TJEDNI JELOVNIK Imamo sedam ideja i provjerenih recepata koji će vam olakšati planiranje ručka svaki dan u tjednu

Foto: Shutterstock
piše Putni Kofer

Što kuhati ovog tjedna? Ako volite sami pripremati hranu i ne ovisiti o dostavi, ponekad će vam ponestati ideja. Zato vam i ovaj tjedan donosimo sedam recepata za svaki dan u tjednu kako biste pronašli inspiraciju i odabrali svoje favorite. Odabrali smo kombinaciju juha i drugih jela na žlicu, onih bez mesa, ali i izdašnih pečenja, na vama je samo da odaberete i bacite se na pripremu! Prilikom planiranja jelovnika najvažnija je stvar priprema. Nabavite namirnice unaprijed, napunite zamrzivač i smočnicu, kuhajte za više dana odjednom. Tako vam zabavan čin kuhanja i stvaranja ukusnih jela neće biti opterećenje, već zabava!

U kojoj je državi najveća minimalna plaća? Rekorder je europska zemlja u kojoj nitko ne radi za manje od 2500 eura

ŠPAGETI S ČEŠNJAKOM I ULJEM ZA DANE KAD NEMATE PUNO VREMENA

Brzo. Jeftino. I, najbitnije, nevjerojatno ukusno. ‘Spaghetti aglio e olio’, odnosno u prijevodu s talijanskog ‘špageti s češnjakom i uljem’ nadasve je zahvalno jelo koje će vas ‘odvesti’ u Italiju, ali na pristupačan i jednostavan način u minimalno vremena. Ovo je jelo kojem ćete se, jednom kad ga probate, često vraćati. Pogotovo u vremenskom škripcu jer za njega – od pripreme do serviranja treba maksimalno 15 minuta te samo tri ključna sastojka koja definitivno već imate u smočnici

Kako pripremiti “spaghette aglio e olio’” pročitajte ovdje.

GRAH VARIVO JEDNO JE OMILJENIH JELA NA ŽLICU, JEFTINO I PRAKTIČNO

Grah varivo jedno je od omiljenih jela na žlicu u našim krajevima. U brojnim se obiteljima nalazi na jelovniku barem jednom ili dvaput mjesečno, vežemo ga uz velika okupljanja, a mnogima je i neizostavni dio planinarskih izleta. Osim što je praktično i može se kuhati u velikim količinama, za više ljudi ili dana, ovo je jelo i vrlo zdravo i zasitno. Nimalo nevažno za ovo inflacijsko vrijeme, jelo je zapravo dosta jeftino napraviti. Najveći su trošak suho meso ili kobasice koje većina dodaje, ali nisu obavezni.

Emilio je "šaptač pticama", spašava ih, liječi i o njima brine: "Ovaj posao te uči kako živjeti s divljinom, a pritom na nju imati minimalan utjecaj"

Provjereni recept za grah varivo potražite ovdje.

BOLONJEZ JE SVESTRANI KLASIK KOJI SVI VOLE

Postoje obroci oko kojih se posebno trudimo, stojimo u kuhinji satima, radimo više vrsta priloga, kombiniramo razne tehnike kuhanja… A postoje i oni koji su jednostavni, ne traže kompliciranje, a nagrađuju divnim, bogatim okusom. Jedno od takvih je i bolonjez. Gusti umak od mljevenog mesa klasik je koji nam nikad ne dosadi, a najčešće ga jedemo sa špagetima. Uz to, može se kombinirati s različitim namirnicama i jelima, kao što su punjene tikvice ili musaka.

Ovdje pronađite recept za bolonjez koji uvijek uspijeva.

BOGATA PILEĆA JUHA SAVRŠENO GRIJE U ZIMSKIM DANIMA

Kad dođu hladniji dani, sve nam više pašu topla jela na žlicu, a fina juha uvijek je rado viđena na stolu. Pileća ili kokošja juha je, uz onu goveđu, najčešća na stolovima u svim dijelovima Hrvatske. Bez dobre juhe teško je zamisliti svečaniji obrok, nedjeljni ručak ili hladne zimske večeri. Topla juhica krijepi organizam, daje mu energiju, a za onu pileću se često smatra i da liječi prehlade. U Zagrebu i na sjeveru Hrvatske tradicionalno se priprema „ajngemahtec“, no slična verzija postoji i u drugim krajevima.

Ovdje pronađite recept za finu domaću pileću juhu koja će vam uvijek izvrsno ispasti.

RIŽOTO S PLODOVIMA MORA ZA BRZI I LAGANI RUČAK PETKOM

Mnogi će se složiti kako je malo jela na svijetu koja su postala toliko popularna i opće prihvaćena kao što je to rižoto! Rižoto s plodovima mora jedna je od omiljenih kombinacija koja se redovito jede za obiteljskim stolom, ali i u posebnim prigodama. Radi se o jednostavnom jelu koje se lako priprema, ali je i vrlo prilagodljivo kada su u pitanju sastojci i okusi. Rižoto se danas poslužuje u kuhinjama i restoranima diljem svijeta, s različitim kombinacijama poput morskih plodova, jastoga, tartufa, teletine, gljiva, crnila lignji, puževa, šparoga, kobasica, bundeve i gotovo svega što možemo pronaći na tržnici.

Kako pripremiti brzi i ukusni rižoto s plodovima mora pročitajte ovdje.

MESNA ŠTRUCA S JAJIMA SAVRŠEN JE VIKEND RUČAK

Sočna mesna štruca s jajima je jedan od onih recepata za koji ćete voljeti da vam je na vidiku vikendom, a jednom kada ga probate znat ćete i zašto! Radi se o vrlo jednostavnom jelu uz koje je najbolje poslužiti pire krumpir, iz pećnice izlazi za samo sat vremena pa će na savršen način začiniti vaš vikend jer će vam ostati dovoljno vremena za druženje s obitelji ili pak neki izlet u prirodu. Stručnjaci kažu da prvi zabilježeni moderni recept za mesnu štrucu potječe iz kasnih 1870-ih iz daleke Amerike, a do danas je ostala omiljeni klasik u brojnim kućanstvima.

Recept za ukusnu mesnu štrucu s jajima potražite ovdje.

BUNCEK S KISELIM ZELJEM ZIMSKO JE JELO KOJEM JE TEŠKO ODOLJETI

Mnogima početak zime označava prvo jelo s kiselim kupusom. Od kraljice zimskog stola, sarme, preko kobasica s kiselim kupusom i sekeli gulaša, sve do klasika kojeg svi obožavaju, bunceka, zimska jela su izdašna, ukusna i griju nas kad se temperature počnu muvati oko nule. Buncek s kiselim kupusom jedno je od omiljenih zimskih jela, a nije ga teško pripremiti. Obično se poslužuje s restanim krumpirom i ta kombinacija mesa, kupusa i zasitnog priloga satima će vas držati sitima i sretnima.

Provjereni recept za slasni buncek s kiselim zeljem pronađite ovdje.

PODIJELI ČLANAK