca 1)

Kada biste nekome tko nikada nije bio u Hrvatskoj trebali dočarati što je to Dalmacija, a ta osoba voli isprobavati domaću, lokalnu hranu, onda je najbolji način da ga pošaljete u restoran Pelegrini. Malo je onih među pravim gurmanima koji nisu čuli za ovaj lokal u Šibeniku koji se i prošle godine našao u novom izdanju Michelinovog vodiča za Hrvatsku.

Restoran u kojem kuha chef Rudolf Štefan ima baš sve – divnu atmosferu, povijesni ambijent, neponovljiv pogled na katedralu Sv. Jakova i sjajnu hranu. Gotovo je nemoguće ne uživati u fascinantnim prizorima jer gotovo svaki dio iskustva koje nudi Pelegrini krije zanimljivosti na koje je teško ostati ravnodušan.

KONOBA VINKO, KONJEVRATE (Uz cestu 57)

Još jedna preporuka iz Michelinovog vodiča za Hrvatsku s oznakom Bib Gourmand je i konoba Vinko, koja će vas osvojiti mirisima odojka i pivca s ražnja, slasne janjetine, jela ispod peke i nadaleko poznatog telećeg rižota koji se priprema na skradinski način. Smještena je u mjestu Konjevrate na glavnoj cesti koja vodi od Šibenka do Drniša, od šibenske rive je udaljena tek pola sata, te je omiljeno mjesto brojnih lokalaca i njihovih gostiju.

Konoba se nalazi u sklopu stare kamene kuće koja ima stoljetnu tradiciju usluživanja hrane, a ponudu čine jela dalmatinske zagore koja s okusima vraćaju u pomalo zaboravljena vremena. Atmosfera je domaćinska, opuštena i ugodna, baš onakva kakva treba biti u ležernoj dalmatinskoj konobi.

FOŠA, ZADAR (Ul. kralja Dmitra Zvonimira 2)

Uvučen u bedeme zadarske lučice, Foša je jedan od najpoznatijih ribljih restorana u Zadru. Ima tradiciju dulju od 60 godina, a od samog početka kuhari su ovdje imali jasnu ideju, a to je ponuditi gostima najsvježije i najbolje namirnice iz Jadranskog mora. U tradicionalnom ambijentu, ovdje možete uživati u prekrasnom pogledu na plavetnilo mora, ali i u zavodljivim morskim specijalitetima kao što su škampe, kamenice, tuna, hobotnica, lignje, raznim ribljim juhama te bijeloj ribi. Od svježih namirnica karakterističnih za zadarsko područje, u Foši se pripremaju i jela koja čuvaju drevne okuse dalmatinske kuhinje, ali istodobno njeguju koncept zdrave prehrane i kreativne suvremene gastronomije.

PET BUNARA, ZADAR

Smješten pored istoimenog trga, restoran Pet bunara više od 35 godina doprinosi bogatstvu i profinjenosti zadarske gastronomske scene. Svoj jelovnik prilagodili su u skladu s poviješću grada Zadra, a kako i sami kažu, stvaraju jedinstveno kulinarsko iskustvo uporabom što je više moguće sezonskih, lokalno uzgojenih sastojaka, uključujući organsko meso, divljač, ribu, perad, povrće i žitarice proizvedene u skladu s održivim razvojem. S obzirom na to da im je cijeli meni fenomenalan, usuđujemo se reći da je ”Pet bunara” jedan od onih restorana u kojima bismo mogli ručati svaki dan dok ne isprobamo sve što nude.

ŠUG, SPLIT (Ul. Tolstojeva 1a)

Da je šug najvažniji dio svakog jela, a nezaobilazan i u životu, znaju dva prijatelja, velika kulinarska znalca i entuzijasta, Duje Kanajet i Mateo Kordić, koji su prije nekoliko godina otvorili restoran u Tolstojevoj ulici u Splitu. Pokreće ih, kažu, “dišpet” dalmatinske dice, a inspirirani su tradicionalnim jelima, koje su pretvorili u moderan jelovnik. Da se kod njih dobro jede, potvrđuje i nedavno priznanje Michelin BIB Gourmand za restoran dobre kvalitete i vrijednosti te je Šug uvršten i u službeni vodič. Izvrsne kritike dobili su i od gostiju, čak 4.7 na Googleu.

DELISTEŠ, SPLIT (Obrov ul. 8)

Omiljena splitska zalogajnica DeListeš poznata je po tradicionalnim dalmatinskim jelima, kao što su kozletina s bižima, ječam s kozicama, teleći šnicel u toću, a njihovi su lignjuni s bobom toliko poznati da su, kako kažu iz restorana, zbog njega potrošili barem tri tone lignjuna. Splitska ulica Obrov, gdje se smjestio i DeListeš inače je splitski gastro hot spot, u kojem se nalaze restorani koji njeguju različite stilove. Za izvrsne ocjene ovog restorana, pa tako na Google imaju zavidnih 4.7., ne bi bile moguće bez ljubaznog osoblja i prijateljske atmosfere koja čini ovo mjesto posebnim.­

PANORAMA, MAKARSKA (Stari Velikobrdski Put)

Restoran se nalazi na Velikom Brdu u neposrednoj blizini Makarske, s prekrasnom prostranom terasom s koje se pruža nevjerojatan panoramski pogled na Biokovo te obalu i more. Na jelovniku ćete pronaći specijalitete tradicionalno mediteransko-dalmatinske kuhinje, vinska karta je bogata, sadrži brojne vrhunske hrvatske i strane etikete te se savršeno sljubljuje s jelovnikom. Mediteranska hrana, spektakularan pogled, ambijent u kojemu se osjećate posebno samo su neki od razloga zašto je ovo mjesto toliko omiljeno.

Jug Hrvatske

NAUTIKA, DUBROVNIK (Brsalje ul. 3)

Sjediti na terasi Nautike između dvije veličanstvene drevne tvrđave, s pogledom na otvoreno more, jedan je od najspektakularnijih načina da provedete večer u Dubrovniku. Već više od dva desetljeća restoran Nautika pruža ugođaj kakav ste oduvijek sanjali. Ovo je jedno od najromantičnijih mjesta s pogledom na more, zidine i tvrđave Lovrijenac i Bokar, smješteno na Pilama na samom ulazu u staru dubrovačku jezgru. Pogled s terase seže u nedogled, ali će vam ga ipak (bar nakratko) odvratiti specijaliteti na tanjuru glavnog chefa Maria Bunde.

GALIJA, CAVTAT (Vuličevićeva 1)

Taverna Galija smjestila se u sjeni borovih stabala na samom kraju cavtatske rive. Ručak ili večera u prekrasnom ambijentom s pogledom na cavtatsku uvalu i barčice pred restoranom i profinjena spiza recept su za ono malo sreće koja vam uvijek treba. Galija ima definitivno najljepšu terasu i divna je za odmor i pijuckanje u dobrom društvu.

PODIJELI ČLANAK